James Wyllie: Hakaristirouvat - historia - tieto - lyhyehkösti

 

James Wyllie: Hakaristirouvat - Naiset kolmannen valtakunnan huipulla, - 360 s. + 16 kuvasivua - suom. ilm. 2020 - Nazi Wives 2019 - suomennos: Tähti Schmidt - kansi: Kalervo Sammalvehrä - Atena Kustannus Oy ******* kirjaston kirja

Adolf Hitler, Joseph Goebbels, Hermann Göring, Heinrich Himmler, Reinhard Heydrich, Rudolf Hess ja Martin Bormann ovat tuttuja nimiä historiasta, mutta heidän puolisoistaan tiedetään ja on kirjoitettu paljon vähemmän. Tunnetuimmat lienevät Eva Braun ja Magda Goebbels. 

Kirja kertoo vaimojen elämäntarinat höystettyinä miesten elämällä ja natsi-Saksan historialla. Teoksen lopussa käsitellään myös eloonjääneiden aviovaimojen elämää sodan jälkeen. 

Pari sanaa naisista:
Eva Hitler (Braun) oli Adolf Hitlerin valokuvaajan assistentti ja sitä kautta päätyi Fűhrerin rakastajattareksi ja oli vuorokauden ajan myös aviovaimo, ennen kaksoisitsemurhaa. Hitlerin "vaimo" oli Saksan kansa, joten julkinen suhde tai avioliitto eivät olleet aiemmin mahdollista. Magda Goebbels "sijaisti" Evaa julkisuudessa Hitlerin seuralaisena. Eva oli onneton suhteessaan ja yritti useasti itsemurhaa.

Kunka moni tietää Hitlerin sisarpuolen tyttärestä Geli Raubalista, joka teki itsemurhan ilmeisesti mustasukkaisuudesta Eva Braunia kohtaan. Adolfin ja Gelin "suhde" oli mysteeri. Olivatko he koskaan edes rakastavaisia? Vai pakottiko Hitler Gelin epäsopivaan seksiin (luin tästä toisesta julkaisusta) vai millainen suhde loppulta oli? Joka tapauksessa Geli oli sanonut rakastavansa Hitleriä. Geli asui samassa taloudessa Führerin kanssa, koska Hitlerin sisarpuoli, eli Gelin äiti, oli talossa taloudenhoitajana. 

Magda Goebbels lienee tunnetuin siitä, että murhasi kuusi lastaan ennen omaa itsemurhaansa vain päivä Hitlerin kuoleman jälkeen, Saksan antaumisen ja toisen maailmansodan lopun lähestyessä. 
Magda oli aikoinaan eronnut ja hakeakseen elämälleen sisältöä liittynyt Saksan kansallissosialistiseen työväenpuolueeseen, jossa tapasi toisen aviomiehensä Joseph Goebbelsin. Magdaa kutsuttiin valtakunnan ensimmäiseksi naiseksi, mm. siksi, että hän oli usein julkisuudessa naimattoman Hitlerin rinnalla. Magdalla oli useita hermoromahduksia. Joseph Goebbels petti vaimoaan.

Ruotsalainen Carin Göring oli ollut aiemmin naimisissa vapaaherra Nils von Kantzowikin kanssa, mutta tutustui Ruotsissa Hermanniin. He rakastuivat, menivät naimisiin ja muuttivat Saksaan. Carin kuoli sydäninfarktiin 1931. Carin oli ollut myös natsi. Kuolema oli Hermannille raskas ja hän nimesi myöhemmin suuren kartanonsa entisen vaimonsa mukaan Carinhalliksi. 

Toinen vaimo Emmy Göring oli näyttelijätär, muttei enää avioitumisen jälkeen noussut lavalle. Emmy esiintyi mielellään kulttuurijutuissa ja perusti mm. lepokodin iäkkäille näyttelijöille. Göringeiltä ei todellakaan puuttunut rahaa ja se myös näkyi. Heillä oli mm. leijonanpentuja ja yksi tuon ajan suurimmista taidekokoelmista. Göring osasi ainakin rohmuamisen taidon. 

Margarete Himmlerkin oli ollut lyhyesti aviossa aiemmin. Pariskunta tapasi luontoretkellä  ja Heinrich ihastui vaaleaan ja sinisilmäiseen sairaanhoitajaan. Margarete liittyi natsipuolueeseen jo v. 1928. Margarete oli epäsuosittu SS-piireissä. Margarete ja Lina "taistelivat" suosiosta keskenään. Myös Himmlerillä oli rakastajar

Lina Heydrich oli saksalaisen aatelisen tytär ja ammatiltaan opettaja. Lina liittyi puolueeseen 19-vuotiaana. *)Lina on julkisuudessa sanonut ettei tiennyt Reinhardin hommista. Uskokoon ken tahtoo. Lina oli pari vuotta naimisissa myös Intiimiteatterin johtajan Mauno Mannisen kanssa (1965 - 1969). Sanotaan, että Lina avioitui Mannisen kanssa vain voidakseen vaihtaa sukunimeä. Linaa karsastettiin Helsingin seurapiireissä. 

