Max Seeck: Kauna, 3. osa - dekkari

 

Tulee uusi päivä. Sitten toinen. Aina tulee, kunnes ei enää tule. Se pätee häneen itseensä, naapuriin ja koko maailmankaikkeuteen.

Max Seeck: Kauna, 430 s. - 3. osa Jessica Niemi -sarjaan - ilm. 2021 - kansi: Ville Laihonen - Tammi *******arvostelukappale

Menestynyt yritysjohtaja Eliel Zetterborg on kuollut. Mies on murhattu asuntoonsa RealEstin viisikymmentävuotispäivänä. Firma oli kasvanut vuosikymmenien aikana globaaliksi pörssiyhtiöksi. Nyt RealEst on ajamassa alas kannattamatonta Kouvolan yksikköä ja irtisanoo lähes kolmetuhatta henkilöä. Työttömäksi jääneitä ihmisiä on vaikea työllistää yrityksen muissa yksiköissä. 

Zetterborgin kuolemasta tulee poliisille mystinen tapaus, sillä ei ole murrettuja lukkoja, ei rikkinäisiä tai avattuja ikkunoita, ei kamppailu- eikä kengänjälkiä ja hälytysjärjestelmäkin on päällä. Paineet tapauksen ratkaisuun ovat suuret, sillä tämän tason yritysjohtajan kuolema tulee herättämään median valtaisan huomion. Helsingin vakavien rikosten yksikön päällikkö Helena "Hellu" Lappi on lievästi sanottuna kauhuissaan sekä huolissaan siitä pärjääkö  rikoskonstaapeli Jusuf Peeple päätutkijan tehtävässä.

Jusufilla on onneksi apunaan päteviä kollegoja: Nina Ruska, Rasmus Susikoski ja Jami Harjula. Lisäksi tarpeen mukaan saataisiin apuvoimia muilta osastoilta ja KRP:ltä. 
- Mutta hän (Hellu)  ei voi olla ajattelematta - ja häntä raivostuttaa se tosiasia ettei hän voi olla ajattelematta - että Jessica Niemen puuttuminen rivistä on tiimille valtava menetys.

Miksei Lappi sitten ole nimennyt tehtävään rikosylikonstaapeeli Jessica Niemeä? Siksi, että Jessica on virkavapaalla ja kuntouttaa loukkaantunutta rannettaan. Erään tapauksen yhteydessä Jessicaa oli lyöty lekalla ranteeseen ja peukalontyveen. Lääkäri oli tehnyt ison työn pelastaakseen käden ja etenkin peukalon ja nyt edessä on pitkä ja vaativa kuntoutusprosessi.
Jessica olisi voinut jatkaa yksikössä sellaisissa tehtävissä joissa ei kättä tarvittaisi, mutta jopa omaksi yllätyksekseen virkavapaus oli kiinnostanut enemmän. 

Mutta, malttaako Jessica pysytellä hissukseen? Ei tietenkään, vaan alkaa itsekseen kaivella erästä tapausta, jossa metsästä oli löytynyt karrelle palanut ruumis. Tapaukseen liittyi Jessican näkemät sarvipäiset hahmot sekä noitajengi, joka oli vuotta aiemmin surmannut lukuisia ihmisiä ja uhannut Jessicaakin. Mutta voisiko Jessica luottaa omiin havaintoihinsa. Olisiko mieli voinut sekoittaa kaksi maailmaa, joista vain toinen on todellinen. Käsivaivan lisäksi Jessica joutuu tasapainoilemaan oman mielensä ja menneisyyden kanssa. Kuinka kauan äidin käsi ilmestyy olkapäälle? Loppuvatko yölliset herätykset? Osaisiko Jessica lopulta elää ilman, ilman varjoja ja valoa? Voisiko olla vapaa?

 Voisi sanoa, että yritysjohtajan kuolemaan on kolmisentuhatta epäiltyä eli kaikki irtisanotut, mutta myös Zetterborgin moraaliton Alex-poika sekä henkivartija & autonkuljettaja Joonas Lamberg, joka on aikoinaan saanut potkut Karhu-ryhmästä. Molemmilla miehillä on avain asuntoon. Voisiko ratkaisu todellakin olla näin helppo?

Jusuf tekee parhaansa tutkinnanjohtajana, mutta päättää kysyä Jessicalta neuvoa ja pian tämä on tapauksessa mukana enemmän kuin arvaakaan. Tässä vaiheessa Jusuf on myös ainoa työtovereista, joka tietää Jessican salaisuudet, totuudet.
- Jusuf tuntee Jessican ja hän uskoo tuntevansa Jusufin.
Sen sijaan, vaikka Jusuf tuntee Jessican, tietääkö mies mitä muuta Jessica virkavapaallaan tekee? 

Tarinassa on takaumia vuodelta 1990. Eliel Zetterborg oli järjestänyt majallaan metsästysretken, johon oli osallistunut Zetterborgin tuttuja sekä heidän varttuneita teinipoikiaan. Yksi pojista, se epävarmin, oli jostain syystä tuonut mukaansa myös kauniin tyttöystävänsä, joka on myös muiden poikien/miesten mieleen. Metsästyksen ohella nautitaan alkoholia ja retken seuraukset tulevat olemaan tuhoisat. 

