Varkauden Dekkarit Festivaalit 2021 - tunnelmapaloja - kuvakooste - kirjatapahtumat


Varkauden kuudensilla festivaaleilla oli mukana esikoiskirjailijoita, entinen ministeri sekä tuttuja dekkaristeja.

Varkauden Festivaalit järjestettiin sittenkin. Mietin pitkään jääkö tänä vuonna väliin, sillä aiempi tapahtumapaikka, kaunis ja historiallinen Warkauden Klubi valittavasti paloi viime helmikuussa. 
Nyt oltiin Kotiseutukeskus Tyyskänhovissa, joka sijaitsee Päiviönsaaressa.  


PERJANTAI 6.8.2021:

Täällä taas. Junalla pääsee Varkauteen kätevästi ja Päiviönsaarelle on noin vartin kävelymatka.

Kävelen junalta ihan mielelläni, sillä matkalla on mukava bongata kaikkea nättiä, kuten kauniita kukkia ja...

kaunis järvimaisema. Kuvasta näkee, että taidamme olla saamassa aurinkoisen päivän.

Olen festareilla neljättä kertaa ja joitain traditioita on jo päässyt muodostumaan. Koska kulkuni käy joka tapauksessa Varkauden museon ohi, niin pistäydyn sisälle ostoksille, kahvihifistelijä kun olen.

Tällä kertaa mukaan tulee Salonkikahvia. Valitettavasti en ehtinyt varsinaiselle museokäynnille. Museo toimii entisessä vuonna 1914 rakennetussa Tehtaan hotellissa.

Pian museon jälkeen häämöttää jo Kotiseutukeskus Tyyskänhovi eli tämänvuotinen festavaalipaikka sekä ravintola.

Varkauden Kotiseutukeskus Tyyskänhovi.

Taulun tekstissä kerrotaan Tyyskänhovin historiaa. Kuva on sen verran pieni ettei tekstistä taida saada selvää. Paul Wahlin tehtaat rakennutti vuonna 1858 kiinteistön Joroisten piirilääkärialueen lääkäri Sannfrid Theofron Hällströmille (1824 -1889), joka toimi piirilääkärinä. Talo oli tuolloin paikkakunnan "musiikki- ja kulttuurikeskus" sekä aikansa "terveyskeskus". 
Talon asukkaat vaihtuivat ja vuonna 1909 kiinteistö siirtyi A. Ahlström Oy:lle. Seuraava omistaja oli Varkauden kaupunki ja rakennuksessa oli tuolloin päiväkotitoimintaa. 
Vuonna 1992 Varkauden kaupunki lahjoitti kiinteistön Varkaus-seura ry:lle ja vuonna 1992 kiinteistö muutettiin Kotiseutukeskukseksi.
Nykyään rakennuksessa toimii ravintola ja kiinteistön alueella on mahdollista pitää erilaisia ulkotilaisuuksia.

Tyyskänhovin viehättävää pihapiiriä.

Festivaaleja ei kuitenkaan pidetä ravintolan puolella vaan sivurakennuksesssa. Astun sisään avoimista ovista ja ...

... päädyn parin huoneen kautta festarialueen lavalle.

Varsin mukavan näköinen paikka pienelle yleisömäärälle. 

Ja sitten aloitetaan. Festivaalit juontaa Olavi Rytkönen.


Virallisemman puolen, eli tilaisuuden avasi tapahtuman järjestäjä ja festivaalin kulttuurituottaja Jaakko Ikonen, joka avauspuheenvuorossaan oli iloinen, että kuudennet festivaalit pystyttiin järjestämään - edes pienimuotoisina. (Kirj. huom. vrt. vuosi 2020 - linkki alla.)
Jaakon pikkuinen Ebba-tytär avusti.

Ohjelman ensimmäiset esiintyjät ovat astuneet lavalle. Aviador Kustantamon Vesa Tompuri haastattelee...


... Tapani Baggea. Mies on yksi Suomen tuotteliaimmista kirjailijoista. Baggen tuotannosta löytyy lasten-  ja nuortenkirjoja sekä kymmeniä rikosdekkareita, yhteensä toistasataa. Tällä kertaa kuultiin Pekka Lipponen kaukomailla -kirjasta. 
Outsider eli kirjailija, lehtimies Aarne Haapakoski (1904 - 1961) kirjoitti seikkailusarjoja Kalle Kustaa Korkista ja Pekka Lipposesta. Kun Haapakoski kuoli jatkoi Seppo Tuisku Outsider-nimimerkin alla kirjoittaen yli sata seikkailua. Seikkailuista tehtiin myös radiokuunnelmia ja elokuvia.

