Olli Jalonen: Merenpeitto - kaunoa - jatkoa Taivaanpalloon

Vuonna 1688 olen 16-vuotias. Asun Kultaisen leijonan pihan talossa korkeasti arvostamani herra Halleyn suojeluksessa ja saan istua hänen perheensä ruokapöydässä.

Olli Jalonen: Merenpeitto, 461 s. - ilm. 2019 - jatkoa Taivaanpallolle - 1600-luku, 1700-luvun alku - kansi: Anna Lehtonen - Otava  ******** kirjaston kirja

Tarina alkaa edellisestä osasta, Taivaanpallosta, jonka alussa päähenkilö, Kuolleenpuuntalon Angus, on 7-vuotias pikkupoika, joka asuu Saint Helenan saarella 1600-luvulla.
Angus on tutustunut saarella herra Edmond Halleyhin, joka asui heillä vuoden ja on sinä aikana tutkinut taivaan ilmiöitä ja Angus on ollut apuna sen kun pikkupoikana on osannut. Halley lähtee Lontooseen, jonne Anguskin aikanaan päätyy. 

16-vuotias Angus on ollut Halleylla jo neljä vuotta ja päässyt syömään samaan pöytään perheen kanssa. Toki vain silloin kun ei ole vieraita, sillä Angus on kuitenkin vain palkaton apupoika ja palvelija. Anguksella on omat tehtävänsä, mm. tyhjentää tuhkat ja hiilikokkareet arinoilta ja lämmittää liesi, uuni ja takka.
- Talossa minä olen rouva Halleyn palveluksessa ja myös keittäjä Bethin käskyjen alla, mutta aina silloin kun herra Halley tarvitsee minua se ylittää muut työt.

Angus on herra Halleylle suureksi avuksi, sillä poika on lahjakas ja sen lisäksi pastori Martin Burch oli Saint Helenalla opettanut pojan sekä lukemaan että kirjoittamaan plus muistamaan ulkoa. Herra Halley puolestaan on opettanut minut näkemään ja muistamaan näkemäni. Senpä vuoksi Angus on monessa asiassa korvaamaton.

Älä koskaan riko siltoja jankkaamalla jääräpäisesti jotain. Kuuntele muiden ajatuksia. Älä ole töykeä. Älä suutu tyhmyydestä. Tällaisiakin ohjeita isäntä on antanut Anguksen elämänpolulle ja poika pistää kiltisti kaiken korvan taakse.

Äidin kanssa asunut pastori Burch on muuttanut Saint Helenalta Lontooseen ja haluaisi nähdä Angusin. Mutta miksi ihmeessä äiti ja velipuoli eivät ole mukana? Angus lähtee tapaamaan pastori Burchia, mutta pastori on yllättävän vaitonainen asiasta.

Herra Halleyta on alkanut kiinnostaa taivaan lisäksi myös toinen elementti. Edmond Halley halusi mitata kaiken merenpohjasta tähtiin asti. 
- Olen nimittäin miettinyt  että alan suunnata mielenkiintoni myös vesien pohjaan, merenpohjaan erityisesti.... Ja sinulla Angus on on minun mukanani oma sijasi ja tehtäväsi.
Isäntä tuumaa, että jos on kyennyt opettamaan pojan erinomaiseksi yötaivaan näkijäksi ja heikkojen valojen havainnoijaksi, niin miksei tämä oppisi näkemään myös hämärässä leijuvan liejun läpi.

Tästä alkaakin molemmille uusi ulottuvuus. Ongelmana on vain, että miten meren pohjaa pääsisi tutkimaan. Niinpä Halley alkaa suunnitella sukelluskelloa, jonka testaamisessa Anguksella on iso rooli. (Fakta: Vuonna 1690 E. Halley patentoi sukelluskellon, jota voitiin käyttää jopa 20 metrin syvyydessä. Kellon sisään jäävässä ilmataskussa sukeltaja saattoi oleilla jopa puolitoista tuntia. Lähde: Historianet)
- Apumiehet ovat menneet hiljaisiksi, koska olen noussut elävänä Thamesin alta... Istun liikkumatta, enkä sano sanaakaan, en näytä millään lailla vaikka sisälläni on pitkästä aikaa sellainen olo että olen suurempi kuin kukaan on.

