Viveca Sten: Totuuden nimessä, 8. osa - dekkari


489 s. suom.ilm. 2018
I sanningens namn 2015
- suomennos: Sirkka-Liisa Sjöblom
- kansi: Elina Grandin
- kirjan taustavalokuva: Mikko Ojaniemi
WSOY

- kirjaston kirja

Viveca Sten, synt. 1959 Tukholmassa, jossa myös talvet asuu.
- kirjailija, ent. juristi




Hän oli seissyt jonkin aikaa väijyksissä puun takana. Nyt hän veti pipon syvälle silmilleen ja katsoi ympärilleen. Aamu oli kovaa vauhtia valkenemassa, pikkulinnut visertelivät yhä äänekkäämmin.

Lökhomin saarelle on kokoontunut satojen lasten purjehdusleiri. Ikäviä asioita tapahtuu, vaikka valvojat tekevät parhaansa vartioidessaan lapsijoukkoa.
- Katso eteesi.
Isän sanat saivat hänet astumaan vinoon ja kompastumaan juuri kun hän oli astumassa keulasta maihin. Kaksi isompaa poikaa, jotka olivat jo nousseet laiturille, alkoivat nauraa. X tunsi punan nousevan kasvoilleen.
- Toivottavasti nuo eivät ole tulossa leirille.

Mitä sitten tapahtuukaan, niin Thomas Andreasson joutuu selvittelemään asioita.
Andreassonin perheessä on tällä hetkellä hieman kireää, sillä vaimo Pernilla on koko ajan töissä.
- Pernilla oli ollut uudessa työssään pohjoismaisen tietoliikenneyrityksen tavaramerkkivastaavana nyt kymmenen kuukautta. Hän teki töitä koko ajan. Ellei hän ollut toimistolla, hän puhui puhelimessa tai naputti pitkiä sähköposteja kannettavalla tietokoneellaan. Suurin osa viikonlopuistakin kului seuraavan viikon valmisteluun.

Thomaksella alkaa olla pinna kireällä perheasioiden takia. Elin-tytärtä hoitaa nykyään nykyään Thomas tai hänen äitinsä, koska Pernilla ei ehdi. Kumpi on tärkeämpää Pernillalle, koti vai työ? Ilman avuliaan mummin apua perhe ei selviäisi.

Sarjan toinen päähenkilö kamarisyyttäjä Nora Linde on menossa muutaman päivän kuluttua naimisiin, mutta tuleva aviomies lähteekin työmatkalle ulkomaille ja Noraa jännittää ehtiikö mies ajoissa takaisin omiin häihinsä.
Nora ei tarvitsisi yhtään enempää murehtimisen aihetta, sillä menossa on suuri ja tärkeä oikeudenkäynti.
- Pääkäsittely asiassa syyttäjä vastaan Niklas Winnerman ja Bertil Svensson alkaa istuntosalissa viisi.
Asianosaisia ja avustajia pyydetään saapumaan saliin.
- Syyttäjä vaatii Niklas Winnermanille rangaistusta törkeästä luottamusaseman väärinkäytöstä ja Bertil  Svenssonille rangaistusta avunannosta kyseiseen tekoon.

Miljoonia on kateissa, missä? Noralle tämä keissi on tärkeä senkin takia, että kesän jälkeen on tulossa hakuun apulaispääsyyttäjän virka, josta Nora on kiinnostunut.

Nora ja Thomas tekevät töitä tahoillaan, mutta liittyvätkö tapahtumat sittenkin jotenkin toisiinsa? Sekin on asia, joka pitää selvittää.
Ja kuka on väijyksissä oleva henkilö?

Mielestäni Stenillä on parempiakin dekkareita kuin tämä. Vaikka oikeudenkäynti onkin tärkeä juonen kannalta, niin minusta sen setvimistä oli liikaa.
Muutenkin Stenin kirjat ovat dekkareina kevyemmästä päästä. Teksti on kuitenkin soljuvaa ja juonetkin kohtuullisia. Kirjoja on mukava lukea, omanlaisinaan. Mukana on aina jonkin verran myös yksityiselämää, joten kannattaa tämäkin sarja lukea järjestyksessä, jotta pysyy kärryillä.
Tosin tämän dekkarin tarinan seuraamista ei haittaa vaikkei muita osia olisikaan lukenut.
Saattaa myös helpottaa, jos on katsonut televisiosta tullutta sarjaa, jonka uudet jaksot alkoivat ma 11.6.2018 Yle Teema & Femmalla.
Olen aina ollut meri-ihmisiä ja viettänyt lapsuudestani alkaen kesiä ulkosaaristossa, joten jo pelkästään maisemia takia katsoisin sarjan. Ja kyllä muutenkin katson - ja luen.

Hiljaisuuden rikkoi pieni loiskahdus. Tiira sukelsi lahden peilityyneen veteen. Jokunen tuskin havaittava roiske, sitten vedenpinta jälleen sulkeutui.

P.S. Pitäisiköhän joskus lähteä käymään Sandhamnissa.
+++++++++++++++++++++++:

Pari sanaa kirjailijasta:
Stenin suku omistaa talon Sandhamnin saarella Tukholman saaristossa. Sten asuu talossa kesäisin. Omat saaristomaisemat ovat olleet inspiraation lähteenä sarjaa kirjoittaessa.
Sandhamn-sarjaa on myyty yli 4 milj. kappaletta ympäri maailmaa ja osasta kirjoista on tehty tv-sarja, kuten tuossa aiemmin jo mainitsin.
Viveca kirjoitaa myös yhdessä tyttärensä Camillan (synt.1992) kanssa nuorten trillerisarjaa Synkät vedet, josta on ilmestynyt ensimmäinen osa Syvyyksissä. Sarjan toisen osan suomennos Sumussa ilmestyy heinäkuussa 2018.

*******************
Aiemmin suomennetut Sandhamnin murhat -sarjan teokset:
Syvissä vesissä 2012 - Sisäpiirissä 2013 - Pinnan alla 2014 - Sotilaiden salaisuudet 2015 - Juhannusmurha 2016 - Ristiaallokossa 2016 - Vallan varjossa 2017

 Juttu on osa  Dekkariviikko kirjablogeissa - tempausta

Kommentit

Lähetä kommentti