Mariette Lindstein: Tuomiopäivä, Lahko 2. - dekkari

Häneltä pääsee eläimellinen ulina. Huuto alkaa kutkuttavana tunteena kitalaessa, kohoaa keuhkoista, hyökyy aaltona kurkusta ja voimistuu pauhuksi, joka lyö korvat lukkoon.

Mariette Lindstein: Tuomiopäivä, Lahko 2 - 391 s. - suom. ilm. 2019 - Sekten som återuppstod 2017 - suomennos: Christine Thorel - kansi: Maria Sundberg - Atena Kustannus Oy ******** kirjaston kirja

Tarina on jatkoa ensimmäiselle osalle, joskin kirjan voi mielestäni lukea erillisenäkin. Ensimmäisestä osasta on tekstissäni muutamia asioita, joten jos et halua tietää niistä yhtään mitään, niin älä lue ainakaan alkuosaa.  Mitään spoilauksia ei kuitenkaan ole.
(Merkitty *:llä)

*Kirjan toinen päähenkilöistä on nuori Sofia Bauman, joka on päässyt pakoon vietettyään kaksi vuotta Dimön saarella ja Via Terran kartanossa. Elämä ei kuitenkaan ole helppoa, sillä Sofia näkee painajaisia, on ahdistunut ja arka. Lisäksi Sofia haluaisi jonkinlaisen hyvityksen kaikesta kokemastaan.

Toinen päähenkilö on kultin perustaja ja yksinvaltias, johtaja, Via Terra -kartanon omistaja, Franz Oswald. Mies on hyvä puhumaan, karismaattinen tyyppi, johon etenkin naiset ovat korviaan myöten ihastuneet. Sofiakin aikanaan, kunnes hänelle selvisi mikä mies Oswald oikeasti on.
Sofian ansiosta Oswald on päätynyt tutkintavankeuteen, jossa odottaa oikeudenkäyntiä. Miestä avustaa puolustusajaja Anna-Maria Callini, jonka varalle Oswald on suunnitellut kaikenlaista. Sitä ennen kuitenkin nainen saisi luvan auttaa muutamissa asioissa.
- Oikeussalin periksiantamaton voimanainen, joka ei perääntynyt milliäkään, muuttui Oswaldin edessä nuhdelluksi naikkoseksi.
- Jo ennen ensimmäisiä tapaamisia tutkintavankilassa Oswald oli vetänyt häntä puoleensa kuin magneetti.

Ja mihin kaikkeen korkeastikoulutettu, järkevä uranainen suostuukaan. Ihastumisen ja rakkauden vuoksi.

Vyöry alkaa oikeussalista, jossa Sofia ja lahkossa asunut teinityttö Elvira olivat asianomistajia. Se mitä tytöt oikeudessa kertovat saa Oswaldin raivon partaalle. Lisäksi tietysti kaikki tiedotusvälineet, blogit, nettisivut ja foorumit olivat äärimmäisen kiinnostuneita kaikesta joka liittyi kulttiin ja Oswaldiin.
Oikeudessa viitataan myös erääseen tunnustussnauhaan. Mikä se on? Ja etenkin, mitä sillä on?

Oikeudenkäynnin jälkeen Sofian elämässä pääsee helvetti valloilleen. Alkaa järjestelmällinen vainoaminen, uhkaaminen, kiusaaaminen ja häirintä monin eri tavoin.
Sofia ja Elvira päättävät häirinnän vastapainoksi aloittaa Kultin lapset -blogin, jossa kertoisivat Via Terran tapahtumista. Mutta oliko blogin pitäminen sittenkään järkevä teko?

Sofia käyttää kaikkia mahdollisia keinoja pyristellääkseen häiriköinnistä eroon. Apuina ovat entinen ja nykyinen poikaystävä, sekä vielä Dimöllä asuva Simon, jonka on mahdollista salaa seurata aidan takaa Via Terran tapahtumia. Kartanohan ei lopeta toimintaansa, vaikka sen johtaja onkin vankilassa, vaan nyt valmistaudutaan uuteen tulemiseen. Jotkut kultin jäsenistä eivät ole halunneet tai päässeet pyristelemään irti Oswaldin lumoista, ja ovat näin ollen täysin johtajan ohjattavissa. Oswald on tulossa takaisin ja entistä voimakkaampana.**

Huh, mikä tarina ja mitä tapahtumia. Etenkin loppuosassa, jossa on erään henkilön kirjoittamia menneisyyden tapauksia. Ne ovat aika rankkaa luettavaa. Monessa kohden tuumin, että meneekö jo yli. Kirjailija itse sanoo, että kultista paenneita (tai sitä suunnittelevia) ihmisiä todellakin ahdistellaan, uhkaillaan ja häiritään kaikin mahdollisin keinoin mitä ikinä voikin keksiä. Eivätkä kirjan tapahtumat siten ole liioiteltuja, vaikka tämä tarina on fiktiota.
Mietin myös asianajajaa. Miten koulutettu aikuinen voikin olla niin sinisilmäinen ja höynäytettävissä. Vaikka olisi kuinka rakastunut. Tähänkin Lindstein kommentoi eräässä haastattelussa, että on oikeasti aika yleistä, että hyvinkoulutetut naiset, jopa sarjamurhaajien ja psykopaattien omat asianajajat rakastuvat asiakkaihinsa.

