Antti Tuomainen: Jäniskerroin, osa 1/3 - dekkari

Katson jänistä silmiin, kun valot sammuvat. (...) Se näyttää siltä kuin vartioisi pimeyttä itsessään. Nyt se tuntuu katselevan minua kuin houkuttelevaa porkkanaa.

Antti Tuomainen: Jäniskerroin, 343 s. - osa 1/3 - ilm. 2020 - kansi: Elina Warsta - Otava ******** kirjaston kirja

Kannelmäessä asuu 42-vuotias mies, joka haluaa vain että kaikki olisi järkevää. Mies on Henri Pekka Olavi Koskinen, vakuutusmatemaatikko, joka ei ole tyytyväinen nykyisiin työskentelytapoihin. Niinpä mies saa eteensä pari vaihtoehtoa: oma pieni huone, jossa on vihko, taskulaskin ja kuutisenkymmentä mappia.
Sun tehtävänäsi olisi tutkia vuoden 2011 inflaation vaikutusta vuoden 2012 vakuutusmaksuihin.

Koskinen valitsee irtisanoutumisen. Ei siinä mitään, nyt etsimään uutta työpaikkaa. Luulisi nyt taitavalle matemaatikolle töitä löytyvän. 

- Veljenne on kuollut, (...) Hän jätti teille huvipuistonsa.
- En ehtinyt miettiä, kun jo puhuin. Seikkailupuisto, sanoin. 
- (..) Huvipuisto on niin kuin vaikkapa Linnanmäki.
Vempaimia, joihin istutaan ja annetaan niiden vatkata. Seikkailupuistossa ihmiset tekevät liikkeen itse, kuten kiipeilevät, juoksevat, hyppivät tai liukuvat.

Näin Henri, vakuutusmatemaatikko, saa syliinsä SunMunFunin, seikkailupuiston, jonka pyörittämisestä ei tiedä mitään. Puiston ohessa tulee kasa hieman outoja työntekijöitä, joista eräällä on rikollinen menneisyys.
Alkaa toimintaan tutustuminen ja Henri huomaa, että puistolla menee kyllä hyvin, mutta jostain syystä laskuja ei ole maksettu. Pankkilainoja on otettu, mutta niitäkään ei ole maksettu takaisin. Minne ihmeessä raha on virrannut? Henri päättää ottaa asioista selvää. Matemaatikkona Henri rakastaa järjestystä, loogisuutta ja kaikkea mikä on järkevää. Koskinen on tottunut selvittämään asiat matematiikalla, laskemalla kaiken desimaalin tarkkuudella.

Henrille selviää miksi velkasumma on niin suuri. Samaan aikaan rikolliset ovat päättäneet ruveta peräämään rahojaan takaisin. Mitä rahoja? Mitä ihmettä Juhani-veli on puuhaillut? 

Tästä alkaa Henrin uudenlainen elämä, jossa olisi tarkoitus selvitä veloista, mahdollisesta kuolemantuomiosta ja pitää seikkailupuisto pystyssä. Plus että ihastuminenkin nostaa päätään. 

Entä se jänis?  No, se liittyy Henri Koskiseen. Lue itse lisää...

Tuomainen on taas onnistunut kirjoittamaan muhevan dekkarin, josta ei puutu herkullisia tilanteita. Kirjailijan musta huumori on vertaansa vailla, kuten:
Mies saa kuolleelta kirjeen, jossa pyydetään menemään ongelle. - Minä tarjoan madot.

Tarinassa on kautta kirjan paljon tekstillisesti hykerryttäviä kohtia, mm. heti alussa kun Henri keskustelee osastonjohtaja Tuomo Perttilän kanssa:
- Mä uskon, että me jos me avoimesti kohdataan, syntyy jotain yhteistä. Syntyy päätös. Ja yhteinen päätös on oikea päätös. Se syntyy kun me nähdään että tässä keskustelee kaks kaikesta turhasta riisuttua ihmistä ilman hierarkiaa ja pakotettua asetelmaa.

TAI kun Koskinen käyttää hyväkseen entiseltä pomoltaan oppimaansa puhetyyliä:
- Matka ydinkohdennettuun syväonnistumiseen on yhteydessä tiimi-ilon kehittymiseen ja sitä kautta yksilölliseen mielikehosieluloikkaan. Ratkaisu on usein tunnesiirtoprosessissa ja siinä interaktiotiheydessä mikä luo parhaiten keskinäistä default-dynamiikaa. 

Näissä hauskoissa teksteissä on hyvää se, ettei niitä ole liikaaLukijaa ei väsytetä huumorilla koko tarinan aikaa, vaan pirskahduksia tulee silloin tällöin.

Henri Koskinen on hahmona riemastuttava, erilainen, erikoinen. Mies mm. haluaa aina vastata tuntemattomiin puheluihin, etenkin jos jotain myydään:
- Puhuessamme lasken mitä heidän ehdotuksensa todellisuudessa minulle maksaisi, minkä jälkeen kerron heille mistä syistä ehdotus on epäkannattava, miksi se ei täytä tarjouksen tunnusmerkkejä...

Jostain kumman syystä soittajat haluavat aina lopettaa puhelun. 

Paitsi hyvistä henkilöhahmoista pidän myös sanojen ja nimien leikillisyyksistä: kokonaistodennäköisellisesti, SunMunFun, Villi Viskaaja (=tarkkuusheittorata) ja Käyrä kakku (=kahvila) ja monet muut. 

Elokuussa kirjalle ilmestyy jatkoa, joten on mielenkiintoista päästä seuraamaan miten SunMunFun pärjää. Ja onko jänis mukana kuvioissa?

Istun penkillä pitkään, ilta tummuu. 
Sitten lähden liikkelle.
En aio paeta, en väistää. En mitään, enkä ketään.
Haluan olla näkyvillä, helposti löydettävissä.


+++++++++
Kirjailija
Antti Tuomainen, synt. 1971 Helsingissä, jossa myös asuu,
Tuomainen on yksi Suomen kansainvälisesti menestyneimmistä kirjailijoista, jonka kirjoja on julkaistu 30 maassa. 
Vuonna 2019 The Times nimesi Tuomaisen Euroopan hauskimmaksi kirjailijaksi.

Parantaja on Vuoden johtolanka-palkittu vuonna 2011. Mies joka kuoli- kirjasta tehdään kuusiosainen tv-sarja, jonka kuvaukset aloitettiin  Haminassa kesällä 2021. Synkkä niin kuin sydämeni -kirjasta tulossa elokuva. Ja vielä uusin uutinen: Jäniskerroin-kirjasta tehdään Hollywood-elokuva (aikataulu vielä auki). Pääosaa tulee esittämään Steve Carell.


9.7.2021 TV-uutiset ja Matti Rönkä juontaa jutun sisään.


**********
Ilmestyneet teokset:
Tappaja toivoakseni 2006 - Veljeni vartija 2009 - Parantaja 2010 - Synkkä niin kuin sydämeni 2013 - Kaivos 2015 - Mies joka kuoli 2016 - Palm Beach Finland 2017 - Pikku Siperia 2018 - 

Linkki edelliseen kirjaan Pikku Siperia

Trilogia:
Jäniskerroin 2020
Tulossa: Hirvikaava -  osa 2/3 ilmestyy elokuussa

Kommentit