Angus vaatii itseltään paljon, sillä isännälle pitää olla mieliksi ja näyttää intonsa ja taitonsa.
- Mutta oleminen on vaikeata ja raskasta, sillä kertaakaan ei saa näyttää ettei osaa eikä aina tiedä.

Angusia jäytää myös se ettei pääse kouluun, vaikka on sitä toivonut monta vuotta. Pyytänytkin. Olisi niin mukavaa tietää, osata ja ymmärtää kaikenlaista, mm. latinaa ja kreikkaa enemmän kuin pari sanaa. 
- Puhuvat keskenään vaikka minä olen vieressä ja puhuvat sillä tavalla kuin minä olisin kuuromykkä tai tyhmä ja mitään ymmärtämätön.

Elämä jatkuu, kunnes Angus toimii tavalla, jolla on seurauksensa loppuelämäksi ja ensimmäisen kerran poika joutuu valehtelemaan. Ei kuitenkaan uskalla kertoa totuutta kenellekään siitä pelosta että joutuisi pois herra Halleyn luota. 

Edmond Halleylla on toive, hän haluaisi viran kuninkaan astronomina, mutta sen sijaan pääsee /joutuu käynnistämään rahapajaa Chesteriin, jonne Angus otetaan mukaan. Herra Halley ei viihdy työssään hankalien ja riitelevien miesten takia ja pyytää vapautusta virasta. 

Vuodet 1698, 1699 ja 1700 
Herra Halley nimitetään Pink Paramour-tutkimuslaivan virkakapteeniksi, mutta huolitaanko Angus mukaan? Tutkimusmatka kuitenkin epäonnistuu ja laiva joutuu palaamaan ennakoitua aiemmin. 
Herra Halley ei kuitenkaan lannistu, vaan on lähdössä uudelleen. Tällä matkalla Anguksen ensimmäisenä tehtävänä on jäljentää jokaisen miehen nimi laivaluettelosta muihin luetteloihin koska kapteeni Halley haluaa pitää tarkasti kirjaa. Angus joutuu myös siirtämään Paramoren päivittäisen lokin lokikirjan varakappaleeseen.

Matkalla Halleyllä on toisenkinlainen tehtävä Angusille. Tehtävä, joka edellyttää laivasta poistumista ja joka johtaa onnettomuuteen.
Merimatka kuitenkin jatkuu ja vallitsevien olosuhteiden takia Paramore päätyy Saint Helenan saarelle. Nyt Angusilla olisi mahdollisuus käydä tervehtimässä äitiään ja velipuoltaan, mutta ovatko he vielä elossa? 
Saint Helenalla 27-vuotias Angus joutuu tekemään ehkä elämänsä suurimman päätöksen. 

Merenpeitto on niin tuhti, että kirjoitettavaa olisi vaikka kuinka, mutta jätän lukemisen riemun lukijalle. Malttamattomana lukijana olisin halunnut edetä nopeammin, mutta Jalosen teksti on niin puhuttelevaa ja merkityksellistä, että on vain pakko himmata ja lukea nautiskellen. Lisäksi välimerkkien käyttö tai oikeastaan niiden käyttämättömyys sekä tekstiin upotettu dialogi hidastavat lukemista:
- Kun menen sivummalle syömään viereeni tulee minua vanhempi mies joka sanoo ensimmäiseksi olevansa herra Evelynin palveluksessa. Minä sanon että olen herra Halleyn ja paitsi palvelija myös hänen apulaisensa havainnoissa ja eksperimenttien rakentamisessa. Hän sanoo muistavansa minut.

Taivaanpallosta sanoin, että alku lähti vähän hitaanpuoleisesti, mutta sitten alkoi edetä. Merenpeitossa kävi melkein toisinpäin, loppupuolta lukuunottamatta. Alkua luin innolla, mutta sitten olisin jo halunnut tarinan etenevän nopeammin. Lisäksi jotkut luvut olivat (ainakin minulle) hieman puuduttavia, esim. luku Arvio Höyryn Määrästä minkä Auringon Lämpö nostattaa Merestä: perustuen eräässä Royal Societyn äskeisessä Kokouksessa esiteltyyn Eksperimenttiin:
- Sisältäen mm: Ympyrän, jonka halkaisija on 7 ja 9/10 tuumaa, ala on 49 neliötuumaa. Haihtuneen vesikerroksen paksuus on tällöin 53:s osa tuumaa, mutta laskennan helpottamiseksi oletamme, että se on vain 60:s osa. Jne. jne. 

