Kevin Kwan: Ökyrikkaat aasialaiset - satiirista kaunoa tms.


"Tuo inhottava mies kieltäytyy antamasta meille huoneitamme", Felicity sanoi yrittämättä lainkaan peitellä suuttumustaan. 
"Mitä? Miksi?"
" Se taitaa liittyä jotenkin siihen, että me olemme kiinalaisia", Felicity sanoi.
...... "Saanko esitellä hotellin uuden omistajan, rouva Felicity Leong."

Jos saa huonoa palvelua esim. hotellissa, se kannattaa sitten ostaa itselleen, niin palvelukin paranee.

Ökyrikkaat aasialaiset, 521 s. - osa 1/3 - suom. ilm. 2019 - satiirista kaunoa - Crazy Rich Asians 2013 - suomennos: Jaana Iso-Markku - Otava    ********* kirjaston kirja

Kirja kertoo newyorkilaisesta Rachelista ja tämän poikaystävästä Nicholas, Nick Youngista. Nick ja Rachel ovat menossa Singaporeen Nickin lapsuudenystävän häihin. Rachel on innoissaan päästessään tutustumaan Nickin sukuun ja kasvuympäristöön. Mies on vaan jättänyt mainitsematta, että ei ole kertonut suvulleen mitään Rachelista ja että on upporikkaan suvun perijä ja kovin tavoiteltu poikamies. Eikä Rachel tiedä Colin-sulhasestakaan mitään.

Kolmekymppinen, kiinalainen Rachel Chu on professorina New Yorkin yliopiston taloustieteiden laitoksella. Aasialainen Nick Young puolestaan on historian laitoksen lahjakas professori. Pariskunta tutustui kun Rachelin työtoveri Sylvia oli sopinut kahvitreffit heille kolmelle. Treffit johtivat seurusteluun.

Rachel ja Nick ovat siis menossa Singaporeen, Nickin parhaan ystävän Colin Khoon ja Araminta Leen häihin. Kuka Colin on?
- Seurapiiripalstoilla Colin tunnettiin Aasian urheilullisena miljardööripoikamiehenä. Hän oli kuuluisa asemastaan Aasian suurimpaan kuuluvan omaisuuden perijänä. Eksoottisen komea, hienostunut tyyli, lukuisia romansseja paikallisten tähtösten kanssa ja koko ajan kasvava nykytaiteen kokoelma.

Nick oli Amerikoissa tutustunut Rachelin ystäviin ja yksinhuoltajaäitiin Kerryyn, joka on menestynyt kiinteistönvälittäjä. Äiti on innoissaan tyttären Singaporen matkasta.
- "Nyt on Nickin vuoro esitellä sinut sukulaisilleen. Uskotko hänen kosivan?"
- "Me emme ole puhuneet naimisiinmenosta, äiti."

Rachelin äiti on innoissan, mutta Nickin äiti on aivan kauhuissaan, sillä hän ei ole edes tiennyt, että pojalla on tyttöystävä, saati että tämä olisi tulossa häihin. Niinpä äiti palkkaa ykstyisetsivän penkomaan Rachelin taustoja, eikä ole kuulemaansa yhtään tyytyväinen.
- Hänen sukunsa tulee jostain Kiinan 'ulu ulu' (syrjänen) -kylästä, josta kukaan ei ole koskaan kuullutkaan. Toisin sanoen he ovat TALONPOIKIA!"
- Tyttö on ilmiselvästi kiero ja petollinen ONNENONKIJA! Tiedät yhtä hyvin kuin minäkin, että poikamme ei voi mennä naimisiin sellaisen ihmisen kanssa. 
- ...ja missä tytön isä on? ... Minä menen ja hyppään katolta!

Millaisen vastaanoton Rachel saa Singaporessa? Kuten arvata saattaa astuminen Nickin maailmaan ei käy helposti. Rachel kohtaa kyllä ystävällisyyttä, mutta  myös ennakkoluuloja ja ilkeyttä. Totta kai myös kateutta.
- Nick on niin kohtuuttoman komea, että useimmat tytöistä ovat ihan pienestä olleet korviaan myöten ihastuneita häneen...Nick on tämän ylhäisen klaanin kruununperijä, ja joillekin näistä tytöistä se on ainoa asia, jolla on merkitystä....He kaikki haluavat rouva Nicholas Youngiksi.

Olihan tarinaa paikoin hauska lukea, koska mentiin koko ajan niin överiksi.
- Lentokonehallia muistuttava 185 neliön vaatehuone, jossa oli seinällinen lattiasta kattoon ulottuvia ikkunoita. Eebenpuiset kaapit, setripuulla päällystetyt pukutangot, lämpötila toisessa päässä 12,5 ja toisessa 21, kosteusprosentti 35. Lisäksi vaatehuoneessa on kamera, joka ottaa kuvan ja tallentaa sen, niin että pystyy näkemään joka ainoan vaatteen, jota on käyttänyt, luetteloituna päivämäärän ja paikan mukaan. Niin ei tule käyttäneeksi koskaan samaa asua kahdesti.

