Connelly: Yön liekit, 3. & Alsterdal: Juurakko - dekkari

 

Harry Boschille ja Renée Ballardille luovutetaan vanha murhakirja, jonka edesmennyt poliisi on aikoinaan vienyt kotiinsa. Miksi? 
Juurakossakin palataan menneisyyteen, jolloin 14-vuotias poika oli tunnustanut rikoksen. Mikä on totuus? Sitä konstaapeli Eira Sködin alkaa tutkia.

"Tuletko muistotilaisuuteen?" Margaret kysyi. "Minulla on sinulle jotain John Jackilta." Bosch katsoi Margaretiin. "John Jackilta?" 
"Näet sitten. Se on jotain mitä en antaisi kenellekään muulle."

Michael Connelly: Yön liekit, 473 s. - 3. osa Bosch & Ballard -sarjaan - suom. ilm. 2021 - The Night Fire 2019 - suomennos: Raimo Salminen - kansi: Eevaliina Rusanen - Gummerus ******** kirjaston kirja

Eläkkeellä oleva Harry Bosch on mentorinsa John Jack Thompsonin hautajaisissa, jossa leski sanoi, että kotona olisi jotakin John Jackilta. Noudettava tavara on sininen muovikansio, jonka sisällä on kymmen sentin paksuinen paperinippu. Se on murhakirja, jonka Thompson oli aikoinaan tuonut kotiinsa. Miksi? 
Luettuaan sisällön Bosch vie kansion Renée Ballardille. Murhakirja kertoo kaksikymmentäneljävuotiaasta rikollisesta, joka tapettiin kolmekymmentä vuotta aiemmin. Murhassa on ilmeisesti ollut jotain kiinnostavaa tai jopa salattavaa, koska John Jack oli napannut kansion kotiinsa. Mikä oli ollut murhan oikea motiivi ja miksi John Jack oli ominut kansion? Bosch kiinnostuu ja päättää selvittää tapauksen.

Renée Ballard on Los Angelesin poliisin konstaapeli, entinen henkirikostutkija. Nykyään Ballard tekee vain yövuoroa. Työn muutos johtui siitä, että laitoksella on omaksuttu käytäntö jossa seksuaalista häirintää ja järjestelmällistä naisvihaa ei koskaan nosteta pöydälle. Niinpä Ballard oli vaivihkaan siirretty vähempiarvoisiin tehtäviin.

Boschilla ei ole enää poliisin oikeuksia, joten tarvitsee apua sisäpuolelta. Ballard on hyvä apu, sillä yövuorolaisena oli tavallaan näkymätön ja unohdettu. Niinpä Bosch ja Ballard ovat oiva pari tutkimaan mystistä tapausta. 

Ballardilla on myös toinen keikka. Eräällä yövuorolla piti lähteä palopaikalle. Kyseessä on kodittomien asuinalue, jossa nailonteltta oli sulanut ja romahtanut uhrin päälle. Mitä on mahtanut tapahtua? 

Näiden tapauksien lisäksi ihmetystä aiheuttaa myös eräs murha. Bosch  auttaa lakimiesveljeään Halleria oikeustapauksen kanssa. Korkea-arvoinen alioikeuden tuomari oli surmattu ja syyllisenä pidetty henkilö saatu kiinni. Onko hän syyllinen vai syytön? 

Paljon on taas saatu mahtumaan kansien väliin, ehkä jopa hieman liikaakin. Olen lukenut ensimmäisen Bosch-kirjani jo 1998 (Tunnelirotta) ja jäänyt jo silloin Bosch-koukkuun. Connelly kirjoittaa aika tasavahvaa tekstiä, joten mitään suuria notkahduksia ei mielestäni ole ollut. 

Oli hyvä oivallus ottaa toiseksi päähenkilöksi nuori nainen. Renée Ballard on hahmona miellyttävä. Nauttii nykyisestä työstään yövuorossa, jota saa tässä kirjassa tehdä yksin. Harva poliisi asuu teltassa koiransa kanssa. Renéen puolesta olen vähän huolissani: milloin hän ehtii nukkua. Yöt tekee omaa työvuoroaan ja päivisin ratkaisee Boschin kanssa muita rikoksia. Kuinka kauan mahtaa jaksaa parin tunnin unilla, joihin Bosch isällisesti Renéetä välillä patistaa. Bosch & Ballard on tehokas työpari, se täytyy myöntää.

++++++++
Kirjailija, toimittaja
Michael Connelly, synt. 1956 Philadelphia / Yhdysvallat. Asuu Floridassa.
Rikoskirjailija vuodesta 1993.

