Mads Peder Nordbo: Kylmä pelko - dekkari Grönlannista, 2. osa


Viisi miestä istui vaiteliaina lumessa pimeyden keskellä. Viimeisin mittaus oli näyttänyt kolmeatoista pakkasastetta ja tuuli, joka pyyhki lumen pintakerroksen mukaansa ja pöllytti sitä heidän ympärillään, sai pakkasen tuntumaan paljon purevammalta.

Mads Peder Nordbo: Kylmä pelko, 345 s.  -  suom. ilm. 2019  -  2. itsenäinen osa toimittaja Matthew Cave -sarjaan -  Kold angst 2018 - Suomennos: Päivi Kivelä - kansi: Tommi Tukiainen - Like Kustannus Oy ********* kirjaston kirja

Toimittaja Matthew Cave on paennut Grönlantiin erästä ikävää Tanskassa sattunutta tapausta. Matthew toivoo, että uudessa paikassa pystyisi unohtamaan.
- Matthew Cave on erikoinen nimi tanskalaiselle.
- Isäni oli amerikkalainen sotilas...sain nimeni häneltä...aivan kuten pigmenttivirheen silmässäni.
Matthewin vasemman silmän pupillin vieressä on musta läikkä, jonka takia näytti siltä kuin silmässä olisi kaksi pupillia.
- Sinä kutsut sitä virheeksi, minusta se on pikemminkin shamaanin ominaisuus.

Pari kuukautta aiemmin oli tapahtunut rikos; eräs vaikutusvaltainen mies löydettiin surmattuna. Nuukin poliisi ei halunnut asiasta puhua, sillä surma osoittautui poikkeuksellisen raa'aksi. 
Eräänä päivänä puolestaan neljä nuorta lähtee retkeilemään, mutta he katoavat. Paikka jonne he leiriytyivät oli vanha hylätty kalastajakylä, jossa joskus 1990-luvulla oli ollut jotain mystistä toimintaa.
Etenkin Matthewia katoaminen askarruttaa ja pelottaa, sillä yksi kadonneista on sisarpuoli.
Miten käy, löytyvätkö nuoret? Kuka oli surmattu mies? Mitä 1990-luvulla on tapahtunut? Ja onko hylätty kalastajakylä sittenkään tyhjä?
Eivätkä tapaukset tähän jää...

Mukana on myös edellisestä kirjasta tuttu erikoinen nainen: sänkitukkainen ja kokonaan kasvien kuvilla tatuoitu Tupaarnaq Siegstad, johon Matthew tuntee outoa vetoa. Nainen on ollut vuosia vankilassa tuomittuna eräästä rikoksesta, mutta onko siinäkin tapauksessa jotakin hämyä?
Muutamia muitakin tuttuja henkilöitä on tarinassa, mutta kirjan voi vallan hyvin lukea itsenäisenä osana.

Tässä kirjassa, kuten edellisessäkin, eletään kahta aikajaksoa: nykyisyyttä  (2014) ja vuotta 1990.
Nykyisyydestä tarinoi toimittaja Matthew Cave ja vuodesta 1990 puolestaan kertoo kaksi ihmistä, mutten paljasta ketkä.

Teksti sinänsä on sujuvaa, mutta tarina vähän levähtää sekavaksi, joten tarkkana saa olla. Tapahtumapaikkoina Grönlanti ja Nuuk (Nuukista ei lähtenyt yhtään tietä. Yksikään tie ei johtanut Nuukiin. Nuuk oli Nuuk, ja kaupungin 16 000 asukkaan ympärillä näkyi vain tuntureita, taivasta ja merta). ovat mielestäni hyviä, erilaisia, sillä siellä toimiminen ei ole yksinkertaista eikä helppoa. Edellisessä kirjassa oli enemmän Grönlannin kuvauksia sekä paikoin runollista kieltä. Näitä kaipasin nytkin. Kylmässä pelossa on muutamia vähän ällöjä kuvauksia, mutta ei läheskään sellaisia kuin Tyttö ilman ihoa-kirjassa, eikä niin paljon. Kiitos siitä. Pidin myös joukossa olleista "toisenlaisista" reploista:
- Haluaisin näyttää sinulle pimeyden valon. Mutta ei se niin toimi, jokaisen on löydettävä oma valonsa. Muuten se ei valaise.

Nordbon kirjat ovat jännä sekoitus inhajuttuja sekä ripauksia uskonnosta ja toisaalta taas pohdintaa ja jopa kauneutta. Jos tarina olisi ollut selkeämpi, yksinkertaisempi, niin olisin pitänyt enemmän. Ok silti ja ei kun odottelemaan kolmatta osaa.

Tasiilaqissa kukaan ei nähnyt mitään eikä sanonut mistään mitään, vaikka kaikki tiesivät kaiken.

P.S. Onneksi meillä on helpompia nimiä kuin Grönlannissa: Ittoqqortoormiit tai Qeqertarsuatsiaat.

+++++++++
Pari sanaa kirjailijasta, joka on myös viestinnän ammattilainen sekä hänen asuinpaikastaan:
Mads Peder Nordbo, synt. 1970 Tanskassa / Asuu Nuukissa, Grönlannissa.
Mies ei ole ihan uusi kirjailija, sillä hän on kirjoittanut viisi kirjaa. 
Nordbo kertoo faktoja Grönlannista: Asukkaita on 17.000. Grönlannissa on pohjoismaiden suurin itsemurhatilasto, 16 x enemmän murhia kuin Tanskassa, 2/3 naisista on kokenut väkivaltaa ja kolmannes kaikista naisista on kokenut seksuaalista väkivaltaa alle 15-vuotiaana.
(Lähde: Mads Peder Nordbon kotisivut)

**********
Suomennetut teokset:
Matthew Cave -sarja:
Tyttö ilman ihoa 2018 - Kylmä pelko 2019 - Kolmas osa eli Kvinden med dødmasken lienee ilmestynyt Tanskassa nyt kesällä 2019, joten odottelemme suomennosta.

Linkki Matthew Cave -sarjan ensimmäiseen osaan;
http://kirjarouvanelamaa.blogspot.com/2018/10/mads-peder-nordbo-tytto-ilman-ihoa.html

^^^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Insta: #pirittaolen

Kommentit