Arttu Tuominen: Hyvitys - 2. osa

Hän värjää luomensa ja ripsensä, rajaa silmät kajaalilla. Jokainen kynän veto, sipaisu, kosketus, lievittää hänen inhoaan. Jossain tuolla - tuon kuoren alla - asuu todellinen hän. 

Arttu Tuominen: Hyvitys  - 2. osa Delta -sarjaan, itsenäinen teos - 355 s.  - ilm. 2020 - kansi: Mika Tuominen - WSOY ******** Arvostelukappale, kiitos!

Ylikonstaapeli Henrik "Härkä" Oksman on viettänyt vapaailtaa yökerhossa. Tavannut siellä kiinnostavan henkilön ja lähtenyt tämän mukaan hotelliin. Puoli neljältä Oksman herää ulkoa kuuluviin poliisiautojen sireenien ulvontaan ja siinä samassa kännykkä soi. Puhelimessa on komisario Jari Paloviita. 
- Yökerho Venuksessa on sattunut räjähdys. Rakennus on tulessa, ihmisiä on loukkaantunut. 


Kyseessä on sama yökerho, jossa Oksman ja hänen seuralaisensa ovat juuri olleet. Viisi kuollutta ja kymmeniä loukkaantuneita. Heti selviää, että kyseessä on terroriteko, joku kävi heittämässä käsikranaatin yökerhoon.

Ennen tekoa eräs henkilö, joka kutsuu itseään Lähettilääksi on ladannut nettiin vihavideon, jossa saarnaa ja sanoo homouden olevan syntiä. Plus ilmoittautuu terroriteon tekijäksi. Onko kyseessä räjäyttäjä? Sitä Henrik Oksman, Jari Paloviita ja Linda Toivonen alkavat kuumeisesti selvittää komisario Susanna Mannerin johdolla. Rikoksen luonteen vuoksi tutkintavastuu siirtyy krp:lle. Rikospoliisi Johan Niemi vetää terrrorismin torjuntaan erikoistunutta tiimiä.
- Tarkoitus ei ole syrjäyttää paikallispoliisia, vaan tehdä tiivistä yhteistyötä. Teillä on paras paikallistuntemus ja työvälineet. Krp keskittyy ensijaisesti digitaalisiin verkkoihin.

Koska Lähettilään video on homovastainen, niin tutkijoiden katseet kääntyvät äärioikeistolaisen White Order -järjestön puoleen. Järjestö, joka ihannoi natsisaksaa, säilyttää (ylpeänä) tyhjiä *) Zyklon B-pulloja ja kalustaa pomon huoneen Heinrich Himmlerin junavaunun kopioksi. Mitä porukan pomo Jarno Renlund kertoo poliiseille? Ainakin sen, ettei järjestöllä ole mitään salattavaa. Että he ovat kunniallisia Suomen kansalaisia. Eivät käytä huumeita, eivätkä piilota aseita. Ja että he hyväksyvät iskun.
- Kohotimme maljat Lähettiläälle. Vihdoin joku uskalsi tehdä jotain. Miehellä on munaa.

Noh, tämähän on puhetta, mutta toimiiko järjestö sittenkin jonkinlaisessa yhteistyössä Lähettilään kanssa?

Kuuluu koputus. Ulko-ovella seisoo mies ja nuori poika. Miehellä on päällään puku ja kädessä salkku. Mies ojentaa Herätkää!- ja Vartiotorni-lehdet.
- Herätkää-lehdessä on artikkeli muun muassa Raamatun suhteesta homoseksuaalisuuteen (...) Vaikka Raamatun kanta homouteen on selvä, ei se kehota vihaamaan homoja. Raamattu ei kannusta vihaamaan ketään.

Keskustelu pukumiehen ja oven avaajan välillä ei tuota tulosta ja pukumies alkaa poikansa kanssa pikkuhiljaa vetäytyä kohti pihalla seisovaa autoaan, mutta mitä sitten tapahtuu?
- Jumala oli lähettänyt hänen luokseen isän ja pojan. Se ei voi olla sattumaa.

Hyvityksessä
on myös Lähettilään aivoituksia sekä henkilöiden lapsuuden takautumia, jotka osoittavat taas sen kuinka kauaskantoiset vaikutukset lapsuuden tapahtumilla on, niin hyvässä kuin tässä tapauksessa pahassakin. Surullista.

Hyvityksessä käsitellään median vastuuta, väkivallan uhkaa ja pelkoja, itsensä hyväksymistä ja seksuaalivähemmistöjen kohtaamaa rasismia ja vihaa mm. White Order-järjestön (uusnatsit) sekä myös uskonnon kantilta. "Puhemiehenä" pappi, joka mm. hyväksyy samansukupuolisten vihkimiset.