Kuka loppujen lopuksi tuntee kaunaa ja ketä kohtaan? Tai oikeastaan: ketkä tuntevat kaunaa ja keitä kohtaa? Monikkomuoto sopii hyvin, sillä useammallakin henkilöllä on syytä tuntea kaunaa. Miten tarinassa käy, kuka kostaa ja kenestä /keistä tulee uhreja? 
Tarinassa on monta juonipolkua ja koukkua, mutta seuraaminen on tehty helpoksi. Hieman olisin silti halunnut lisätä koukuttavuutta muuten niin mainioon dekkariin.

On ollut mukava seurata Seeckin dekkaripolkua ja huomata kuinka jokainen uusi kirja on aina edellistä parempi. Hyvä saavutus, sillä jo Daniel Kuisma -trilogia on hyvä. Nyt on astuttu lisäaskelia ja ties mihin kirjailijan teokset vielä yltävät. 
Seeck on taitava kuvaamaan erilaisten hahmojensa mielenliikkeitä, pelkoja ja muita tuntoja. Pidän myös siitä, että henkilömäärä on pidetty maltillisena sekä että tapahtumat rajautuvat Suomeen. Hyvä dekkari (teksti) ei tarvitse tuekseen järkyttävää liutaa henkilöhahmoja ja jatkuvaa siirtymistä paikasta, kaupungista tai maasta toiseen. Kauna on kompakti pakkaus juuri tällaisena!

Pienenä rosona: vaatiiko kansainvälistyminen roisimpaa kielenkäyttöä? Ainakin Jusuf ja Alex saisivat siistiä suunsa, ei vittua tarvitse koko ajan hokea. Muuten ei kielenkäytöstä ole valittamista. Ja ihanaa sanoa kerrankin: en kaivannut tiivistystä, vaikka romaanissa on 430 sivua. 

Kauna on yllätyksellinen, siinä on hyvä juoni, vääriä johtolankoja ja hämäyksiä. Eikä ole väkivaltaa tai raakuutta. Suositus tälle kirjalle, mutta kannattaa lukea ensin sarjan kaksi ensimmäistä osaa, sillä niiden tapahtumiin tässä osassa viitataan useasti. 
Odotan jännityksellä mitä ilmestyy seuraavaksi? 

Hän ei tiedä mitään vuosikymmenien kaunasta, joka ei haihdu vaikka siihen sekoittuisivat kaikki maailman meret ja sadepisarat. 

++++++++
Kirjailija, markkinointialan yrittäjä ja elokuvatuottaja
Max Seeck, synt. 1985 Helsingissä.  Asuu Espoon Westendissä. 

Max Seeck: "Kirjoittamisen pitää tapahtua sydämestä."
Yhdysvalloissa on menossa Uskollisen lukijan eli The Witch Hunterin käsikirjoitusvaihe (ainakin vielä heinäkuussa 2021). 

Max Seeck on menestynyt ja siitä onnittelut! Ja ehkä se toivekin joskus toteutuu:.
- "Tavoitteeni on saada Oscar-palkinto, se oli alkujaan puolivitsistä lähtenyt ajatus."

Lisäksi kirjailija tekee kauhuelokuvaa lapsuudenystävänsä Joonas Pajusen kanssa. Miehet ovat myös käsikirjoittaneet elokuvan yhdessä. Kyseessä on kotimainen kauhuleffa, jota tehdään Virossa  syksyllä 2021. Solar Filmsin elokuvan rooleissa nähdään Pekka Strang, Inka Kallén ja Saana Koivisto. 
Koputus tulee vuonna 2022 elokuvateattereihin. 

Max Seeck MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa 13.9.2021

Seeckin kirjoja on myyty Suomessa noin 200 000 kappaletta ja käännösoikeuksia yli 40 maahan. 
Uskollinen lukija on noussut bestsellerlistoille Suomessa, Yhdysvalloissa, Saksassa, Ruotsissa ja Tanskassa. 

P. S. Tiedän, että Seeck on tarkan miehen maineessa eikä varmaan haluaisi, että kirjassa olisi virheitä, edes typoja. Sori, mutta sivulla 123 lukee:...  ja alkaa laskeutua kierSalortaita. Oletan, että pitäisi lukea kierreportaita. 

*********
Ilmestyneet teokset:
Daniel Kuisma -trilogia:
Hammurabin enkelit 2016  - Mefiston kosketus 2017  - Haadeksen kutsu 2018

Jessica Niemi -sarja:
Uskollinen lukija 2019 - Pahan verkko 2020 - Kauna 2021

Linkki sarjan 1. osaan: Uskollinen lukija

Linkki sarjan 2. osaan: Pahan verkko

Kommentit

 1. Tämä on oudolla tavalla mysteerimäinen dekkarisarja. Jessica juttelee kuolleen äitinsä kanssa siihen malliin, että ainakin minun käsivarsien karvat on pystyssä. Nyt en muista ekaa kirjaa niin hyvin, mutta oliko tämä kyseinen vanhempi naishenkilö, joka esiintyi kirjan lopussa, sukua Jessicalle? Sano kyllä tai ei, ettei muut lukijat spoilaannu.

  VastaaPoista
 2. Max Seeck on vielä kokematta, mutta ehkäpä ensi vuonna päädyn hänen kirjojensa pariin. Lupaavalta ainakin vaikuttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kannattaa. Onhan Seeck yksi Suomen menestyneimmistä kirjailijoista maailmallakin.

   Poista

Lähetä kommentti