Fang Fang: Kun kaupunki suljettiin - Wuhanin kohtalonhetket - kauno - tieto


Virus on ihmiskunnan yhteinen vihollinen, ja sen tarjoama oppitunti koskee meitä kaikkia. Koko ihmiskunnan on yhdistettävä voimansa, mikäli se mielii nujertaa tämän viruksen ja vapautua sen otteesta. 

Fang Fang: Kun kaupunki suljettiin - Wuhanin kohtalonhetket, 381 s. - päiväkirja ajalta 25.1. 2020 - 24.3.2020 - suom. ilm. 2021 - Wuhan fengcheng riji 2020 - suomennos: Rauno Sainio - kansi: Emmi Kyytsönen - Into Kustannus Oy ******** kirjaston kirja


31. joulukuuta 2019 wuhanilaiset kuulivat viruksesta. Sen jälkeen viralliset tiedotusvälineet olivat koko ajan toitottaneet, että virus ei tartu ihmisestä toiseen ja sen leviäminen voidaan estää. 
Kun tilanteen vakavuus selvisi, oli järkytys suuri. Asukasmäärältään lähes kymmenmiljoonainen Wuhan eristettiin, mutta useita päiviä liian myöhään. 

Wuhan suljettiin koronakaranteeniin tammikuun loppupuolella 2020, ja tällöin Fang alkoi kirjoittaa päiväkirjaa purkaakseen henkistä ahdistustaan. Päiväkirjamerkintöjä julkaistiin sosiaalisessa mediassa, Weibossa.
Kirjoitukset saivat suuren suosion, jopa miljoonia seuraajia. Sensuuri tosin poisti osan tekstistä ja kirjailija sai vihapostia ja jopa tappouhkauksia. Kaikki eivät pitäneet (liian) rehellisistä teksteistä eivätkä siitä että Fang halusi asettaa syyllisiä vastuuseen. 
Loppuvaiheessa kirjailijan Weibo-tili suljettiin. Fang pyysi apua kollegaltaan, jonka sivua oli pitkään seurannut. Er Xiang  suostui hetkeäkään epäröimättä ja julkaisi merkintöjä WeChatissa omalla sivullaan. Kiitokseksi Fang on luvannut tarjota maukkaan kala-aterian, jos Xiang saapuu vierailulle Wuhaniin. 

Päiväkirjan ensimmäinen merkintä kirjoitettiin 25. maaliskuuta 2020, eli pari päivää sulkemisen jälkeen (23.1.2020). Tällöin Fang Fang pohti mahtaako Weibo-tili sallia julkaisun. Tili oli nimittäin aiemmin suljettu kun kirjailija oli moittinut kaduilla protestoineita nuoria karkeasta kielenkäytöstä. No, me tiedämme nyt miten kävi.

27. tammikuuta 2020 - Kaupunkilaisia huolettaa tällä hetkellä eniten kasvomaskien puute. 
Eli sama ongelma kuin täällä Suomessa. Ensimmäiset maskit maksoivat apteekissa 30 yuania eli vajaat neljä euroa. Verkosta ei kannattanut tilata, sillä maskit olisivat olleet perillä vasta vuoden lopussa. Monet joutuivat käyttämään yhtä kertakäyttömaskia, jonka pesivät ja desinfioivat silittämällä. Fang järkyttyy käydessään apteekissa, sillä jos olisi ostanut 25 maskia sisältävän pakkauksen olisi se maksanut 875 yuania eli n. 111 euroa. 

7. helmikuuta - Asiantuntijat olivat arvioineet, että epidemian käännekohta olisi kiinalaisen uudenvuodenjuhlan tietämillä. Nyt näyttääkin siltä, ettei arvio toteudu. 
Epidemia on osoittautunut vakavammaksi kuin oli luultu ja virus oli levinnyt oletettua nopeammin.
Lisäksi lähes jokaisessa sairaalassa on henkilöstöä sairasvuoteella. Heistä jokainen on vaarantanut oman terveytensä auttaakseen muita. 
Fang pelkää myös, että mielenterveysongelmat tulevat lisääntymään Wuhanissa koronaepidemian seurauksena. 

10. helmikuuta - 16 Kiinan maakuntaa on lähettänyt apua 16:lle Hubein kaupungille. Henkilöstö on tuonut mukanaan tarvitsemansa lääketarvikkeet ja suojavarusteet. Maakunnan avuksi on saatu 20 000 lääkinnän ammattilaista. 

15. helmikuuta - Kaupunkilaisia huolettaa eniten Wuhanin tilanne. Kirjailijalla on lääkäriystäviä, joilta saa ajantasaista tietoa. Tällä kertaa on otettava käyttöön vielä yksi tuhannen potilaan tilapäissairaala ja näin saataisiin potilaspaikkoja satatuhatta. 

