Trent Dalton: Poika nielaisee maailmankaikkeuden - kauno

Poika nielaisee menneisyyden. Poika nielaisee itsensä. Poika nielaisee maailmankaikkeuden.

Trent Dalton: Poika nielaisee maailmankaikkeuden, 467 s. - 1980-luku - esikoisteos -suom. ilm. 2019 - Boy Swallows Universe 2018 - suomennos: Kira Poutanen - HarperCollins ******* Kirja kustantajalta, kiitos!

Brisbane, Australia 1980-luku.
Eli Bell on 12-vuotias, jolla on kuulema aikuisen mieli lapsen ruumiissa. Veljeni August istuu ruskean tiiliaidan päällä ja kirjoittaa elämäntarinaansa ilmaan, soljuvalla kursiivilla, oikealla etusormella. 
Veli on vuotta vanhempi kuin Eli ja mykkä. August kirjoittaa ilmaan muistiinpanot, ajatukset, päiväkirjamerkinnät. Gus ei ole aina ollut mykkä, mutta Gus on nero.
- Äiti sanoo, että August lopetti puhumisen suunnilleen samaan aikaan, kun äiti pakeni isän luota. August oli silloin kuusivuotias. Äiti sanoo, että maailmankaikkeus varasti Augustin sanat.

Elin elämä on kurjaa ja hurjaa. Isä on jossain, äiti ja isäpuoli Lyle diilaavat. Lylessä on kuitenkin  jotain hyvää, vaikka onkin diileri ja liikkuu epämääräisissä porukoissa, jonne ottaa Elinkin mukaansa. Eräänä päivänä kuitenkin Lyle katoaa, eikä kukaan tiedä missä hän on.

Ja kun äiti joutuu lusimaan, niin lastenvahdiksi tulee Slim, jolla on legendaarinen menneisyys. Slim on asunut Boggo Roadin vankilassa, osastolla 2, sellissä D9.
- Arthur "Slim" Halliday, maailman taitavin vankikarkuri, ihmeellinen ja tavoittamaton "Boggo Roadin Houdini".
Kolmekymmentäkaksi vuotta sitten, vuonna 1953, Slim oli tuomittu elinkautiseen vankeuteen, koska mies oli hakannut erään taksikuskin kuoliaaksi 45 Colt-pistoolillaan. Lehdissä Slimiä kutsutaan "Taksikuskitappajaksi."

Slim on kuitenkin pohjimmiltaan hyväntahtoinen roisto ja sen takia Eli ole ihan varma onko Slim murhaaja vai ei. Mutta miten ihmeessä tällainen ex-vanki on päätynyt vahtimaan kahta nuorta pojanviikaria?
Noh, Elin isäpuoli Lyle oli tutustunut Slimiin kun tämä oli päässyt avovankeuteen ja miehet työskentelivät samassa autokorjaamossa. Miehet tulevat erinomaisesti toimeen keskenään, jopa niin hyvin, että Slim olisi valmis vaikka kuolemaan Lylen puolesta. Lylellä oli ollut pyyntö:
- "Mutta Lyle pyysi multa jotain kuolemaakin hämmentävämpää."
- "Se pyysi mua vahtimaan teitä tunareita".

Slim kertoo pojille tarinoita vankilasta, opettaa ja ohjeistaa omalla tavallaan:
- Ihmisten todellinen luonne paljastuu helvetissä, että todellinen hyvyys näkyy parhaiten juuri alamaailmassa, missä sen vastakohta on normi, missä pahuus on elämää ja hyvyys luksusta.

Ollaan tilanteessa, jossa Lyle on kadonnut, Eli on joutunut sairaalaan, äiti on vankilassa ja Gus on viety biologisen isän luokse, jonne Elikin myöhemmin joutuu.
Isän, Robert Bellin, asuinpaikka on siivoton, piharuoho oli polvenmittaista, eikä sisällä näyttänyt yhtään sen paremmalta. Olohuoneen seinät ovat lommoilla ja reikiä täynnä, jääkaappi ruosteessa, huonekaluja vain vähän ja nekin huonoja, vessa haisee ja lainehtii virtsasta.
- Isä ei osaa enää viidennen lasin jälkeen tähdätä.

