Lähteenmäki: Sitten alkoi sade & Tikkanen: Toinen silmä kiinni - kauno - lyhyehkösti

Mistä nämä kirjat kertovat? Mm. luopumisesta, äiti-tytär -suhteesta, nuoren laittoman maahanmuuttajan elämästä ja selviytymisestä lapsuuden tapahtumista.


Laura Lähteenmäki: Sitten alkoi sade, 317 s. - ilm. 2020 - kansi: Anna Makkkonen - WSOY ****** kirjaston kirja

Tarinassa on kaksi "osaa". Toisen pääosassa on Paula. Paula on terapeutti ja leski, jonka tytär on eronnut. Tätä eroa Paula suree ja ihmettelee. Kaipaa rakasta vävyään. Voi kun pari vielä muuttaisi takasin yhteen.  Mutta äiti ei tiedäkään kaikkea.
Äidin ja tyttären suhde on omanlaisensa, kuten monesti elävässäkin elämässä. Tytär välillä näpäyttelee äitiänsä, mutta silti tämä ottaa mielellään lapsenlapset hoitoonsa aina kun tytär apua kaipaa.
Paula muistelee myös hyvää ystäväänsä, jonka kanssa ei enää ole pitänyt yhteyttä. Miksi ystävyys on katkennut? Ja miksi ystävä aikoinaan katosi? Siihen on syynsä.

Toisessa osassa ollaan Etelä-Euroopassa, Espanjassa. Nuori Ojó on laiton maahanmuuttaja, jolla ei ole nyt kotia. Tyttö nukkuu yönsä puistossa liukumäen alla, kunnes onnekseen tapaa kadulla vanhemman naisen, joka ottaa tytön luokseen asumaan. Ojó auttaa vanhaa rouvaa, siivoaa, laittaa ruokaa ja käy kaupassa. Ojó muistelee perhettään, matkaansa uuteen maahan ja osin katuukin lähtöään ja suree niitä, jotka jäivät taakse. Läsnä alati pelko, että eräs mies löytäisi Ojón. Mies, jonka kanssa tyttö oli matkustanut. Jos mies löytäisi tytön ja vanhan naisen, niin siitä ei välttämättä seuraisi mitään hyvää.
Lisäksi Ojó pelkää, että vanha punatukkainen nainen jossain vaiheessa lähtee taas  kotimaahansa Pohjolaan. Miten tytön sitten kävisi?

Lähteenmäki kuljettaa mukavasti molempia tarinoita rinnan. Vaikka kirja käsittelee paljon ihmissuhteita, on siinä myös arvoituksellisuutta. Kuka on vanha rouva Espanjassa? Minne Paulan ystävätär on kadonnut ja miksi? Löytääkö mies Ojón ja mikä on nuoren maahanmuuttajanaisen tulevaisuus?
Hyvin kirjoitettu, mukaansatempaava teos.

++++++++
Lasten- ja  nuortenkirjailija sekä kustannuspäällikkö
Laura Lähtenmäki, synt. 1973 Jyväskylässä.

********
Ilmestyneitä teoksia:
Lasten Salakari -sarja (2003 - 2006)  neljä kirjaa ja
North End -sarja (2012-2014) kolme kirjaa. Lisäksi muita nuortenkirjoja löytyy netistä alkaen vuodesta 1998.
Sekä ainakin nämä aikuisten romaanit:
Kylmäpuritettu 2006 (nimellä Laura Kuitunen) - Kaaso 2009 - Sitten alkoi sade 2020
--------------------

Tiina Katriina Tikkanen: Toinen silmä kiinni,  195 s. - esikoisteos - ilm. 2020 - kansi: Jussi Karjalainen - Atena Kustannus Oy ********* kirjaston kirja

Minttu Magdalena on kolmekymppinen perheenäiti, jolla on aviomies Urho ja kaksostytöt. Periaatteessa avioparilla menee hyvin, mutta jotain kuitenkin vinossa. Mintulla ei ole kaikki hyvin, mutta hän ei tiedä mikä on vialla, eikä Urho osaa oikein auttaa kun ei tiedä mistä on kysymys.
Eräänä päivänä Minttu tuntee otsassaan vihlovaa kipua, eikä näe enää toisella silmällään. Läheiset huolestuvat ja soittavat sairaankuljetusauton.
Matkalla sairaalaan ambulanssin kattoon alkoi ilmestyä kuvia ja mieleen tulvi kaikenlaisia asioita. Asioita, joita ei ole ajatellut miesmuistiin, ei ole uskaltanut, eikä toisaalta ehkä muistanutkaan. Asioita, jotka on painettu syvälle, syvälle. Asioita, jotka liittyvät lapsuuteen ja nuoruuteen. Miksi isä, Amur, oli niin vahvasti mielikuvissa mukana? Mitä aikoinaan on tapahtunut? Onko sairastuminen vain oire jostain?

Kirja kertoo nuoresta tytöstä, joka lähtee opiskelemaan, matkustaa, menee naimisiin. Tytöstä / naisesta, joka on koko ajan hieman hukassa. Naisesta, joka  terapeutin avulla sukeltaa menneisyyteen ja muistot ponnahtavat pinnalle kuin korkki, jota ei saa enää takaisin pinnan alle - onneksi, sillä tästä alkaa selviytyminen.
Tämäkin kirja jakautuu kahteen osaan, jossa ensin lapsuuden muistot alkavat tulla esiin.
Kirjan tarina on rankka ja järkyttävä, mutta kirjoitettu taidokkaasti. Alusta asti on selvää, että jotain ikävää on tapahtunut, mutta mitä? Sitä ei kuitenkaan paljasteta heti, vaan tarinaa kuoritaan kuin sipulia, kerros kerrokselta.
Olen lukenut, että tarina pohjautuu osin omakohtaisiin kokemuksiin. Paljonko tarinassa on fiktiota tai faktaa, sillä ei ole nyt merkitystä, mutta kirjan sanomalla on.

Kirja on omistettu tytöille💗

+++++++++
Kirjailija ja freelancetoimittaja
Tiina Katriina Tikkanen, synt. 1983, asuu Helsingissä.

********
Ilmestyneet teokset:
Toinen silmä kiinni 2020

^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Insta: #pirittaolen
Pinterest
Twitter

Kommentit

  1. Kaksi tämän kevään tärkeää ja hienoa kirjaa. Mukavaa pääsiäisen aikaa sinulle!

    VastaaPoista
  2. Taidankin olla ensimmäistä kertaa blogissasi. Olipa ilo huomata, miten paljon ollaan luettu samoja kirjoja. Kuten tämäkin Toinen silmä kiinni. Tärkeä kirja, hyvin kirjoitettu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervetuloa. Mukava käydä katsomassa mitä muut blogistit ovat kirjoittaneet. Jokaisella on oma tyylinsä, joka onkin hyvä asia.

      Poista

Lähetä kommentti