********
Suomennetut teokset:
Harry Bosch-sarja:
Tunnelirotta 1998 -  Betoniblondi 2003  - Yöihmisiä 1999 -  Enkelten portaat 2000 -  Mustempi kuin yö 2002 -  Luukaupunki 2003 - Kadonnut valo 2004 -  Kuilun partaalla 2005 - Avoin ja ratkaisematon 2006 - Sokkelokuja 2007 - Musta kaupunki 2008 - Lohikäärmeen merkki 2010 - Luottamuksen hinta 2013 - Musta laatikko 2014 -  Palava huone 2015 - Risteyskohta 2016 -  Julmat jäähyväiset 2017-  Kaksi totuutta 2019

Mickey Haller-sarja:
Oikeuden palvelija 2009 - Kova tuomio 2009 - Täyskäännös 2011 - Viides todistaja 2012

Jack McEvoy -sarja:
Runoilija 2005 - Saalistaja 2009 

Terry McCaleb: 
Verivelka 2001

Bosch & Ballard -sarja:
Yövuoro 2018 -Yön pimein hetki 2020 - Yön liekit 2021

Linkki sarjan ensimmäiseen osaan: Yövuoro, 1. osa

Linkki Bosch  & Ballard -sarjan toiseen osaan: Yön pimein hetki, 2. osa

(Bonuksena; Lina Bengtsdotterin Beatrice)

...................

Ei kuulunut muuta kuin hänen oma käheä hengityksensä ja kärpästen rapina ikkunaa vasten. Viimeiset vesipisarat. Hän ei halunnut nähdä enempää eikä kuitenkaan voinut lakata töllöttämästä.

Tove Alsterdal: Juurakko, 414 s. - 1. osa Ådlen-sarjaan - suom. ilm. 2021 - Rotvälta 2020 - suomennos: Kari Koski - kansi: Mika Tuominen - Aula & Co ******** kirjaston kirja

Olof Hagström oli neljätoistavuotiaana tunnustanut murhanneensa ja raiskanneensa tuntemansa pari vuotta vanhemman tytön. Olofia ei alaikäisenä tuomittu.
Kaksikymmentäkolme vuotta myöhemmin Olof on työmatkalla, jonka reitti vie vanhan kotitalon ohi ja Olof päättää käydä tervehtimässä isäänsä, johon ei ole ollut yhteydessä. Kotona odottaa ikävä yllätys ja Olof päättää lähteä livohkaan - varmuuden vuoksi. Se ei kuitenkaan onnistu, sillä Svenin naapuri tupsahtaa paikalle. 

Olofin tapauksen jälkeen perhe hajosi. Kolme kuukautta tapahtuneen jälkeen seitsemäntoistavuotias Ingela-sisar lähti kotoa, ja oli muuttanut jossain vaiheessa Australiaan. Äiti jaksoi vielä kaksi vuotta ennen kuin lähti. Vihainen ja viinaan menevä isä jäi yksin.

Konstaapeli Eira Sködin on tullut Tukholmasta asumaan Kramforsiin muistisairaan äitinsä luokse. Eira oli ollut yhdeksänvuotias Olofin tapauksen aikaan. Nyt Sködin saa tutkittavakseen erään kuolemantapauksen, jonka ohella alkaa kiinnostaa myös Olofin keissi. Sködin alkaa tutkia vanhan jutun kuulustelupöytäkirjoja, joista löytää yllättävän paljon puutteita. 
Eira haluaa nähdä omin silmin Olofin tapauksen tapahtumapaikan ja tekee siellä yllättävän löydön, joka ravistelee koko paikkakuntaa, myös Eiran omaa perhettä.
Muistisairaan äidin lisäksi perheeseen kuuluu isoveli Magnus, joka on alkoholisoitunut pikkurikollinen.

Mitä oli tapahtunut kaksikymmentäkolmevuotta sitten? Entä mitä juttua Eira tutkii ja mitä on löytänyt vanhalta tekopaikalta? 

Tunnustan, että odotin dekkarilta hieman enemmän, etenkin kun se on saanut Lasiavain-palkinnonkin. Tarina on kyllä hyvin kirjoitettu, mutta kovin tutun tuntuinen. Olen syksyllä lukenut dekkarin, jossa oli hyvin paljon samanlainen juoni. Mitään uutta tai erikoista dekkarissa ei ole, eikä oikeastaan tarvitsekaan olla. Hyvä dekkari silti, vailla väkivaltaa. Kirjan parasta antia ovat ihmissuhteet, niiden käsittely sekä luontokuvaukset.
- Hiljaisuuden keskellä hän erotti haapojen havinan niin heikossa tuulessa, ettei sitä tuntunut, lupiinien ja peltosaunioiden seassa ahertavien kimalaisten surinan. 

Pidin myös maaseudun ja sen asukkaiden kuvailuista. Miten joku jää ja joku lähtee ja kuinka palaaja saattaa huomata ettei mikään ole muuttunut vuosikymmenien jälkeen. Tarina sijoittuu Pohjois-Ruotsiin, Höga Kustenin alueelle. 
Seuraavaa osaa odotellessa. 

+++++++
Kirjailija, toimittaja, dramaturgi, käsikirjoittaja, oopperalibristi
Tove Alsterdal, synt. 1960 Malmössä. Asuu Tukholmassa.

*******
Suomennetut teokset:
Kadonneet 2012 - Haudattu hiljaisuudessa 2013 - Juurakko 2021

Juurakko on saanut Ruotsin dekkaripalkinnon vuonna 2020 ja Lasiavainpalkinnon v. 2021. Juurakko aloittaa Pohjois-Ruotsiin sijoittuvan Ådalen-sarjan

Ennen Juurakkoa on ilmestynyt kolme suomentamatonta dekkaria: Låt mig ta din hand 2014, Vänd dig inte om 2016 ja Blindtunnel 2019

Kommentit