Eva Frantz: Tästä pelistä pois, 3. osa

 

Anna oli hetken vaiti. Tämä oli yksi merkillisimmistä jutuista, mihin hän oli urallaan törmännyt.

Eva Frantz: Tästä pelistä pois, 383 s. - ilm. 2020 - 3. osa Anna Glad -sarjaan - För han var redan död  - käsikirjoituksesta suomentaneet: Ulla Lempinen ja Arja Kantele - kannen kuva: Emmoth/Dreamstime - ulkoasu: Emma Strömberg - Kustantamo S&S ******** kirjaston kirja

Saara Nyman työntää lastenvaunuja ja nauttii kauniista kesäpäivästä. Vaunuissa makaava Tuuli-vauva on rauhaton, kitisee, eikä haluaisi nukkua. Saara ottaa puuvillaharson ja kiinnittää sen kuomun eteen. Harso tepsi ja Tuuli nukahtaa. Tekisi mieli käydä ostamassa kukkia, mutta tohtisiko vaunut jättää ihan pieneksi hetkeksi ulos. Saara päättää uskaltaa, käy kukkaostokslla ja palaa kotiin, nostaa harsoa ja...
- Saara seisoi paikoilleen jähmettyneenä ja tuijotti vaunuja kauhuissaan. Lopulta hän sai suustaan käheän huudon: " 112! Soita 112!"

Paikkakunnalle on muuttanut entinen NHL-jääkiekkoilija Samuel Lindberg. Mies on rakennuttanut läheiselle saarelle 400-neliöisen ökytalon, jossa asuu yhdessä amerikkalaisen vaimonsa Alisonin kanssa. Samuli on paljon poissa kotoa ja Alison tuntee itsensä yksinäiseksi. Hankalaa kun ei osaa edes suomen kieltä. Pariskunnan ympärillä pyörii myös kaikenlaisia huhuja, eikä aina niin mukavia.

Kaupungissa on meneillään suuri pyörätiehanke, jota ajaa joukkioineen kaupunginjohtaja Jasper Jokela, itsekin innokas pyöräilijä. 
- Pyörätie olisi Jasperin ensimmäinen suuri uudistus kaupunginjohtajana ja hanke, josta hän mielellään tulisi muistetuksi.
Hanke etenisi muuten hyvin, mutta äksy ja itsepäinen Börje Bohman pistää kapuloita rattaisiin. Bohman, paikallinen kylähullu, hieman erakoitunut leskimies, jota pidetään kaupungin ykkösvalittajana. 
- "Börje-juttuja alkaa olla kasassa niin paljon, että hänestä saisi erikoisnumeron", tuumaa toimittaja Jan-Anders Rosbäck.

Jotta pyörätie olisi mahdollista tehdä, on alueen kiinteistöistä tarjottu kohtuullinen korvaus. Börje ei ole suostunut myymään, joten tontti oli päätetty pakkolunastaa, mutta mies ei ollut välittänyt kaupungin määräämästä muuttopäivästä ja on kieltäytynyt lähtemästä. Tilannetta hankaloittaa nyt, että Börje Bohman on kadonnut.

Vanhempi rikoskonstaapeli Anna Glad on raskaana, mutta haluaisi selvittää ennen äitiyslomalle lähtöään ainakin Bohmanin katoamista sekä Saara Nymanin tapausta.
Töitä on niin paljon kuin vain pystyy tekemään, eikä tilannetta helpota yhtään, että miesystävä, Tomas, asuu Tampereella ja suunnittelee yhteistä kotia sinne. Anna ei haluaisi muuttaa, sillä viihtyy nykyisessä työpaikassaan. Mitä tehdä?

Tarinassa edetään nykyisyydessä sekä vuosissa 1970 ja 1980. Lisäksi on lyhyitä lukuja, joiden kirjoittajaa en paljasta. 

Olipas hyvä dekkari! Sarjan ensimmäinen osa oli hyvä, toinen osa oli parempi, mutta tämä on paras. Juonihaaroja on useampia, mutta ne etenevät mallikkaasti. Menneisyys ja nykyisyys on nivottu selkeästi yhteen. Mukana aavistus huumoria. Joogina minua erityisesti huvitti Annan äitiysjoogatunti. Anna ei tiedä joogasta mitään ja päättää aloittaa äitiysjoogan, jota pitää sopivan rauhallisena harratuksena. Siinähän vain istuttiin sääret ristissä ja hymistiin oommm. Miten kävi?
- Mikä mielipuolikurssi tämä oikein oli? Anna oli kuvitellut, että raskausjoogassa venyteltiin ja meditoitiin lempeästi, mutta hän olikin joutunut akrobatian intensiivikurssille.

Yksityiselämää oli sopivasti, joten se antoi kertomukselle inhimillisyyttä ja henkilöhahmoille kasvot. Anna Glad on riittävän tavallinen, vaikka joissain tapauksissa hieman liian uhkarohkea.
Tarinat ovat mielenkiintoisia ja se mistä etenkin pidin, oli hämäys. Hienosti johdateltua, laadukasta kerrontaa. 
Eva Frantzia verrataan Camilla Läckbergiin, eikä turhaan. Frantz puskee itseään Suomen dekkarieliittiin. (Siellähän alkaa olla kohta tungosta, mikä ei ole ollenkaan huono juttu.) 
Eva, lisää dekkareita, kiitos!

++++++++
Kirjailija, toimittaja
Eva Frantz, synt. 1980 Helsingissä, asuu Espoossa. Työskentelee Ylen Radio Vegassa eri tehtävissä ja on selostanut mm. Euroviisuja kuusi kertaa.
Frantz sanoo kirjoittavansa mieluiten jotain kauheaa, mutta hauskaa. Lukee mielellään dekkareita ja tunnustaa olevansa haka virkkaamaan isoäidinneliöitä. 

*********
Suomennetut teokset:
Anna Glad-sarja:
Sininen huvila 2017 - Kahdeksas neito 2018  - Tästä pelistä pois 2020 

Kahdeksas neito voitti 2019 Suomen dekkariseuran Vuoden Johtolanka-palkinnon.
Osasto 23  2019  (lasten jännityskirja)

Kommentit

  1. Kiva kuulla, että sarja paranee. Olen lukenut vasta ensimmäisen kirjan ja se oli hyvä.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti