Connelly: Yön pimein hetki & Bengtsdotter: Beatrice - dekkari

 

Harry Bosch ja Renée Ballard yhdistävät voimansa alkaessaan selvitellä erästä vanhaa surmaa. 
Rikostutkija Charline "Charlie" Lager puolestaan yrittää pärjätä omien demoniensa kanssa tutkiessaan kadonneen lapsen tapausta.

Michael Connelly: Yön pimein hetki, 454 s. - suom. ilm. 2020 - 19. Bosch + 1. Bosch & Ballard - Dark Sacred Night 2018 - suomennos: Raimo Salminen - kansi: Eevaliina Rusanen - Gummerus ******* kirjaston kirja

Harry Bosch on jo eläkkeellä, mutta toimii vapaaehtoisena Valleyssa, San Fernandon poliisilaitoksella. Harrya kiinnostaa, tai oikeammin uhrin äitiä alkaa kiinnostaa yhdeksän vuotta vanha tapaus, jossa viisitoistavuotias katutyttö oli surmattu. Tekijä ei ollut selvinnyt.
Aloittaessaan tutkintaa Bosch murtautuu poliisin arkistoon löytääkseen tapauksesta tietoja. Konstaapeli Renée Ballard huomaa vahingossa Boschin teon, ja kun näkee mitä papereita Bosch haki niin kiinnostuu ja pyytää päästä mukaan tutkimukseen.
Näin poliisien tiet kohtasivat ja he alkavat yhdessä selvittää tapausta. 

Konstaapeli Renée Ballard on tuttu Connellyn edellisestä kirjasta Yövuoro. Renée on aiemmin  ollut  töissä murharyhmässä, mutta erään episodin yhteydessä tuli konflikteja väärien ihmisten kanssa. Seurauksena tai rangaistuksena, kuten jotkut sitä pitävät, oli siirto yövuoroon, jossa Renée nytkin toimii ja yrittää saada vuorokauden tunnit riittämään. 

Bosch tutkii toistakin keissiä, jossa eräs todistaja on murhattu ja tämän tapauksen mukana vyyhtii paisuu. 

Olen lukenut kaikki Harry Bosch-kirjat ja joistakin pitänyt enemmän kuin toisista. Tämä teos sijoittuu janallani puolivälin paikkeille sen takia, että tarinaan oli ympätty niin paljon materiaalia: oli tappeluita, jengejä, kadonneita, kuolleita, seksijuttuja yms. yms. Alku lähti hyvin, mutta sitten alkoi rönsyily. Olisin pitänyt enemmän, jos tarinassa olisi keskitytty vain muutamaan juttuun, mutta menihän se näinkin. 
Harry Boschin ja Renée Ballardin yhteistyökuviosta pidin ja saattaa olla, että he jatkavat yhteistyötään. 

+++++++++
Rikoskirjailija, toimittaja
Michael Connelly, synt. 1956 Philadelphia / Yhdysvallat. Asuu Floridassa.
Connelly on tunnetuin Harry Bosch-sarjastaan. Michael Connelly on saanut lukuisia palkintoja ja amerikkalainen GQ-lehti on nimennyt Connellyn maailman parhaimmaksi dekkarikirjailijaksi. Kirjoja on myyty yli 60 miljoonaa ja käännetty ainakin 39 kielelle.

********
Suomennetut teokset:
Harry Bosch-sarja:
Tunnelirotta 1998 -  Betoniblondi 2003  - Yöihmisiä 1999 -  Enkelten portaat 2000 -  Mustempi kuin yö 2002 -  Luukaupunki 2003 - Kadonnut valo 2004 -  Kuilun partaalla 2005 - Avoin ja ratkaisematon 2006 - Sokkelokuja 2007 - Musta kaupunki 2008 - Lohikäärmeen merkki 2010 - Luottamuksen hinta 2013 - Musta laatikko 2014 -  Palava huone 2015 - Risteyskohta 2016 -  Julmat jäähyväiset 2017-  Kaksi totuutta 2019

Mickey Haller-sarja:
Oikeuden palvelija 2009 - Kova tuomio 2009 - Täyskäännös 2011 - Viides todistaja 2012

Jack McEvoy -sarja:
Runoilija 2005 - Saalistaja 2009 

Terry McCaleb: 
Verivelka 2001

Renée Ballard-sarja:
Yövuoro 2018

Bosch & Ballard -sarja:
Yön pimein hetki 2020

Linkki edelliseen lukemaani Connellyn kirjaan, eli Yövuoroon:

.......................................... 
Lina Bengtsdotter: Beatrice, 320 s. - ilm. 2020 - psykologinen dekkari - suomennos: Elina Lustig - Otava ******* kirjaston kirja 

Varakkaan perheen yhdeksän kuukauden ikäinen Beatrice-vauva on kadonnut. Äiti oli laittanut lapsen ulos nukkumaan ja kun seuraavan kerran kävi katsomassa olivat vaunut kadonneet. 

