Juno Dawson: Mallikappale - kauno - nuortenkirja

 

Mä olen suht varma, että meitä seurataan. Vilkaisen taas olkani yli ja kyllä, mies on siellä edelleen. Ihme hyypiö.

Juno Dawson: Mallikappale, 438 s. - suom. ilm. 2020 - YA-kirja - Meat Market 2019 - suomennos: Aura Nurmi - Gummerus ******* kirjaston kirja

Tyttöjä seurannut mies on Tom Carney, kykyjenetsintäkoordinaattori Mallitoimisto Prestigestä. Miehellä on asiaa Jana Novakille. Jana on kuusitoistavuotias 180-senttinen hontelo tyttö, joka kärsii androgyynisestä ulkonäöstään. Koulussa on mollattu rimppakintuksi, jättiläiseksi, kirahviksi, hongankolistajaksi, transuksi ja ties miksi. Ja jollei pituudesta huomautella, niin sitten painosta: Ihan varmana on anoreksia. Todellisuudessa Jana syö ihan normaalisti, ja pituuskin ymmärrettävää, sillä:
- Meidän perheessä ollaan pitkiä. Isä on pitkä, äiti on pitkähkö, Milos on pitkä. Tietty mustakin sitten tuli pitkä.

Jana pohtii mitä tekisi. Lähtisikö selvittämään millaista mallina oleminen olisi. Äiti on tässä vaiheessa vastaan, sillä haluaisi, että Jana kävisi ensin lukion loppuun. Jana ajattelee, että nyt olisi ainutlaatuinen tilaisuus, joka olisi käytettävä. Olisihan se hienoa, jos ei tarvitsisi sitten yliopistoaikana käydä osa-aikatöissä. Niinpä Jana lähtee äidin kanssa käymään mallitoimistolla.
- Tom on puhunut sinusta lakkaamatta siitä asti kun palasi huvipuistosta. (...) ..en kerta kaikkiaan voi uskoa, ettei yksikään mallitoimisto ollut lähestynyt sinua aiemmin. Sinä olet vuosikymmenen löytö!

Lisäksi Jana ei jaksa uskoa, että kelpaisi malliksi. 
...oikeasti olen täysin tietoinen siitä, että muistutan pitkine koipineni jotain hirveä.
Päätöksen teossa auttaa poikaystävä, Ferdy,  joka sanoo ettei mallien kuulu olla nättejä, vaan pysäyttävän näköisiä. Ja Jana on. 

Jana oli astumassa muotimaailmaan, muttei voinut aavistaakaan mitä olisi edessä ja kuinka äkkiä kaikki muuttuisi. Ja kuinka aluksi alkaisi saada myös negatiivista palautetta:
- Mix toi susiruma ämmä on malli sehän näyttää ihan mieheltä??? - Varma anoreksia tapaus kattokaa käsivarsia transu LOL

Pohdittavaa riittää. Kuka maksaisi taksit ja valokuvaajat? Toimisto maksaisi kulut, mutta kaikki menot merkittäisiin ylös ja toimisto perisi myöhemmin rahat mallin ansioista. Ja miten kävisi jos ansiot eivät kattaisi kuluja?  Se olikin ensimmäinen opetus:
- Että mitään ei saa ilmaiseksi.

Jana on innoissaan kun ensimmäinen suuri ja rahakas tarjous tulee: 40 000 puntaa (n. 46.139 €). Onhan se todella suuri raha kenelle vain, saati 16-vuotiaalle koulutytölle. 

Mahdollisen tulevan menestyksen myötä Jana joutuisi tekemään vaikeita päätöksiä. Pitäisikö sittenkin lopettaa lukio ja tahkota rahaa niin kauan kuin se olisi mahdollista. 
Tässä huumassa jotkut ystävät kaikkoavat ympäriltä, mutta onneksi Janalla on ainakin kaksi henkilöä, jotka pysyvät rinnalla joka tilanteessa. Toinen on Kai Ferdinand eli Ferdy, poikaystävä. Ja toinen on ystävätär Sabah Sayeed, jota välillä tosin kismittää ettei Janalla ole enää aikaa yhteisiin juttuihin. 

Jana ystävineen oli pitänyt hohdokkaana malli- ja muotimaailmassa työskentelyä. Voisi mm. matkustaa ympäri maailmaa, tapaisi kuuluisia malleja, saisi ilmaiseksi muotivaatteita ja meikkejä, pääsisi juhlimaan. Jana huomaa kuitenkin aika pian muotiteollisuuden olevan raadollista. Paitsi hyväksikäyttöä, niin nuoria malleja saatetaan pyytää valehtelemaan ikänsä. Päivät ovat pitkiä, majoitusolosuhteet usein surkeat. Tuntikausien odottamisia, mallikansion kanssa juoksemista pitkin ja poikin ja paljon muuta. 
Eikä aikaakaaan kun Janallekin vihjataan, että pitäisi laihtua. Ei enää vapaata syömistä ja juomista, vaan höyrytettyä kalaa ja vihanneksia. Aina ei sitäkään. Jana on ihmeissään, 180 cm ja pitäisi olla kokoa 34.
- Vaatteet nyt vaan istuvat paremmin luun kuin läskin päällä, minkäs sille mahtaa. 