Onneksi kertomuksen pahalle on vastapainona toivoa ja muutamia sympaattisia ja normaaleja ihmisiä. Sofia on hahmona ok, nuori nainen, joka yrittää elää normaalia elämää ja selvitä. Dimön saarella asuva Simon on myös symppis ja auttavainen, kuten muutama muukin hahmo.

On sisältö mikä on, niin joka tapauksesssa Tuomiopäivä on parempi kuin aloitusosa. Tarina on monipuolisempi ja tapahtumia enemmän. Juonet kulkevat hyvin ja tarina kiihtyy loppua kohden. Kehitystä on siis tapahtunut. Tosin tässä osassa oli huomattavasti enemmän sitä "ällöä" ja mietinkin mitä mahtaa olla tulossa trilogian viimeisessä osassa. Aion kyllä lukea senkin sillä kiinnostaa tietää saako Sofia hyvityksensä, ja miten Oswaldin ja kultin lopulta käy.

Toivon, että kertomukseni auttaa ymmärtämään paremmin, millaista kultista karanneiden elämä voi olla.
(Kirjailijan loppusanat)

P.S. Skientologia on tieteiskirjailija L. Rob Hubbardin 1950-luvulla perustama uskonto. Kun Hubbard kuoli v. 1986 johdon otti vain 26-vuotias David Miscavige, joka on johdossa edelleen.
Lyhyesti sanottuna skientologien oppien mukaan ihminen on kuolematon henkiolento, thetan, jolla on takanaan monta elämää ja rajattomat kyvyt. Skientologit pyrkivät palautumaan henkiolennoiksi eli irtautumaan ajan materian, tilan ja energian kahleista.
Liikkeestä on äärimmäisen vaikea erota ja heitä, jotka sitä pohtivat, uhkaillaan ja painostetaan.
(Lähde: Wikipedia)

++++++++
Pari sanaa kirjailijasta:
Entinen skientologien johtoryhmän jäsen Mariette Lindstein, synt. 1958 Halmstadissa Ruotsissa, jossa myös nykyään asuu.
Lahkoelämää kesti 25 vuotta, jona aikana kirjailija eteni aina vallan huipulle asti, Miscavigen lähipiiriin. Työntekijöillä ei ollut yhteyttä ulkomaailmaan. Ei saanut katsoa televisiota, kuunnella radiota, käyttää internetiä, lukea sanomalehtiä tai kirjoja. Puhelinta kuunneltiin ja kirjeet sensuroitiin.
Mariette onnistui pakenemaan vuonna 2004, 46-vuotiaana.
"Kirjoittaminen on minulle parasta terapiaa. En halunnut tehdä muistelmia vaan dekkarin. Jos kertoisin kokemastani aivopesusta, manipuloinnista ja alistamisesta, se voisi auttaa ja varoittaa muita", sanoo Mariette Lindstein Anna-lehden haastattelussa 10/2018
(Lähteet: Kirkko ja kaupunki 10/2018 ja Anna-lehti 10/2018)


En pidä ns. julkkisselfieistä, ja tämä onkin yksi harvoja, joita on ikinä otettu. Kuvassa Mariette Lindsteinin kanssa syyskuussa 2019 Dekkarifestivaaleilla.

**********
Ilmestyneet kirjat:
Ehdoton valta 2018, Lahko 1 - Tuomiopäivä 2019, Lahko 2  - Sektens Barn, Sekten 3. 2017 - ei ole vielä ilmestynyt suomeksi

Linkki ykkösosaan, jossa myös lisää Lindsteinin elämästä:
https://kirjarouvanelamaa.blogspot.com/2018/12/mariette-lindstein-ehdoton-valta-lahko.html

^^^^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Insta: #pirittaolen
Pinterest

Kommentit

  1. Tämä on tosi jännittävä kirjasarja. Tykkään tosi paljon molemmista kirjoista, ja sarja jatkuu.
    Nythän Suomessa on ilmennyt oma Veijo Balzarin johtama kultti. Pääjehu on ollut poliitikkojen ja valtaapitävien suosiossa, rahaa on virrannut kultin toimiin eri säätiöiltä ja viranomaisilta, kun nuoret tytöt on alistettu kultin johtajan alamaisiksi. Saa nähdä mitä kaikkea siitäkin tarinasta tulee julki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielenkiintoista nähdä miten Lindstdin lopettaa tarinan.

      Poista

Lähetä kommentti