Terhi Rannelan teoksessa "Frau" kerrotaan Lina Heydrichistä.

Ilse Hess oli opiskelija mennessään naimisiin Rudolfin kanssa. Ilse kuului natsipuolueen ensimmäisiin jäseniin ja oli jo 1920-luvulla kuuntelemassa Hitlerin puheita. Ilse taisteli koko loppuelämänsä saadakseen miehensä ulos vankilasta. 

Gerda Bormannia pidettiin kaikin tavoin ideaalina natsivaimona, sillä hän ei käyttänyt kosmetiikkaa, hänellä oli vaaleat hiukset ja hän käytti perinteistä Bavaria-kansallisasua. Gerdalla oli yhdeksän lasta avioliitosta Martinin kanssa. Gerdalla ei ollut julkista roolia ja hän asettui mielellään taka-alalle. Muutenkin Gerda taisi olla tossun alla. Kerrotaan, että Bormann olisi pahoinpidellyt vaimoaan. Myös Bormann harrasti syrjähyppyjä. 

Vaimoilla oli paljon yhteistä, kuten johdannosta käy ilmi:
Nämä naiset viettivät ylellistä elämää ja nauttivat etuoikeuksista, mutta heidän elämäänsä kuului myös ikäviä asioita, kuten esim. uskottomuutta, itsemurhia, köyhtymistä ja vankeuttta.
Taustoiltaan vaimot olivat hyvin samanlaisia: hyvin koulutettuja ja syntyneet hyviin perheisiin. Heidän vanhempansa suhtautuivat uskontoon vakavasti. Keskeistä oli myös usko Saksan kulttuuriin, sen musiikkiin, taiteen ja kirjallisuuden ylemmyyteen.
Naiset olivat varttuneet epävakaissa oloissa ja niin oli helppo suunnata katse kohti pelastajaksi julistautunutta miestä, joka lupasi heille koko maailman.

Kirja on minusta hieman sekavasti kirjoitettu, hypitään naisesta ja perheestä toiseen. Jotkut pääasiat kuitenkin selvisivät. Kaiken keskellä oli Hitler, jonka pillin mukaan muut juoksivat. Jotkut naisista olivat perehtyneet aatteeseen jo ennen tutustumistaan natsimiehiinsä. Niinpä miesten hirmutoimet eivät tainneet vaimoja paljon hetkauttaa. Kaipa naisilla oli joku ajatus mistä olivat peräisin lisääntyvä varallisuus, kotiin ilmestyvät taideaarteet yms. Jotkut naisista käyttivät jopa leireiltä hankittua pakkotyövoimaa, esim. Lina Heydrich, joka käsitteli työntekijöitä huonosti, nimitteli ja ruoskitutti.
*) Myöhemmin Lina kiisti tienneesä miehensä toimista.

Aviomiehillä näytti olevan myös enemmän tai vähemmän avioliiton ulkopuolisia suhteita. 

Kirjailija on taustatyönsä tehnyt, josta kertoo parikymmensivuinen viite- ja lähdeluettelo. 
Mielenkiintoinen kirja ja uutta asiaa, mutta olisi vaatinut itseltäni enemmän paneutumista juuri tuon hieman sekavan kirjoitustyylin vuoksi. 

Oman tynkäkirjoitukseni tueksi ohessa blogeja, joissa on ansiokkaasti kirjoitettu Hakaristirouvista. Tutustukaa näihin:

Leena Lumin blogissa on myös linkkejä muihin aiheeseen liittyviin teoksiin.Kirjavinkki: Heike B. Görtemaker: Eva Braun: Elämä Hitlerin kanssa (Otava 2012)
......................

Adolf Hitler 1889 - 1945 & Eva Braun 1912 - 1945 ja Geli Raubal 1908 - 1931
Joseph Goebbels 1897 - 1945 & Magda Goebbels 1901 - 1945
Hermann Göring 1893 - 1946 & Emmy Göring 1893 - 1973 ja Carin Göring 1888 - 1931
Heinrich Himmler 1900 - 1945 & Margarete Himmler  1893 - 1967
Reinhard Heydrich 1904 - 1942 & Lina Heydrich 1911 - 1985
Rudolf Hess 1894 - 1987 & Ilse Hess 1900 - 1995
Martin Bormann 1900 -  1945 & Gerda Bormann 1909 - 1946

++++++++
Tietokirjailija
James Wyllie, synt. ?? Kirjoittanut aiemmin sekä ensimmäisestä että toisesta maailmansodasta.
Yritin goolailla kirjailijasta lisätietoja, mutten löytänyt.

*********
Suomennetut teokset:
Hakaristirouvat - Naiset kolmannen valtakunnan huipulla 2020

^^^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Instagram: #pirittaolen
Pinterest
Twitter


Kommentit