Joka tapauksessa Jalonen kirjoittaa kauniita lauseita, joita on pakko makustella. Pidän myös siitä, että Angus on valittu kirjojen kertojaksi. Nöyrä ja kohtelias poika /mies, jolla oli suuri tarve oppia ja olla mieliksi herra Halleylle. Mielessä kuitenkin ettei saa ylpistyä eikä leveillä taidoillaan. Jos Kuolleenpuuntalon Angus olisi päässyt kouluun ja olisi saanut oppia, niin ties millainen nero hänestä lopulta olisi tullut, kun jo nyt osoitti kokeiluissaan niin suurta tietämystä ja taitoa. Surettaa Anguksen puolesta kuinka vähän herra Halley loppujen lopuksi arvosti pojan taitoja. Angus kasvaa pojasta mieheksi, ei pääse kouluun eikä saa vuosikausiin palkkaa. Angus haluasi myös ansaita omaa rahaa ja ehkä perustaa perheenkin. Tilaisuutta ei vain tunnu tulevan.

Olli Jalonen kertoi Helsingin Kirjamessuilla syksyllä 2019, että alun perin kirjoja piti tulla kolme, mutta päätyi sitten kahteen osaan, jotka toimivat erillisinäkin.
Kirjailija aloitti näitä kirjoja jo 30 vuotta sitten. 1990-luvulla ideoi ja tutki ja 2000-luvulla alkoi jo kirjoittaa. Jalonen itse ei ole koskaan laitesukeltanut, joten kaikki Merenpeiton sukellustieto oli etsittävä (kuten niin järkyttävän moni muukin tieto).
Taivaanpallolle ja Merenpeitolle ei ole tulossa jatkoa. Jalosen sanoin: "Merimatka on tehty!"

Olli Jalonen Helsingin Kirjamessuilla 2019
(©Piritta's photo)

Hienot kirjat!

Sitten aika taittuu
ei katki eikä uudestaan alkuunsa
vaan uuteen alkuun.
Minä olen tässä enkä oikein ole enää.

P.S. Edmond Halley (1656 - 1742) oli englantilainen tähtitieteilijä, geofyyysikko, matemaatikko, meteorologi ja fyysikko. Hän oli aikansa johtava tähtitieteilijä.
(Lähde: Wikipedia)

+++++++++++
Pari sanaa kirjailijasta:
Olli Jalonen, synt. 1954, kirjailija ja filosofian tohtori, toimittaja, tiedottaja ja tutkija. Asunut Suomessa, Ruotsissa ja Irlannissa. Kirjailija on ollut Finlandia-palkintoehdokkaana neljä kertaa ja voittanut kaksi kertaa: Isäksi ja tyttäreksi voitti v. 1990 ja Taivaanpallo 2018.

***********
Ilmestyneitä teoksia on paljon, tässä romaanit:
Sulkaturkki 1979 - Ilo ja häpeä. Kertomus kahdesta maasta ja itsestäsi 1981 - Hotelli eläville 1983 - Tuhkasaari, saturomaani 1987 - Johan ja Johan 1989 - Isäksi ja tyttäreksi 1990 - Elämä ja elämä 1992 - Kenen kuvasta kerrot 1996 - Yksityiset tähtitaivaat 1999 - Yhdeksän pyramidia, eli Kertomus yhdeksästä elementistä viidessä tai kuudessa ilmansuunnassa 2000 - 14 solmua Greenwichiin 2008 - Poikakirja 2010 - Karatolla 2012 - Miehiä ja ihmisiä 2014 - Taivaanpallo 2018 - Merenpeitto (jatkoa Anguksen tarinalle) 2019.

Tulossa: Stalker-vuodet - ilm. syyskuussa 2022

Lisäksi muita kirjoja ja novellikokoelmia, näytelmiä, kuunnelmia, elokuvia.

Linkki Taivaanpalloon:

https://kirjarouvanelamaa.blogspot.com/2019/05/olli-jalonen-taivaanpallo-finlandia.html

^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Insta: #pirittaolen
Pinterest

Kommentit