Matthew Walker: Miksi nukumme? Unen voima - lyhyehkösti

Kaikkien kehittyneiden maiden aikuisista kansalaisista 2/3 ei onnistu vakiintuneesti nukkumaan suositeltua kahdeksan tunnin yöunta.

Matthew Walker: Miksi nukumme? Unen voima, 400 s. - suom. ilm. 2019 - suomennos: Heikki Eskelinen - kansi: Markko Taina - Tammi ********* kirjaston kirja

Matthew Walker on tutkinut unta ja nukkumista jo vuosikymmenien ajan.
Nukahtamis- ja uniongelmaisena ajattelin, että tämä olisi sopiva kirja lukea. Ehkä saisin jotain neuvoja ongelmiini. Miten kävi? Mitään uutta en omalle kohdalleni saanut. Tiedän jo: ei saa käyttää älylaitteita pariin tuntiin ennen nukahtamista (sinisen valon vaikutus), ei saa juoda illalla kofeiinipitoisia aineita, ei saa juoda liikaa alkoholia, ei saa syödä tukevasti liian myöhään. Älä ota nokosia kolmen jälkeen iltapäivällä, yritä pitää säännöllinen unirytmi. Pidä huone viileänä, käytä pimennysverhoja, vältä virkistäviä lääkkeitä illalla. Älä ala käyttää unilääkkeitä. Älä harrasta liian raskasta liikuntaa paria tuntia ennen nukkumaanmenoa... Jotain uutta, kiitos...jotain mitä en jo tiedä.
Tämä oli kuitenkin "paras": Älä makaa vuoteessa valveilla. Jos olet yhä hereillä oltuasi vuoteessa jo 20 minuuttia, nouse ylös ja tee jotain rentouttavaa (niin kuin mitä?), kunnes tunnet olevasi uninen. 

80 prosenttisesti tai yli, EN saa unta koskaan alle 20 minuutin, joten lähes joka yö pitäisi sitten nousta puuhastelemaan jotakin. En muuten nouse.

Minulle kirja ei antanut siis oikein mitään. Sitä paitsi tekstiä oli välillä aika puuduttavaa lukea. Minulle liian tietokirjamainen, tieteellinen ja yksityiskohtainen. Monien kokeiden yksityiskohtaisia selostamisia jne. Myönnän, että harpoin aika paljon.

Noh, kärjistäen lopputulos on: Unettomuuteen voi kuolla. (Tiedän, hereillä pitäminen on yksi tehokkaimmista kidutusmuodoista). Univaje aiheuttaa sairastumisia sekä henkistä & ruumiillista suorituskyvyn heikkemistä. Herätyskellolla torkuttaminen on vaarallista (keho pelästyy äkkiherätyksiä). Aamu- ja iltaihmiset ovat erikseen ja yhteiskunta suosii aamuihmisiä (huomattu on). Naisilla on enemmän uniongelmia kuin miehillä (sekin on huomattu) ja miehillä enemmän narkolepsiaa kuin naisilla (en taida tuntea yhtään naista, jolla olisi, mutta useamman miehen kyllä).

Kannessa kehutaan: Hauska (minusta unettomuudessa ei ole mitään hauskaa), hämmästyttävä (?) ja superhyödyllinen (niin varmaan jollei tiedä yllämainitsemiani asioita). Tämän jälkeen et enää halua tinkiä unestasi (en ole koskaan halunnutkaan tinkiä, päin vastoin).

Tärkeä aihe, sitä ei käy kieltäminen ja todella hyvä, että unta ja nukkumista tutkitaan. Mutta nämä itsestäänselvyydet, mm: uni parantaa oppimiskykyä, muistia ja loogista päättelykykyä. Se muokkaa tunteita, vahvistaa immuunijärjestelmää, hienosäätää aineenvaihduntaa ja säätelee ruokahalua. 

Sekin on selvää, että yhteiskunta on muuttunut. Liikunta on vähentynyt kaikissa ikäluokissa.  Liikunnan tilalle monelle on tullut digilaite, jota pitää näprätä aamusta yöhön. Ei siis ole ihme, että aamulla väsyttää. Aivot saavat minimaalisen vähän lepoa.

Aivan. Toivottavasti joku muu saa kirjasta jotain irti. Ja varmaan saakin, sillä minulle suositeltiin kirjaa, kun puhuin uni- ja nukahtamisongelmistani. Mutta ihmiselle, joka on kokeillut teinivuosista alkaen kaikki mahdolliset ja mahdottomat kikat, (myös kirjassa mainitut asiat) sisältö ei tuonut mitään uutta. Voin silti suositella kirjaa ihmisille, jotka ovat kiinnostuneet aiheesta tai kärsivät unettomuudesta. Ehkä siellä on sittenkin joillekin uusia asioita, vaikkei minulle ollut.

Joten, ei ollut minun kirjani. Hyvää yötä! Nukkukaa hyvin!

P.S. Kannen kuva on hyvä, yksinkertaisen oivaltava. Kuten Markko Tainan suunnittelemat kannet usein ovat.

++++++++
Neurotieteen ja psykologian professori ja kirjan kirjoittaja:
Matthew Walker, synt. 1973 Liverpool,  on Kalifornian yliopiston (Berkeley) uni- ja neurokuvaintamislaboratorion johtaja, joka on kertonut tutkimustuloksistaan myös monissa radio- ja televisioesiintymisissa.

*********
Ilmestynyt:
Miksi nukumme? Unen voima 2019
+ lukuisia tieteellisiä tutkimusartikkeita

^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Insta: #pirittaolen
Pinterest
Twitter

Kommentit

  1. Minä nousen yöllä lukemaan, jos ei nukuta. Kummasti neljän aikaan alkaa jo nukuttaa. Napostelen myös jotain pientä esim. näkkäriä tai banaanin, sillä joku lääkäri artikkelissaan kehoitti syömään yöllä vähän hiilihydraattia, jos ei nukuta. Yritän myös olla hyvin hämärässä, olkkarissa palaa öisin kukkalamppu, sillä kerran sattui tapaturma, kun nousin sängystä pimeässä ja lähdin vessaan. Koira makasi oven välissä ja kompastuin, lensin hänen ylitse klinkkerilattialle rähmälleen. Ranne ja solisluu murtuivat.
    Minulla on yksi kaveri työelämästä 70v., joka on koko aikuisikänsä nukkunut vain 15 minuuttia vuorokaudessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin luen yöllä, mutta jos nousen puuhailemaan jotain, niin en pysty nukkumaan koko yönä enää.
      Kylppäriin hiivin pimeässä, mutta minulla ei ole kotieläimiä.

      Poista

Lähetä kommentti