Tommi Laiho: Uhanalaiset

 

Poika itkee. Hän sulkee silmänsä. Nyyhkytysten läpi hän anoo:" Sanokaa... sanokaa sille, etten mä enää haluu tappaa itteeni.

Laiho: Uhanalaiset, 358 s. - ilm. 2021 - esikoisdekkari - kansi: Folk / Kimmo Kivilahti - Myllylahti ******* arvostelukappale

Tarina alkaa vahvasti kun päivystyksen aulaan konttaa huutava ja verinen maahanmuuttajapoika. Poika hiljenee, mutta silmistä kajastaa epätoivo. 
- Nyyhkytyksen läpi hän anoo: "Sanokaa, sanokaa sille, etten mä enää halua tappaa itseäni."

Karita Haapakorpi on paniikkihäiriöistä kärsivä rikostutkija. Karita on hyvä työssään, mutta yksityiselämässä menee heikommin. Mies on kuollut ja aikuisen pojan kanssa välit ovat poikki.

Nyt Karita on menossa Martta-siskonsa luokse siirtolapuutarhamökille. Alueen eräässä toisessa mökissä viettää kesäänsä keski-ikäinen virkavapaalla oleva tilastotieteilijä, nimeltään Juha. Miehellä on vain yksi naapuri, ja se sopii hyvin sillä Juha ei halua tutustua ihmisiin. Tällä hetkellä mies on yksin ja yksinäinen. Juha katsoo peiliin ja tuntee olevansa täysin turha ihminen, joka pukeutuukin tylsästi. Vain ruutupaitoihin. Kaulassa on aina harmaa huivi. Miksi? Siihen on syynsä. 

Saamme tutustua elämään siirtolapuutarhassa sekä muutamaan muuhun mökkiasujaan, joilla on osansa tarinassa. 
Kolmannessa mökissä asuu iso tatuoitu mies, joka saattaa aiheuttaa naapurustossa pelkoa jo pelkästään ulkonäkönsä takia. 
Siirtolapuutarhan sisään- ja uloskäynnin lähellä on huonokuntoisempi mökkeröinen. Siinä majailee vanhempi herra, isovatsainen Raimo eli Valkku, entinen valmentaja, joka mielellään katsoo teeveestä urheilua ja nauttii olutta.

Alussa esiintynyt poika, itähelsinkiläinen maahanmuuttaja, on maannut jo pari päivää psykiatria- ja päihdekeskuksessa. Psykiatri Amina Rehnmann on käynyt tarkkailemassa poikaa, joka on aika huonossa kunnossa, mutta lopulta raottaa silmiään. 
- Muistatko yhtään mitä tapahtui?
Poika kertoo tyypistä, joka oli sanonut, että itsemurha kannattaisi tehdä. Se olisi rohkea teko ja kaikista tekijöistä tulisi legendoja. Amina huolestuu pojan kertomuksesta. Onko tuolla jossain joku joka painostaa ihmisiä itsemurhaan? Tästä täytyy kertoa poliisille. 

Karita saapuu paikalle saadakseen kuulla soittajasta. Poika kertoo myös jengistä, johon kuuluu. Porukka viettää yhdessä aikaa, käy uimassa, heittelee koreja ja sen sellaista. Jengi kutsuu itseään Hylätyiksi. He kokevat että yhteiskunta on heidät hylännyt. 

Karita kiinnostuu alueen epätavallisista kuolemista, joita alkaa tutkia Maija-avustajansa kanssa. Mitä löytyykään kun tapauksia pöyhitään riittävästi? 
Tilastotieteilijä Juhakin päätyy mukaan selvitystyöhän, sillä hänkin oli kiinnittänyt huomiota isoihin lukuihin tietyllä alueella. 

Ja lopulta kun vyyhti purkautuu, saatat yllättyä.