Entäs sitten 388-jalkainen (118,26 m) huvijahti, jossa oli kirjasto, tanssisali, karaokehuone, kappeli, pelikasino, sushibaari, kaksi uima-allasta ja ulkokeilarata.

Ja överiasioitahan kirjassa riitti, upeita palatseja, kalliita merkkivaatteita, jalokiviä, eksoottisia ruokia (Etelämeren jättiläiskampasimpukkalientä Washingtonin osavaltiossa kasvatetun ginsengin höyryn ja mustien sienten kera.)  Ja entäs ne häät, jotka maksoivat 40 miljoonaa ja joissa oli 888 arvovierasta.  Huh huh!

Suurin osa kirjan tapahtumista sijoittuu Singaporeen. Rachelin ja Nickin lisäksi tarinassa kerrotaan päähenkilöiden lähipiiristä, sukulaisista ja muutamista ysävistä. Kertomuksen pääasia on kertoa: millaista on elää ja seurustella ökyrikkaden aasialaisten kansssa, joiden elämän keskipiste on rahan tekeminen, rahan tuhlaaminen, rahalla kerskailu, rahojen vertaaminen, rahojen kätkeminen, toisten hallitseminen rahan avulla ja heidän elämänsä pilaaminen rahan takia. 

Miten käy teoksen päähenkilöiden, Rachelin ja Nickin? Erovatko? Menevätkö naimisiin? Hyväksyvätkö Nickin suku ja ystävät Rachelin? Mitä tuumaa Rachelin äiti? Ja mitä Rachel itse ajattelee ökyrikkaasta ympäristöstä? Voiko siihen edes sopeutua, kun ei ole sellaiseen maailmaan syntynyt? Saako tarina onnellisen lopun??

Päivä oli pilvinen, ja meri oli läikikäs syvänvihreä lakeus, jossa pilkahti siellä täällä taivaansinistä  kohdissa, joissa pilviverhoon oli revennyt aukko.

Voi herttileili sentään, olen lähes sanaton. Olin melkein keskeyttämässä kirjaa heti alkuunsa, mutta luettuani vähän eteenpäin totesin, että tämä kirja on niin hulvaton kaikessa överiydessään, että onhan tämä luettava ja katsottava mitä se pitää sisällään. Kaipasin kyllä tiivistystä, sillä kaikki se ökyrikkauden ja mahti-ihmisten kuvailu alkoivat välillä jo puuduttaa. Ylettömässä rikkaudessa vellottiin, mutta tarina antoi muutakin antia kertoen myös maailmasta, jossa raha, tärkeä asema ja loistokkaat sukujuuret sanelevat niin paljon. Lisäksi monet kirjan alaviitteet, paitsi että useat olivat kielikäännöksiä, tutustuttivat uusiin asioihin:
- Yum seng! = perinteinen singaporelainen maljatoivotus, joka tarkoittaa "lasi pohjaan".
- Mee rebus = malaijilaisia munanuudeleita mausteisen makeassa currykastikkeessa.

Suoraan en osaa sijoittaa tätä mihinkään genreen, satiirista kaunoa, chick litiä, romantiikkaa, huumoria.... Kuuluu mihin kuuluu, niin veikkaan, että Kevin Kwanilla on saattanut olla hauskaa kirjaa kirjoittaessaan ja toivottavasti suomentajallakin. Ja viihdyinhän minäkin - tavallaan.
Teos on trilogian avausosa ja jos jatkokin suomennetaan, niin saatan lukea nekin.

P.S. Kiinalaiset pitävät numeroa kahdeksan onnea tuottavana numerona, koska se kuulostaa sekä mandariinissa että kantonissa samalta kuin "vaurautta" tai " onnea" tarkoittava sana. Kolme kahdeksikkoa tarkoittaa kolminkertaista onnea.
(Lähde: Ökyrikkaat aasialaiset/alaviite)

++++++++
Pari sanaa kirjailijasta:
Kevin Kwan, synt.  1973/1974? Singaporessa ja muuttanut 11-vuotiaana Yhdysvaltoihin ja asuu nykyään Manhattanilla. Kwan on opiskellut graafista suunnittelua ja perustanut menestyvän suunnittelutoimiston. Kirjailija sanoo syövänsä liikaa pastaa ja unelmoivansa asumisesta Italiassa.
Ensimmäisestä osasta on tehty elokuva v. 2018
(Lähde: Kevinkwanbooks.com)

*********
Suomennetut teokset:
Ökyrikkaat aasialaiset 2019 (osa 1/3)

Muut:
Trilogian suomentamattomat osat:
China Rich Girlfriend 2015 - Rich People Problems 2017

^^^^^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Insta: #pirittaolen

Kommentit