Mads Peder Nordbo: Tyttö ilman ihoa - dekkari Grönlannista


348 s - suom. ilm. 2018 -
sarjan aloitusosa
Pigen uden hud 2017
- suomennos: Tiina Sjelvgren
- kansi: Tommi Tukiainen
Like Kustannus Oy

- kirjaston kirja

Mads Peder Nordbo, synt. 1970 Tanskassa / Asuu Nuukissa, Grönlannissa.
- kirjailija ja viestinnän ammattilainen 





Prologista:
Hiki liimautui ihoon kiinni. Hän yski käheästi, ääni rahisten. Suuhun työnnetyn kangasliinan taakse syvälle kurkkuun oli kerääntynyt limaa. ..Ohimoilla jyskytti. Kuin iskuja, Rytmisiä....Kaikki tuntui pyörivän...Hän ei uskaltamut liikkua...Haju tuntui nenässä...Valo huusi. Katosi...Huusi.

28 -vuotias toimittaja Matthew "Matt" Cave on muuttanut Grönlantiin, ainakin toistaiseksi.
- Ehkä Nuuk oli nyt hänen kotinsa. Hän oli ottanut työn vastaan toistaiseksi voimassa olevalla sopimuksella, sillä totuuden nimessä hänellä ei ollut kotia, minne palata.

Mattilla on takanaan ikäviä asioita, joita pakoon mies on lähtenyt Nuukiin.
- Nuukista ei lähtenyt yhtään tietä. Yksikään tie ei johtanut Nuukiin. Nuuk oli Nuuk, ja kaupungin 16 000 asukkaan ympärillä näkyi vain tuntureita, taivasta ja merta.

- Matthew Cave on erikoinen nimi tanskalaiselle.
- Isäni oli amerikkalainen sotilas...sain nimeni häneltä...aivan kuten pigmenttivirheen silmässäni.
Matthewin vasemman silmän pupillin vieressä on musta läikkä, jonka takia näytti siltä kuin silmässä olisi kaksi pupillia.
- Sinä kutsut sitä virheeksi, minusta se on pikemminkin shamaanin ominaisuus.

Mattin ollessa 4-vuotias isä katosi, eikä hänestä ole sen jälkeen kuulunut mitään. Matt pohtii mahtaako isä olla edes elossa enää?

Matt saa tehtäväkseen lähteä ottamaan selkoa jäätiköltä löytyneestä vanhasta, ehkä jopa 600-vuotiaasta jäämuumiosta. Jutusta tulisi skuuppi. Mukaan tulee Malik, valokuvaaja ja inuitti.
- Hän oli pikkupojasta lähtien tottunut luovimaan jään ja kallioiden välissä. Hän oli myös yksi harvoista toimituksen työntekijöistä, joiden seurassa Matthew oli alkanut viihtyä. 

Juttukeikan jälkeen tapahtuu eräs murto, jossa vietiin kaikki omistajan työhön liittyvät tavarat, ja jopa vanhat valokuvat. Miksi murto oli tehty ja kuka on syyllinen?

Matin juttu jäämiehestä oli julkaisua vaille valmis, mutta sitten tapahtui jotakin ja lehteä kiellettiin julkaisemasta mitään, ei tekstiä, ei kuvia, ei yhtikäs mitään. Jos Matt vuotaisi jotain ulos, niin potkut olisivat selviö. Se mitä oli tapahtunut, oli sanoin kuvaamattoman järkyttävää!

Mutta se oli vain alkusoittoa tulevalle. Sillä välin kuin poliisi tutkii, niin esimies ehdotaa Mattille että tämä paneutuisi vanhoihin 1970-luvun murhiin. Murhiin, joista ei aikoinaan löytynyt oikein mitään tietoja, ja arkistotkin ovat niiltä osin surkeat. Lisäksi näissä vanhoissa murhissa on joitain tutun tuntuisia yksityiskohtia.
- Näin pitkän ajan jälkeen kyse ei ole enää mistään maailmansensaatiosta, mutta jos saat selville jotakin hyödyllistä, se voi tuoda luurangot kaapeista päivänvaloon, Kyseessä on kuitenkin yksi merkillisimmistä selvittämättömistä murhatapauksista koko Pohjolassa.

Ottaessaan tehtävän vastaan Matt ei saata kuvitellakaan mihin kauheuksiin lopulta törmää ja ettei voikaan enää uskoa eikä luottaa oikein kehenkään.
- Kun aloitin tutkimukseni, luulin, että kyse oli pelkästään murhista, mutta olen sittemmin tullut toisiin aatoksiin. 
Millaisiin?