Jana saa nopeasti mainetta ja hänestä tulee kansainvälinen supermalli, joka alkaa kiertää maailmalla näytöksissä, on väsynyt ja kärsii aikaeroista. Niinpä koittaa aika, jolloin toinen malli ojentaa Janalle pilleripurkin.
- ....sitten löysin alpratsolaamin. Joko sä syöt sitä? (...) Se muuttaa sun elämän. (..) se auttaa relaamaan. Kaikki amerikkalaisteinit vetää tätä.
Ja niin Janakin alkaa napsia pillereitä. Xanaxia, jota sai kätevästi tilatuksi netistä. 

Netin mukaan Xanaxia määrätään ahdistukseen, paniikkikohtauksiin ja stressiin ja se on äärimmäisen addiktoivaa ja sillä on monia sivuvaikutuksia. (Lähde: MielenIhmeet) 

Millaista on castingeissa pahimmillaan? No sellaista vaikka, että kuvaaja saattaa olla pöllyssä tai puolipukeissa tai jopa vaatteitta tai "antamatta" ei saisi pestiä. Minkälaisiin valintoihin Janan päätyy? 
Myöhemmin Jana pohtii castingeja: Jos olisikin vain nauranut. Jos olisi uhannut kannella mallitoimistolle. Jos olisi vain marssinut ulos hotellista. Jos olisi huutanut apua. Jos olisi lyönyt ja potkaissut vehkeille. Jos olisi teeskennellyt sairastunutta. Jos, jos, jos.
Ja mitä sitten tapahtuu kun Jana kuulee, että neljätoistavuotiasta mallinalkua ollaan lähettämässä erään ällön valokuvaajan kuvattavaksi? 

Romaani alkaa dokumenttikuvauksella, jossa Jana kertoo tarinaansa. Poikaystävä Ferdy oli alkanut kuvata dokumenttia. Nämä lyhyet kuvailut jatkuvat läpi kirjan. 
Mallikappaleen, nuorisolle (n. 15 v. --> ) tarkoitetun teoksen voivat aikuisetkin vallan hyvin lukea. Dialogi tosin on välillä enemmän nuorisotyylistä, kiroilussakaan ei ole säästelty. Oli silti mielenkiintoinen ja silmiä avaava kurkistus malli- ja muotimaailmaan, jonka kovuus ja raadollisuus ovat toki tiedossa. Silti tuntuu hurjalta, että nuoret, usein jopa alaikäiset joutuvat kamppailemaan tällaisessa maailmassa.
Kirjassa käsitellään myös tyttöjen yliseksualisointia ja #metoo-ilmiötä.
Pidin kirjan alkuperäisestä nimestä, Meat Market, enemmän, sillä se sopii tarinaan paremmin. 

Tarinan käsittelytapa tuntuu realistiselta ja kirja on ikävistä asioista huolimatta paikoin jopa viihdyttävä ja hieman humoristinen. Jana kävelee yleensä Conversit jalassa, sillä mihin lisäpituutta olisi tarvinnut. Nyt kuitenkin pitää opetella korkokenkissä kävelyä. 
- Varpaani rääkäisevät heti: Hei, miksi meidät on survottu näihin kahteen pikku kolmioon? Ei sun jalat ole kolmion muotoiset. 

Kirjan loppupuolella Jana tekee omat ratkaisunsa. Lopettaako mallintyöt vai jatkaako?

Dawson on tehnyt laajan taustatyön kirjaa varten: haastatellut malleja, agentteja, kuvaajia, kykyjenetsijöitä ja päätoimittajia saadakseen mahdollisimman aidon kuvan muotimaailmasta. 
Kirjailija toivoo, että kirja edistäisi edes hieman keskustelua siitä kuinka työoloja voitaisiin kohentaa koko muotialalla. 

Jana:" Mä teen työni, mutta mulla saa olla myös mielipiteitä. Mä en ole pelkkä naama tai kroppa. Kun mulla on sanottavaa, mä myös sanon sen."

+++++++
Kirjailija, käsikirjoittaja, toimittaja, kolumnisti
Juno Dawson, (ent. James Dawson) synt. 1981, Bingley, Yhdistynyt kuningaskunta. Asuu Brigtonissa.
Dawson on kirjoittanut rankoista aiheista, kuten addiktiot, syrjintä ja vallan väärinkäyttö. Kirjailija tunnetaan myös suorapuheisena transaktivistina. 

********
Suomennetut teokset:
Mallikappale 2020 - Ihmemaa - tervetuloa juhliin 2021
Lisäksi kirjailija on kirjoittanut yli kaksikymmentä suomentamatonta kirjaa alk. v. 2012

Mallikappale voitti YA Book Prizen v. 2020.

Kommentit

  1. Tämän voisi joskus lukea, vaikka en yleensä lue hirveästi nuortenkirjoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En minäkään, mutta tämä oli ihan ok. Joten lue pois.

      Poista

Lähetä kommentti