Outsider: Pekka Lipponen kaukomailla, 310 s. - ilmestynyt kesäkuussa 2021 - Aviador Kustannus
Nimimerkki Outsiderin vuosina 1945 - 1965 kirjoittamista lukuisista Pekka Lipposen seikkailuista julkaistaan nyt kolme Tapani Baggen kokoamana yhteisniteenä. 

Tapani Bagge lukee pätkiä kirjastaan.

Seuraavana oli vuorossa tamperelainen esikoisdekkaristi Mauri Nest. Kirjailijana Nest ei ole uusi, sillä hän on kirjoittanut tieto- ja oppikirjoja sekä näytelmän Naisten matka. Nest sanoi olevansa niukan tyylin kirjoittaja, joka jättää lukijalle mahdollisuuden itse pähkäillä.

Controller - deittimurhaajan jäljillä, ilm. toukokuussa 2021, 255 s. - Aviador Kustannus 

Kirjan kuvaus Aviadorin sivuilta.

Mauri Nest lukemassa otteita dekkaristaan.

Seuraavana piti olla vuorossa toimittaja, rikoskirjailija Miika Viljakainen, joka ei valitettavasti päässyt paikalle. Miikan oli tarkoitus kertoa sarjamurhaaja Häkä-Enskasta. 
Kolme liftarityttöä hyppäsi miehen amerikanrautaan ja jäi sille tielleen vuonna 1971. Häkä-Enska surmasi pakokaasulla. 
Jos aihe kiinnostaa, niin esim. Wikipediassa kerrotaan tapauksesta enemmän (Liftarimurhat).

Olen lukenut Miika Viljakaisen & Lauri Silvanderin teoksen Helvetinkone ja 49 muuta suomalaista rikosta - 2018 -  Gummerus. 

(Kuvat vuodelta 2019, jolloin Miika oli paikalla Jaakko Ikosen haastateltavana.)

Miika Viljakaisen jättämän ohjelmapaikan paikkasi Pohjolan Espanjan San Pedro.

Rikos ja rangaistus -
Trubaduurista tuli kätevästi rikosaiheisen lavarunouskilpailun vetäjä Sakari Levä Pohjanmaan kirjailijoista. Kisa oli kaksiosainen. Aiemmin oli julkistettu aihe: harkittu teko. Osallistumista varten piti kirjoittaa kolme runoa, max kolmen minuutin pituisia. Osanottajia oli vain kaksi. Nelihenkinen maallikkoraati pisteytti kaikki runot paikan päällä.

Mauri voitti ensimmäisen osion, mutta hyvät pisteet Jukkakin sai. Onnittelut!

Toisessa osiossa Levä antoi musiikkiaiheisia vihjeitä, joista piti noin viidessä minuutissa kirjoittaa rikosaiheinen runo, joka sisälsi ko. virkkeeen: 1. Se värjää sun hiukses punaisellaan 2. Pikimustat tähdet tuijottaa takaisin. 3. Petolinnut saalista odottaa 4. Mä tapoin miehen. 5. Kaasua, komisario Peppone. Levää inspiroi aiheisiin Varkaudessa samaan aikaan vietettävä musiikkitapahtuma, jossa esiintyivät mm. Dingo ja Popeda.
Kisassa esiintyi kuusi rohkeata vapaaehtoista: Mauri, Jukka, Hanna, Jaakko, Vesa ja Jonna.

Tiukka kisa. Onnea voittajalle!


LAUANTAI 7.8.2021:

Ehdin onneksi ennen ohjelman alkua piipahtaa Taidekeskus Väinölässä, jossa on 60 naivistin juhlanäyttely. Näyttely on auki 21.8. asti, joten vielä ehtii käymään. 

Taidekeskus Väinölä on idyllinen puutalo Päiviönsaarella, lähellä Tyyskänhovia. Väinölä on alun perin A. Ahlström Oy:n 1913 rakennuttama hirsirakenteinen kahden perheen asuintalo, joka toimi virkailijoiden asuntoina vuoteen 1983 asti. Kolmessa galleriahuoneessa: Valkoinen sali, Sininen hetki ja Iltarusko, järjestetään vaihtuvia näyttelyitä ympäri vuoden. Kesäisin Väinölä muuttuu ILOA - Naivistit Varkaudessa -näyttelyn kodiksi. 
(Lähde: Visit Varkaus)

Tällä kertaa olin päättänyt keskittää mielenkiintoni vain sellaisiin keramiikkateoksiin, joissa luetaan. Ohessa osa: Keramiikkatyöt: ylhäältä oikealta vasemmalle: 1. Ketun kolon tarinoita (Pipa Hytinkoski) 2. Täydellinen lomailupaikka (Raili Takolander) 3. ?? Näistä ei ole tekijätietoa.
Alhaalla: 4. Matkaopas ( Raili Takolander) 5. Mitäh? (Merja Luukkonen) ja 6. ?? Tästäkään ei ole tietoja.