Jos on talo huonossa kunnossa, niin sen isäntä on vieläkin huonommassa hapessa. Isä on alkoholisti, joka saattaa aloittaa aamunsa kuudella rommitotilla. Jääkaappi ammottaa tyhjyttään, joka puolella on likaista ja useimmiten isä sammuu kunhan on ensin oksentanut - lattialle. Miten tällainen aikuinen pystyisi huolehtimaan kahdesta teinipojastaan?

Brisbanessa on huumekuninkaita sekä Dangin huumesuku, johon Eli tutustuu sekä isäpuolensa Lylen sekä Darrenin kautta.
- Darren Dang on rinnakkaisluokallani koulussa. Darren on meistä se josta tulee vielä jonain päivänä kuuluisa (väkivaltaisilla teoillaan).
Darrenin perheellä on sekatavarakauppa, ravintola ja kampaamo. Darrenin 55-vuotias äiti "Back off" Bich Dang pyörittää paikkakunnalla huumekauppaa.

Yllä olevan kuvan alla olevasta tekstistä voi jo päätellä, että tässä onkin hieman erikoisempi kirja. Olen hiukan ymmälläni, sillä en oikein tiedä pidinkö kirjasta vai en. Varmaan molempia.
Mitä tässä kirjassa on: elämää australialaisessa lähiössä, tragedioita, kotiväkivaltaa, ulkopuolista väkivaltaa, työttämyytttä, perheitä ja heidän välisiään suhteita, hylkäämisiä, huumeita, alkoholismia, rikoksia, toivoa ja paranemista, ei toivoa eikä paranemista sekä välittämistä, opetuksia, huolehtimista ja rakkautta. Paljon "tavaraa" siis sulatettavaksi.

Paikoitellen teksti on rumaa ja jopa kuvottavaa, mutta onneksi on muutakin. Ympäröivästä rankasta elämästään huolimatta Eli on useimmiten positiivinen, välittää vanhemmistaan ja Slimistä sekä ikävöi kadonnutta Lyleä. Juttu etenee välillä ei-aikajäjestyksessä ja toisinaan pitkin aikaloikin.

Tämä tumma kasvukertomus alkaa Elin pikkupoika-ajoista ja loppuu nuoruuteen, jolloin Eli lähtee tavoittelemaan haaveammattiaan, ja naista johon on rakastunut.
Tarina ei ole nopealukuinen eikä helppo, mutta onneksi löytyy ilonaiheita ja selviytymisiä.
Erilainen kirja, jonka lukemista kannattaa edes kokeilla.

"Rakkaus on kaikki", sanoo kirjailija. Dalton halusi kirjoittaa kirjan, jossa kertoo miten voi rakastaa ihmistä, joka on tappanut ja miten voi rakastaa ihmistä, joka on syvästi loukannut sinua.

Kirjassa tai sen esittelyissä ei sanota, että tarina perustuu osin tositapahtumiin. Luin tästä australialaiselta nettisivulta, jossa Dalton kertoo tapahtumien perustuvan omaan lapsuuteensa, nuoruuteensa ja vanhempiinsa. Tarina kertoo kaikennielevästä rakkaudesta sekä veljeydestä ja ystävyydestä.

Loppusi on kuollut sininen lintu. Siitä ei ole epäilystäkään. Sinun. Loppusi. Siitä ei ole epäilystäkään. On. Kuollut. Sininen. Lintu.

+++++++
Kirjailija, toimittaja:
Trent Dalton, synt. ? Australiassa. Tämä esikoisteos on voittanut lukuisia palkintoja

********
Ilmestyneet teokset:
Poika nielaisee maailmankaikkeuden 2019 - All Our Shimmering Skies - ilmestyy 2020

^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Insta: #pirittaolen
Pinterest
Twitter

Kommentit

  1. Tämä kirja on lukulistalla. Kuulostaa hurjalta. Olin jostakin jo lukenut, että kirja perustuu omiin lapsuuden kokemuksiin. Se on ikävämpi juttu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä. Näin Dalton sanoi eräällä australialaisella nettisivustolla. Niinpä tarina tuntuu entistä vahvemmalta ja surulliselta.

      Poista

Lähetä kommentti