Verivelassa toivoin enemmän tietoja henkilöiden menneisyyksistä ja kuten arvata saattaa, niin toki niitä tässä osassa avattiin lisää.
Päähenkilöksi nousee Henrik "Härkä" Oksman, älykäs ja erikoinen mies, jolla on tiettyjä "tapoja" ja salaisuus, jota ei missään nimessä halua paljastaa kenellekään, kaikkein vähiten työtovereilleen. Onnistuuko Oksman säilyttämään salaisuutensa? Lisäksi mies osoittaa olevansa nimensä mukainen, sillä Härkä taltuttaa yksin kahdeksan raavasta miestä. Menikö vähän yli? Ei haittaa, sillä tarina kaipaakin jotain" kevennystä".

Hyvä teos vetää mukaansa jo ensisivuilta ja niin tekee Hyvitys. Tämä on kirja, jota ei ole tungettu täyteen liian monia juonenpätkiä ja kymmeniä henkilöitä. Tästä taas huomaa kuinka vähemmälläkin "materiaalilla" saa kirjoitetuksi kelpo tarinan. Vaikka Hyvitys kuuluu samaan maailmaan ensimmäisen osan kanssa, niin sen voi lukea itsenäisenä teoksena. Hyvitys ei ole  hyvänmielen dekkari, vaan tummasävyinen kovien aiheidensa takia. Teos on kuitenkin kirjoitettu hyvin ja aiheet ovat ajankohtaisia.
Seuraavaa jo odottelen. Onkohan sitten vuorossa Linda Toivosen tarina?

Tuomisesta haluan vielä  sanoa, että hän on kirjailija, jonka tuotannosta yksikään opus ei ole flopannut. Olen tykännyt kaikista ja tuntuu, että kirjat vain paranevat. Tuominen on loikannut julkisuuteen oikeastaan vasta Verivelan myötä, mutta olisi ansainnut jo aiemmin julkisuutta, sillä Labyrintti-sarja on hyvä.

Onneksi Suomi on tasavalta, niin voin nimittää maallemme niin monta kuningasta kuin haluan.
Tässä yksi: Arttu Tuominen, The King of Dedective Stories!

Hameen helma laskeutuu nilkkoihin, mutta pitkä halkio paljastaa pitkän siivun vaaleaa ihoa. Hän hymyilee peilikuvalleen, lähettää lentosuukon itselleen ja sulkee rappukäytävän oven perässään.

P.S. Zyklon B on tuholaismyrkyksi tarkoitettu syaanivetyvalmiste, jota käytettiin juutalaisten tuhoamisleireillä. Viisi kiloa Zyklon B-kiteitä riitti tappamaan yli tuhat ihmistä. Pelkästään Auschwitzissä ainetta kului 20 000 kiloa.
(Lähde: Hyvitys)

+++++++++
Kirjailija ja ympäristötarkastaja
Arttu Tuominen, synt.1981, asuu Porissa ja on koulutukseltaan ympäristöteknologian insinööri. Harrastaa veneilyä, kalastusta ja kirjallisuutta. 
Vuonna 2012 mies alkoi kirjoittaa esikoisromaania ja sen jälkeen kirjoittaminen on ollut jokapäiväistä. Kirjailija sanoo olevansa järjestelmällinen kirjoittaja, joka haluaa hyödyntää vapaat kirjoitushetkensä tehokkaasti. Tuominen on valikoiva lukija, joka lukee paitsi dekkareita niin myös kaikenlaista perusproosaa.
(Lähde: Myllylahden kirjailijasivu 2018)

*********
Ilmestyneet teokset:
Labyrinttisarja:
Muistilabyrintti 2015 - Murtumispiste 2016 - Silmitön 2017 - Leipuri 2018

Delta-sarja:
Verivelka 2019 (Vuoden Johtolankapalkinnon voittaja 2020)  - Hyvitys 2020

Lisäys 8.8.2019 Tampereen Taiteiden yön haastattelusta: Näillä näkymin Delta-sarjaan on tulossa 5-6 osaa. 

Linkki sarjan ensimmäiseen osaan, Verivelka:
https://kirjarouvanelamaa.blogspot.com/2019/06/arttu-tuominen-verivelka-1-osa-delta.html

^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Insta: #pirittaolen
Pinterest
Twitter

Kommentit

  1. Kaikki kiitossanat mitä kirjasta ja kirjailijasta voi sanos on jo sanottu.
    Tuntuu joskus siltä että on vaikea ymmärtää miten joillakin meistä on noin mahtava lahja, kirjoittajan lahja, ja osaa vielä käyttää sitä.
    Arttu Tuominen on yksi heistä ja me lukijat saamme olla onnellisia, kun pääsemme nauttimaan niistä hedelmistä.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti