Outi Hongisto: Younas, 2. osa - dekkari

 

Younas on yksin vastuussa tekemästään päätöksestä. Hänellä ei ole ollut ketään, kenen kanssa olisi voinut jakaa taakkansa.

Outi Hongisto: Younas, 293 s. - 2. osa Veljet-sarjaan - ilm. 2021 - Myllylahti ****** arvostelukappale

Amir loppui jännittävään kohtaan ja nyt saamme tietää mitä tapahtui silloin ja miten tarina jatkuu. Enkä tietenkään kerro sitä tässä. 

Ilmestyneet kirjat kertovat maahanmuuttajaveljeksistä, jotka ovat muuttaneet äitinsä kanssa Pakistanista Suomeen kun pojat olivat pieniä. Ensin perhe asui Joensuussa ja sitten Espoossa.
Veljekset ovat kovin erilaisia. Amir, nuorempi pojista on kunnianhimoton, työtön ja opiskelut keskeyttänyt nuori mies, joka ajautuu laittomiin puuhiin.

Vanhempi veli eli tämän kirjan päähenkilö, on toista maata. Younas Zardari on esimiesasemassa Keskusrikospoliisin järjestäyneen rikollisuuden tutkintatiimissä. Kun Younas sai tietää pikkuveljensä puuhailuista hän joutuu vaikeaan tilanteeseen. Kumpi on tärkeämpää suku vai työ? Jos Amiria alkaa auttaa on oma ura vaarassa. 

Näistä samoista teemoista on kyse Hongiston toisessakin teoksessa. Lisäksi tutkimuksissa on paljastunut suht korkeassa asemassa oleva ns. paha poliisi, jolla tuntuu olevan kytköksiä useisiin tapahtumiin. Lisäksi mies tuntee monia eri aloilla olevia henkilöitä, jotka voivat paljastaa poliisin toimia. Kuinka kauan "paha poliisi" saa temmeltää ennen kuin jää kiinni? 

Younas tutkimusryhmineen löytää todisteita laajoista rikollisista toimista, mutta keihin voi enää luottaa? Operaatio toisensa jälkeen epäonnistuu ja Younas alkaa olla epätoivoinen. Lisäksi oma veli on koko ajan vaarassa. Onko "paha poliisi" asialla?  Miten poliisi voi tutkia toista poliisia joutumatta itse kiipeliin? 

Younasin tiimissä on mukana Viveka Ranta ja uutena vahvistuksena Markus Salmenkivi, joka on aloittamassa järjestäytyneen rikollisuuden tutkintaryhmän erikoisasiantuntijana. Jostain syystä Markuksesta tuntuu, että Vivekalla olisi jotain hampaankolossa. Mistäköhän se johtuisi? Tuskin Turun murteesta... vai?

Markus löytää poliisilaitoksen miestenhuoneesta jotakin ja nyt olisi tehtävä päätös kuinka edetä ja kenelle voisi kertoa.
- Paneeli on siirtynyt niin, että kattoon on tullut musta kiilamainen kolo, ja sen takana oleva ilmastointilaitteen osa, ehkä äänenvaimennin, hurisee nyt paljon kovempaa. Samassa hän näkee syvemmällä...
Mitä Markus löysi?

Emma Backman on iltapäivälehden nuori toimittaja. Emmaa kiinnostaisi kirjoittaa rikoksista eikä juoruista. Kuinka ollakaan, perjantai-illan vuoron päätteeksi Emma kuulee kollegaltaan, että Espoon puskaradio -sivustolla on meneillään jotain. Venesatamassa tapahtuu ja poliisi on eristämässä aluetta. Emma soittaa tutulle ambulanssikuskille ja saa häneltä mielenkiintoisia tietoja. Emma haluaisi lähteä heti paikalle, mutta luottaako vuoroesimies nuoreen toimittajaan?
- Emma on itse kuin uutta virtaa saanut paristo: hänellä on vielä mahdollisuus saada ensimmäinen oma juttu keskiyöllä painoon menevään lehteen.
Mutta olisiko sittenkin ollut järkevämpää kirjoittaa vain juoruista.

Mitä venesatamassa on tapahtunut? Millaisiin rikoksiin Younas tiimeineen tällä kertaa törmää? Mitä Amir puuhaa, vieläkö tekee rötöksiä? Miten pitkälle Younas joutuu menemään auttaakseen läheisiään, eikä vain veljeään? Entä mitä kuuluu "pahalle poliisille", jolla myös on kirjassa omat lukunsa?
- Hän tuntee levottomuutta, ensi kertaa koko uransa aikana. Mistä nyt on kyse? Hän käy mielessään läpi kaikki yksityskohdat ja epäilee, että häneltä on jäänyt jotain huomaamatta. Mikä helvetti se voi olla?

Näihin ja moneen muuhunkin kysymykseen tarina antaa vastaukset - vai antaako sittenkään? 

Younaksella, Amirilla, Emmalla ja muutamalla muullakin on omat lukunsa, joiden kautta tarina jouhevasti etenee.
Younas on hyvin kirjoitettu dekkari, jossa on maltillinen määrä sivuja, tapahtumia ja henkilöhahmoja sekä sopivasti jännitystä. Niistä plussaa. Tarinankerronta on parantunut esikoisteoksesta. Luvut ovat edelleen lyhyitä, joten teos on helppolukuinen. Younaksessa saadaan myös vastauksia joihinkin Amirissa aukijääneisiin juonenpätkiin, joskin jotain jää taas aukikin. Jotta ei menettäisi tarinan taustoja, niin suosittelen lukemaan ensin aloitusosan. 

Sarjan nimi on Veljet, joten mahtaako Younakselta ja Amirilta löytyä vielä salaisia veljiä? Vai jatkuuko sarja veljeksistä kertovilla tarinoilla, mutta kuka silloin on seuraava päähenkilö? Tai tuleeko jotain ihan muuta? Jään mielenkiinnolla odottamaan. 

Minä saan sinut vielä!

++++++++
Kirjailija
Outi Hongisto, synt. 1974, työskentelee rakennusalalla. Rakastaa matkailua ja ahmii kirjoja.

Hongisto kirjoittaa myös blogia:
https://outihongisto.fi

*********
Ilmestyneet teokset:
Veljet-sarja: Veljet - Amir 2020 - Veljet - Younas 2021

Lasten matkakirjat: Sara matkalla Kaliforniassa  2015 -   Sara matkalla Dubaissa 2017

Linkki aloitusosaanAmir, 1. osa

Kommentit