4. maaliskuuta - Epidemia on saatu kuriin, siitä ei ole enää epäilystäkään.

10. maaliskuuta - Vaikeimmat ajat ovat lopultakin takanapäin. Kaikki tilapäissairaalat on nyt suljettu ja uusia tartuntoja todettu vähemmän.

24. maaliskuuta ja 62. päivä suljetussa kaupungissa. Tämä on samalla 60. merkintäni.
Wuhanin ulkopuolisilla alueilla kaikki karanteenimääräykset on nyt kumottu, ja ihmiset saavat liikkua vapaasti, edellyttäen  että heillä on esittää vihreä QR-terveyskoodi. (...) Kaupunkimme herää aivan kohta henkiin. 

Useimmiten Fang aloittaa päivämerkintänsä säätilan kuvaamisella. Sitten Fang kertoo sen hetkisistä vallitsevista oloista, kuten hamstraamisesta, sairaaloiden olosuhteista, kuolemista sekä lääkäreistä ja heidän toimistaan. Lisäksi kirjailija kirjoittaa omista olosuhteistaan ja ajatuksistaan sekä myös ystävistään ja heidän tilanteistaan. 
Useille ihmisille päiväkirja oli ainoa uskottava tietolähde kaupungin tapahtumista.

Kirjailija myöntää merkintöjensä näkökulman olevan suppea, koska kirjoittaa yksin. 
Paikoitellen kirjassa oli toistoa ja tylsiäkin kohtia: en tunne nimiltä mainittuja henkilöitä ja jotkut asiat oli kerrottu aika perinpohjaisesti. Mutta päiväkirjamerkinnät oli tarkoitettu wuhanilaisille ja olivat kirjailijan sen hetkistä ajatuksenvirtaa. Minulle teos oli mielenkiintoinen kurkistus toisenlaiseen koronamaailmaan.
 
Kaupunkilaiset olivat yhteisöllisiä ja naapurirakkaita. Pienistä asioista tehtiin merkityksellisiä, jotta jaksettiin jatkaa suljetussa kaupungissa. Samalla oli surullista lukea esim. siitä kuinka sairaat kansalaiset kulkivat sairaalasta toiseen päästäkseen hoitoon. Joitakin sairastuneita ei edes testattu ja koska eivät päässeet sairaalaan niin kuolivat kotonaan. Näiden ihmisten, joiden tartuntoja ei todennettu testeillä, nimiä ei löydy koronauhrien listoilta. Paljonko näin menehtyneitä lopulta oli? Sitä ei saada koskaan tietää.

Kirjan lopussa on viisisivuiset jälkisanat: Tämä kaupunki nimeltä Wuhan. 
Viimeisenä yhteenveto: Wuhan on saanut osansa paitsi kaikesta modernille suurkaupungille kuuluvasta kukoistuksesta, myös lukuisista ongelmista, joita kukoistus tapaa tuoda tullessaan. 

Yle on haastatellut kirjailijaa sähköpostitse, koska maan viranomaiset estävät tapaamasta toimittajia. Kiinassa kirjailijan nimeä ei saa mainita eikä hänestä saa kirjoittaa mitään koska Fang Fang muka pilaa Kiinan maineen. 

Jos kiinnostaa, niin ohessa on linkki Ylen Aasian kirjeenvaihtaja Kirsi Crowleyn tekemään Fangin haastatteluun: Yle uutiset 4.1.2020

Wuhan oli eristyksissä 76 päivää. 

Fang omistaa kirjan Wuhanin asukkkaille ja kaikille niille, jotka astuivat esiin ja auttoivat Wuhania epidemian ollessa pahimmillaan. Päiväkirjan tuotot kirjailija lahjoittaa ihmisille, jotka antoivat kaikkensa Wuhanin puolesta.

+++++++
Kirjailija
Fang Fang (oik. Wang Fang) synt. 1955 Nanjing / Kiina. Kirjailija muutti Wuhaniin vuonna 1978 mennäkseen yliopistoon opiskelemaan kiinan kieltä. Kirjailija on julkaissut yli sata teosta, runojakirjoja ja romaaneja. 
BBC on lisännyt Fangin maailman sadan vaikutusvaltaisimman naisen joukkoon. Samalle listalle, jolla on myös pääministeri Sanna Marin. 

*******
Suomennetut teokset:
Kun kaupunki suljettiin - Wuhanin kohtalonhetket 2021
Kirjan oikeudet on myyty lähes 20 maahan. 

Kommentit

  1. Kunhan tämä pandemia on joskus ohi, voisin tarttua kirjaan. Nyt kaiken ollessa edelleen päällä tuntuu liian raskaalta teokselta tähän hetkeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ymmärrän vallan hyvin. Kirjan voi lukea vaikka kymmenen vuoden kuluttua. Myöhemmin siihen saa erilaisen tuntuman.

      Poista

Lähetä kommentti