Tämä lukeva veitikka halusi välttämättä tulla mukaani. Katsokaa nyt kuinka hellyttävä katse.
Pupun tekijä ja on Hannele Hämäläinen
Koosteessa olevat puput voisivat olla saman tekijän. 

Ja sitten hommiin.
Tuire Malmstedtin neljännen dekkarin julkistaminen. Keskustelimme Lasitarhasta ja kirjailija kertoi mm. millaista oli kirjoittaa miesnäkökulmasta, mistä aihe oli peräisin, millainen on hyvä dekkarihahmo sekä monista muista aiheista.
Kuva: Olavi Rytkönen

Lasitarha, 361 s. - ilm. elokuussa 2021 - Aula & Co.

Lasitarhan takakansi.

Kirjassa puhutaan paljon lepakoista, joten en malttanut olla kysymättä miksei kannessa ole lepakkoa? Asiasta oli keskusteltu, mutta päädytty tällaiseen kompromissiin. Huomasitko, että kuvan linnussa on myös lepakkoa?
Yksinkertainen ja kiva kansi, mutta miinusta annan tavuviivojen puuttumisesta.

Ei oltu sovittu vaatetuksesta, enkä edes ajatellut kirjan kannen värejä. Kirjailija oli.

Esikoisdekkaristi Inga Koskinen: Kurkistus oikeussalin kulissien taakse. 
Oikeussalidekkarit eivät ole oikein minun makuuni, mutta kirjailija kertoi, että kirja sisältää muutakin. Mielenkiintoni heräsi ja aion kyllä lukea kunhan ilmestyy. Alempana sisältökuvaus.

Sokea veri -teoksen arvioitu ilmestymiaika 15.9.2021 - Basam Books

Sisältökuvauskuva kirjailijan nettisivuilta.

Toinenkin esikoisdekkaristi oli paikalla. Helsingin Kalliossa asuva Janne Toivoniemi ja aiheena erikoisdekkari ja psykedeelisfilosofisen dekkarin kirjoittaminen.

Sateenkaarimurhat - Crime Time/ Dosendo - ilmestyy 17.8.2021 - 288 s. Kirja aloittaa sarjan Filosofisen etsivätoimiston tutkimuksista.

Esittelyteksti kustantajan sivuilta.

Näillä festareilla on mukavaa, että kirjailijoilla ei yleensä ole kiire pois oman esityksensa jälkeen, vaan he jäävät kuuntelemaan kollegoidensa esityksiä. Ja yleisökin ehtii rauhassa käydä keskustelemassa kirjailijoiden kanssa.

Markku Silvennoinen: Rajamäki - sisäministeri myrskyn silmässä, 286 s.  - ilm. elokuussa 2021 - Light House Media


Kirjan sisältökuva kustantajan Light House Median sivulta

Kirjan kirjoittaja tietokirjailija Markku Silvennoinen.

Entinen sisäministeri Kari Rajamäki kertoi monia kiinnostavia asioita ministeriajoiltaan. Niistä lisää vastailmestyneessä kirjassa. 

Haastattelu käynnissä. 

Kirjamyynnistä vastasi tällä kertaa Aviador ja Vesa Tompuri. 
Toki Markku Silvennoisen ja Tuire Malmstedtin kirjat olivat myös ostettavissa. 

(Kirjailijakuva Docendon sivuilta.)
Myös Taina Haahti oli estynyt tulemasta paikalle, mutta häntä haastateltiin etäyhteyden välityksellä. Aiheena: Rahat ja henki - murha yrityksen kasvustrategiana. Haastattelijana Harri Koivistoinen. 
Haahti on työskennellyt mm. rahoitus- ja sijoitussalalla ja kirjoittanut kymmenkunta aikuisten kirjaa sekä muutamia nuortenkirjoja. 

Kirjailija on kirjoittanut vuodesta 1996 alkaen (alkuun nimellä Taina Hyytiäinen). 
Haahdin viimeisimpiä teoksia ovat: Siperian unia (romaani, Siltala, 2018) - Strategi (rikosromaani Crime Time 2019) ja Aavikkotien hyypiö (nuortenromaani, Karisto 2021) 

Tässä vaiheessa jouduin kiiruhtamaan junalle, joten mielenkiintoinen haastattelu jäi kuulematta.