Tutkimuksissaan Matt törmää myös Tupaarnaq Siegstadiin, erikoiseen sänkitukkaiseen naiseen, joka on lähes kauttaaltaan tatuoitu kasvien kuvilla. Naista on syytetty tietyistä asioista, mutta onko Tupaarnaq sittenkin syytön?

Mitä jäämuumion löytymisen jälkeen oikein tapahtui? Mitä olivat ne 1970-luvun murhat ja mitä niihin liittyi?

Ja keitä olivat Hansiina, Nivi, Aviaaja, Rebekka, Olga, Julianne, Nuka ja Najak?

Tarina on "jännä" sekoitus mm. kauniita Grönlanti-kuvauksia:
Jääpeitteen yläpuoli oli kuin rauhallisesti aaltoileva merenpinta. Pieniä syvänteitä, kohoumia ja jäätyneitä väreitä oli silmänkantamattomiin. Lumi, sade ja tuuli olivat muovanneet ne vuosien saatossa nykyasuunsa. Heidän ympärillään harmaansininen tunturi kurkotti kohti taivaansineä.

 ja runollista tekstiä:
- Sanotaan, että keijut syntyvät pikkulasten naurusta, mutta harva tietää, mitä syntyy enkelten kyynelistä...Kun enkelin kyyneleitä valuu vastasyntynelle, lapsesta tulee erikoislaatuinen....

Plus vähän paikallista elämää kuten esim. hylkeen ampumista sekä ällöjä murhakuvauksia.

Matt on päähenkilö vuoden 2014 Nuukin tapahtumissa ja 1970-luvun tapahtumia keritään poliisi Jakob Pedersenin kautta. Aikavaihtelut toimivat hyvin ja muutenkin juoni kulkee, paitsi ihan loppu on hieman sekava. Erilaisen dekkarin tästä tekee myös tapahtumapaikka eli Grönlanti, jossa hommat eivät sujukaan ihan niin lutvikkaasti kuin jossain suurkaupungissa. Toimittaja päähenkilönä ei ole uusi keksintö, mutta eipä haittaa. Ja Jakob Pedersenillä oli muuten tosi raivostuttava esimies, Mortensen.
Ok dekkari ja aion kyllä lukea seuraavankin osan kunhan ilmestyy.


Minä rakastin vuoria ja merta, sillä ne olivat minun lihaani ja vertani. Rakastin sumua, sillä se oli minun hengitykseni. Rakastin kylmyyttä, sillä se oli silmieni harmaansininen lähde ja sieluni kohottavat siivet. Minä asuin täällä. Minä asun täällä.

P.S. Miltä tuntuisi kertoa jollekin asuvansa Ukkusissat- ja Kingittorsuaq-tuntureiden välissä olevalla Kangerluarsunnguaq-vuonolla.

P..S.2.Myskihärkä on nimestään huolimatta vuohieläin, tiesitkö? Se syö lähinnä ruohomaisia kasveja, mutta myös tundran kasveja, kuten puiden lehtiä ja jäkälää. Myskihärkä elää Kanadan ja Grönlannin arktisilla alueilla. Sekä uroksilla että naarailla on sarvet. Laji pystyy levittämään sorkkansa niin ettei uppoa helposti lumeen. Turkki on luultavasti pidempi kuin millään muulla eläimellä.
(Lähde: Wikipedia)

+++++++
Pari sanaa kirjailijasta ja hänen asuinpaikastaan:
Mads Peder Nordbo ei ole ihan uusi kirjailija, sillä hän jo kirjoittanut viisi kirjaa. Tällä hetkellä kirjailija asuu Nuukissa, Grönlannissa. Ko. kirja on myyty 15 maahan.
Nordbo kertoo faktoja Grönlannista: Asukkaita on 17.000. Grönlannissa on pohjoismaiden suurin itsemurhatilasto, 16 x enemmän murhia kuin Tanskassa, 2/3 naisista on kokenut väkivaltaa ja kolmannes kaikista naisista on kokenut seksuaalista väkivaltaa alle 15-vuotiaana.
(Lähde: Mads Peder Nordbon kotisivut)
.
*******
Suomennetut teokset:
Tyttö ilman ihoa 2018, johon on tulossa jatkoa "Cold Fear" - milloin suomennos ??

Kommentit