Rikostutkija Charline "Charlie" Lager on taas eräänä aamuna herännyt kankkusessa. Töihin pitäisi rientää. Onneksi alkometri näyttää nollaa. Avuksi oloonsa Charlie nappaa pilleripurkista neljä tablettia. Annos oli kaksinkertainen verrattuna siihen mitä se oli ollut puolitoista vuotta sitten. Nyt sivuvaikutukset olivat pahentuneet; hikoilua, univaikeuksia, ja muistikin heikentynyt. Viis niistä kunhan ahdistus helpottaisi. 
Charline on asunut lapsuutensa ja nuoruutensa pienellä Gullspångin paikkakunnalla omituisen äitinsä kanssa. Äiti oli kuollut kun Charlie oli neljätoistavuotias. Rankka menneisyys on jättänyt jälkensä, eikä Charlie ole vieläkään sinut itsensä kanssa.

Charline saa tehtäväkseen ruveta tutkimaan kadonneen vauvan tapausta vaikka ilmassa on epäily. Pomo miettii pystyisikö Charlie hoitamaan keissiä. Charlie ja Anders pääsevät kuitenkin lähtemään matkaan ja tutkimuksissaan alkavat epäillä, että jotain on pielessä. 
Andersista kerrotaan enemmän ensimmäisessä osassa. Tässä kolmannessa osassa Anders joutuu lähtemään pois kesken kaiken yksityisasioiden takia. Tilalle tulee Greger Vincent.

Katoamistapauksen rinnalla kulkee tarina kahdesta nuoresta naisesta, Sara Larssonista ja Lo Moonista, jotka asuvat Rödminnetin nuorisokodissa. Mikä on heidän tarinansa? 
Nuorisokodin talo on ennen toiminut mielisairaalana. Kellarin uumenista nuoret asukkaat löytävät vanhoja kirjeitä, joista osa päätyy Charlielle. Ja näin menneisyys taas nostaa päätään. 

Sarjan ensimmäisen osan luettuani ajattelin, että siihen jää. Osaksi siksi, että kirjassa oli niin paljon sälää ja se on yleisilmeeltään kovin synkkä ja ennalta-arvattava. Teksti oli kuitenkin muuten sujuvaa, joten päätin antaa toisen mahdollisuuden ja lopulta kolmannenkin. Hyvä näin, sillä kirjat paranevat. Kaikissa kolmessa osassa eräänä aiheena on katoaminen, tavalla tai toisella. Kirjoissa on myös traumaattisia naisia, joiden lapsuudesta löytyy kaikenlaisia rankkoja tapahtumia. 

Loppujen lopuksi Bengtsdotter pyörittää tarinaansa niin hyvin, että minusta tämä oli sarjan paras kirja. 

Yleisesti ajatellen dekkareissa mietityttää miten poliisit, olivat sitten miehiä tai naisia, pystyvät hoitamaan hommansa, vaikka nappailevat pillereitä, nukkuvat tunnin pari tai ei ollenkaan ja/tai riekkuvat yönsä baaritiskillä.

Sarja kannattaa lukea järjestyksessä, jos haluaa päästä mukaan Charlien menneisyyteen.  

P.S. Olipas muuten sattuma, että tässä kirjassa on Onnela (Charlien kotitalo) ja vähän aikaa sitten lukemassani kotimaisessa dekkarissa oli myös Onnela. Se oli vanhainkoti. 

++++++++
Kirjailija, ruotsin ja psykologian opettaja
Lina Bengtdotter, synt. 1977. Kirjailija varttui Gullspångin pikkukaupungissa, jonne myös sijoittaa kirjojensa tapahtumia.

**********
Ilmestyneet teokset:
Charlie Lager -sarja:
Annabelle 2018 - Franceska 2019 - Beatrice 2020
Edit: Uusi kirja on tulossa. Milloin, sitä kirjailija ei osannut vielä sanoa.

Linkki edelliseen osaan Franceska:

^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Insta: #pirittaolen
Pinterest
Twitter

Kommentit