(Kuva: Vesa Moilanen)
Jäljellä enää yksi kirjailijaesitys. Ari Wahlsten kertoi aiheesta: Rikoskirjallisuus ja moraali. 
Kirjailijalla on käsissään kaksi viimeisintä dekkariaan Ikiuni (ilm. 2020) Crime Time ja Hyvästi enkelini (ilm. 2021, Crime Time). Seuraava osa ilmestynee keväällä 2022. 

(Kuva: Vesa Moilanen)
Ohjelman jälkeen oli mahdollisuus osallistua kirjailijoiden kanssa illalliselle ravintola Tyyskänhovissa.

(Kuva: Vesa Moilanen)


(Kuva Sykkeessä Median sivuilta - Vesa Moilanen)

Illallisen esiintyjät: fadolaulajatar Anna Coteau säestäjänään San Pedro. Olen kuullut heitä ennenkin, joten harmi, että nyt jäin esitystä paitsi. 

Tänä vuonna ei järjestetty valtakunnallista rikosnovellikilpailua, mutta ehkä taas ensi vuonna.

Yleisöä olisi voinut olla paljon enemmän, mutta ehkä eräänä syynä katoon oli korona. Samaan aikaan paikkakunnalla oli myös Sampea ja samppanjaa -tapahtuma, joka varmaan osaltaan myös verotti kävijämäärää. Tilaisuudessa kun esiintyivät mm. Dingo ja Popeda.
Näistä huolimatta minusta on outoa, että kun järjestetään näin hyvä dekkaritapahtuma niin edes paikkakuntalaiset eivät vaivaudu sankoin joukoin paikalle. Eikö Varkaudessa lueta dekkareita? Vaikea uskoa.
Kaiken lisäksi festivaali on ilmainen, vain illallinen on maksullinen. 

Valokuvaaja ja toimittaja Vesa Moilanen Sykkeessä Media

Juuso Koponen toimi tapahtuman jokapaikanhöylänä, markkinoijana, somettajana sekä hoiti mm. tekniikan.

En muistanut ottaa tapahtuman organisoijista yhteiskuvaa, joten tässä on vuoden 2019 kuva.
Kiitos taas mukavasta tapahtumasta Jaakko ja Nea Ikonen!

Juna toi ja juna vie. Näkemiin Varkaus!

Vuoden kuluttua tavataan. Jaakko Ikonen lupaili ensi vuodeksi taas isompaa tapahtumaa. Sitä odotellessa. Lukuisaa vuotta!

Kuvan lukeva lintuäiti on kuvattu Väinölän taidekeskuksessa ja on nimeltään "Annas kun kerron", tekijä Merja Luukkonen.

Linkit edellisten vuosien tapahtumiin:




Vuosien 2016 - 2017 festivaaleilla en ollut mukana.

Hyvää loppukesää!

.......................................

Jos haluat seurata Kirjarouvan elämää, niin löydät minut blogin nimellä myös facebookista, jossa jaan muutakin kuin vain linkkejä kirjapostauksiin, etenkin sitten kun korona hellittää ja kirjatapahtumat taas alkavat. Twitteristä löytyy myös. Instagramissa olen  nimellä #pirittaolen   Miksikö eri nimi? Siksi, että aloitin instagramissa ennen blogin perustamista ja koska instassa oli päivitettyinä jo satoja kirjoja, niin oli mielekästä jatkaa samalla nimellä. Suorat linkit löytyvät myös blogin etusivulta.
Tervetuloa tutustumaan. 



Kommentit

  1. Onpa kiva kooste dekkaritapahtumasta. Kiva oli päästä tällä tavalla mukaan tapahtumaan. En ole kertaakaan ollut mukana näillä päivillä, vaikka sillä suunnalla Suomea asuttiinkin. Mutta jospa ensi kesänä. Kiva oli katsella noita Varkaudenkin kuvia. Tuttuja paikkoja, olen käynyt kouluni Leppävirralla, joten Varkaus on tuttua seutua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anneli! Ehkä tosiaan ensi vuonna. Ovat mukavia ja lämminhenkisiä tapahtumia 😊

      Poista
  2. Kiitos kattavasta esittelystä! On kyllä kummaa, että Suomessa dekkaraiheinen tapahtuma ei herätä suurta kiinnostusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä. Ymmärrän etteivät ihmiset ehkä matkojen takaa viitsi tulla paikalla, mutta etteivät edes lähiasukkaat.
      Kuulin, ettei Kouvolassakaan ollut paljon väkeä.
      Kurjaa järjestäjille ja esiintyjille.

      Poista

Lähetä kommentti