Olin hieman ihmeissäni kirjan alkupuolella, sillä harvoin dekkarissa törmää näin runsassanaiseen tekstiin.
- ... sen tärkeimmän hetken ikinä ikinä ikinä ikinä, mies rakas mies istumassa vierellä, pitämässä kädestä, poika on viaton täydellinen särkyvä suojaton hyvyys rakkaus lahja ilo onni kaunis puhdas hyvä rakkaus rakkaus minun rakkaus minun kaikkeni.
Hyvin pian aloin kuitenkin tottua tähän tyyliin ja se tuntui mukavalta. Pelkäsin aluksi että monisanaisuutta olisi liikaa, muttei ollut. Kirjan aihe on hyvä ja uusi. En ole aiemmin tällaiseen törmännyt. Tarina etenee mallikkaasti ja kiskaisee tehokkaasti mukaansa. Laiho on saanut mahtumaan kansien väliin paljon kaikenlaista: hauraita ihmisiä ja heidän välisiään suhteita, siirtolapuutarhan yhteisöllisyyttä, rakkautta, mielenkiintoisen dekkarijuonen ja vielä median vastuun. Missä menee julkaistavan materiaalin raja ja kuinka juttu saattaa olla verkossa ennen kuin poliisit ehtivät tehdä raporttinsa. 
- Et kirjoittele mitään rikoksista ja lietso paniikkia, kuuletko. 
Ja vielä Hylätyt, poikajoukkio, jolla ei mene hyvin, mutta he pitävät yhtä. 

Dekkarin kuolemantapaukset ovat erilaisia, jotkut aika julmiakin, mutta rakkaustarina keventää kertomusta. En paljasta ketkä hahmot ovat kyseessä. 

Pidin myös henkilöistä, jotka ovat aika erilaisia keskenään. Onneksi kirjailija ei ollut ahnehtinut hahmoja liikaa, niin kuin monet dekkaristit tekevät.
Juha on kuiva tilastotieteilijä, jolle ihmisten seuraminen aiheuttaa hallitsemattomuuden tunteen. Mies osoittautuu aluksi aika epävarmaksi ihmiseksi, mutta kun pääsee tekemään sitä mitä osaa niin alkaa löytää itsevarmuutta. 

Rikostutkijan ammatti asettaa haasteensa. Karitalla on vakavia ongelmia, eli oma menneisyytensä ja omat kipukohtansa, joiden kanssa yrittää pärjätä. Mukavaa on myös Karitan suhtautuminen nuoreen avustajaansa, jota arvostaa ja kehuu. 

Siirtolaistaustainen psykiatri Amina Rehnmann on aloittanut poliisina ja on Karitan entinen työtoveri. Amina on empaattinen, ehkä hieman liikaakin. 
- Psykiatrin virkaan kuului asiallisuus. (...) Amina tajusi opiskeluaikoina tehneensä itselleen liian haastavan uravalinnan. 
Amina on saanut kotoa opin, että pitää sopeutua eikä pelkoja saa näyttää.
 - Ja sinä, Amina, olet hiiri, vikisevä pieni hiiri, joka voidaan talloa milloin vaan. Sinä olet hiiri, ymmärrätkö? Sinun tehtäväsi on olla hiljaa, pysyä näkymättömissä ja tehdä juuri niin kuin käsketään.

Kirjan pienenä miinuksena muutamat kielioppivirheet. Sanonta "hartiat kuin Ladan ovet" on minulle tuntematon. Tiedän vain sanonnan "hartiat kuin ladon ovet". Enkä oikeastaan olisi halunnut tietää millaisia ääniä pöntällä istujalta kuuluu, heh. 

Saammeko jatkoa tähän kirjaan? Toivottavasti, sillä erilainen kirjoitustyyli viehättää. Lisäksi henkilöhahmot olivat niin monipuolisia, että heistä riittäisi vielä ammennettavaa uusiin osiin. Niinpä olisi sääli, jollei hahmoja hyödynnettäisi edelleen. Jatkoa / jatkoja  odotellessa!

Edit: Kirja on saamassa jatkoa, hienoa!
Edit2 (2.10.2021)  2. osa Rikotut ilmestynee syksyllä 2022. Laiho paljasti suunnitelleensa trilogiaa.

Kiinnitän aina huomiota kanteen. Niinpä oivaltava, tarinaan liittyvä kansi ilahdutti: tammenlehdet pääkalloineen. (Kimmo Kivilahti) 

Mikäs tässä on ollessa, kun muistaa elää kuin jokainen päivä olisi ensimmäinen ja viimeinen.

+++++++
Kirjailija, kolumnisti ja mainosalan luova johtaja
Tommi Laiho, synt. 1973 Salossa, asuu Helsingissä.

*******
Ilmestyneet teokset:
Uhanalaiset 2021
Tulossa: "Rikotut" ilmestyy syksyllä 2022

Teos on tullut kolmanneksi Otavan Rikos 2019-kilpailussa ja kirja on optioitu televisiosarjaksi. 

Kommentit

Lähetä kommentti