George & Näre & Zenifer & Aciman - kauno - historia



Neljä kirjaa, neljä eri aihetta: kuolevaisuusteema, tietokirja, kolmen sukupolven tarina ja rakkaus. Kaikista vain pari sanaa.

Nina George: Uniin eksyneet, 447 s. - suom. ilm. 2019 - rakkaus - Das Traumbuch 2016 - suomennos: Sanna van Leeuwen - kansi: Susanna Appel - Bazar ********* kirjaston kirja

Kirja kertoo koomaan vaipuneesta Henri Skinneristä ja hänen13-vuotiaasta pojastaan Samista, joka on juuri vasta löytänyt isänsä. Edwinna "Eddie" Tomlin on Henrin entinen tyttöystävä vuosien takaa. Henri oli jättänyt Eddien, mutta on silti määrännyt naisen edunvalvojakseen. Koomassa Henri näkee kaikenlaisia unia, joissa mm. muistelee menneitä. Eddie & Sam elävät elämäänsä ja koettavat kaikin tavoin saada Henriä heräämään. Lisäksi Sam on sairaalassa eksynyt huoneeseen, jossa kohtaa erään ihmisen, jota ei voi unohtaa.
Kirja pohtii elämää, kuolemaa, välitilaa eli koomaa ja rakkautta.

Minusta tässä kirjassa oli vähän liikaa yritystä. Tiivistämällä olisi saanut napakamman ja koskettavamman tarinan. Vaikka aihe on rankka, niin kirjailija on onnistunut keventämään tarinaa pienillä huumorinkukilla:
- Murrosikä. Noloin vaihe miehen elämässä. Se päättyy siinä seitsemissäkymmenissä.

P. S. Kirjailijan jälkisanoista: Kuolemaan liittyneet eksistentiaaliset kysymykset ovat värittäneet kolmea viimeistä romaaniani (kts. ilm. teokset) "Uniin eksyneet" päättää osaltani kuolevaisuusteeman... Voin omistautua nyt seuraavalle teemalleni: elämälle.

+++++
Kirjailija ja journalisti:
saksalainen Nina George, synt. 1973. Asuu nykyään Ranskassa

******
Suomennetut teokset:
Pieni kirjapuoti Pariisissa 2016 - Pieni Bistro Bretagnessa 2018 - Uniin eksyneet 2019

Kirjailijalta on ilmestynyt n. 30 teosta, myös nimillä Anne West, Nina Kramer ja Jean Bagnol (yhdessä miehensä Jo Kramerin kanssa).

Linkki edelliseen teokseen:
https://kirjarouvanelamaa.blogspot.com/2018/04/nina-george-pieni-bistro-bretagnessa.html

*******************************************


Sari Näre: Helsinki veressä - naiset, lapset ja nuoret vuoden 1918 sodassa, 391 s, joista 35 sivua viitteitä & lähteitä ja kirjallisuutta + 16 kuvasivua . ilm. 2018 - kansi: Markko Taina, kuvassa Hyvinkäältä Helsinkiin tuotuja punavankeja vartijoineen Rautatientorilla -  Tammi *********kirjaston kirja

Tämä on puhtaasti tietokirja, jossa kuvataan sodan syttymistä ja kulkua Helsingissä sekä sen jälkeistä vankileirikatastrofia sekä tarkastellaan sosiaalisten taustatekijöiden lisäksi sisällisotaan liittyviä kulttuurisia merkityksiä. Sisältää hyvin paljon viitteitä ja lainauksia eri henkilöiltä.

Suomen 100-vuotisvuoden aikana törmäsin paljon Tampereen tapahtumiin, joten oli mielenkiintoista lukea Helsingistä. Eniten itseäni kiinnosti naisten, lasten ja nuorten näkökulmat.
Tietokirja on tietokirja, joten en lähtenyt tätä arvostelemaan.

+++++++
Kirjailija:
Sari Näre, synt. 1959
- yhteiskuntatieteilijä, valtiotiet.tohtori ja sosiologian dosentti.

******'**
Ilmestyneitä teoksiä:
On useita, sekä Näreen omia että yhteistyössä kirjoitettuja kirjoja.

**********************************************************

Alice Zeniter: Unohtamisen taito, 575 s. suom. ilm. 2019 - L'art de perdre 2017 - suomennos: Taina Helkamo - kansi: Timo Numminen - Otavan kirjasto *********kirjaston kirja

Kertoo kolmen sukupolven tarinan, jossa ranskalais-algerialainen Naima haluaa (2000-luvulla) tutustua juuriinsa. Isoisä on joutunut pakenemaan vainon vuoksi Ranskaan ja isä taas haluaa sulautua ranskalaiseen yhteiskuntaan. Aihe on mielenkiintoinen. Pidin eniten Algeria-osuuksista. Sitä myös mietin että miksi lyhyitä tekstejä Naimasta oli sekoitettu menneisyyden sekaan.

++++++
Kirjailija:
Alice Zeniter, synt. 1986 on ranskalainen kirjailija ja dramaturgi.

******
Teoksia on neljä ja Unohtamisen taito on ainoa suomennos.

***************************************************

Andre Aciman: Kutsu minua nimelläsi, 317 s. - suom. ilm. 2019 - Call Me By Your Name 2007 - suomennos: Antero Tiittula - Tammi ********kirjaston kirja

Kirja kertoo 17-vuotiaasta Elio-pojasta, joka rakastuu auttamattomasti perheen vuokrahuoneessa asustavaan  amerikkalaiseen jatko-opiskelijaan, 24-vuotiaaseen Oliveriin. Saako Elio vastarakkautta?
Kirjaa kehutaan huikeaksi romaaniksi, mutta tällä kertaa ei ollut minun kirjani, sillä pidin tarinaa lähinnä jahkaavana ja pitkästyttävänä. (Onneksi makuasioista ei voi kiistellä.) Elio palvoo ja toivoo ja toivoo ja palvoo. Elokuva saattaisi olla parempi, ainakin sitä(kin) on kehuttu ja onhan se saanut neljä Oscar-ehdokkuutta.
Luin kirjan vain koska Aciman oli tulossa Helsinki Litiin 17.5.2019

++++++
Amerikkalainen kirjailija Andre Aciman, syntyi 1951 ja varttui Egyptissä. Asuu USA:ssa.

 Andre Aciman haastateltavana Helsinki Litissä 17.5.2019

*******
Teokset:
Aciman on kirjoittanut useampia teoksia, joista Kutsu minua nimelläsi on ainoa suomennos.

^^^^^^^^^^^^^^
kirjarouvanalamaa.blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Insta: #pirittaolen

Kommentit