Lisa Brennan-Jobs: Pikkusintti - muistelmateos


Kolme kuukautta ennen isäni kuolemaa aloin varastella tavaroita hänen talostaan. Hiippailin talossa paljasjaloin ja sujauttelin esineitä taskuuni.

Pikkusintti, 511 s.
- suom. ilm. 2018
- Small Fry 2018
- suomennos: Anuirmeli Sallamo-Lavi
- kansi: Peter Dazeley
- WSOY
- kirjaston kirja

Muistelmateoksessa Lisa Brennan-Jobs kertoo vaikeasta suhteestaan isäänsä Steve Jobsiin. Kirja nimi Pikkusintti on isän Lisalle antama hellittelynimi.

Vanhemmat tapasivat Homesteadin lukiossa Kaliforniassa keväällä 1972, kun isä oli viimeisellä eli neljännellä ja äiti kolmannella luokalla.
- Tuona kesänä he asuivat mökissä. Isäni maksoi vuokran myymällä sinisiä laatikoita, joiksi he niitä kutsuivat. Hän valmisti niitä ystävänsä Wozin kanssa. Myöhemmin miehet perustivat Applen yhdessä.

Suhde jatkui viisi vuotta, mutta kun Lisa on syntymässä, niin Steve lähti. Syntymätodistuksessa on molempien vanhempien nimi, mutta Lisasta tuli Brennan, äitinsä mukaan. Lisan elämän alkuvuosina isä ei suostunut tunnustamaan lasta. Väitti jopa olevansa steriili. (Sai neljä lasta.) Dna-kokeet oli tehtävä maksuja varten.
-" Ei lapsi ole minun", isä toisteli, mutta olipahan hän silti lentänyt katsomaan minua.

Isä ei myöskään aluksi suostu maksamaan elatusmaksuja, mutta Steve haastetaan käräjille maksamattomien elatusmaksujen takia. Oikeuden määräämän 385 dollarin kuukausimaksun isä korotti viiteensataan dollariin. Miksi sitten oikeuden päätöstä alettiin yhtäkkiä hoputtaa? Siksi, että Apple listattiin pörssiin ja isä oli nyt yli kahdensadan miljoonan dollarin mies.
Syntymänsä jälkeen Lisa tapaa isänsä ensimmäisen kerran ollessaan kaksi- ja puolivuotias.

Äiti halusi olla hyvä äiti ja menestyvä taiteilija. Erottuaan Stevestä äidin poikaystävät vaihtuivat ja työ oli välillä muutakin kuin taidetta, nimittäin siivoamista ja tarjoilemista. Ilmeisesti äiti kuitenkin taiteili lähinnä kirjakuvituksia, maalasi sapluunakuvia, kylttejä tai seinämaalauksia. Rahaa oli vähän käytettävissä.

Rahasta kirjassa puhutaankin tai sen puuttumisesta. Äiti soittaa Stevelle:
 - "Kuule Steve. Rahaa me vaan tarvitaan. Ole kiltti ja lähetä meille rahaa." ....
- "Kuinka paljon rahaa hänellä oikein on?" - Äiti osoitti pientä pyyhekumin kokoista valkoista paperinpalaa pöydällä. "Meillä on tämän verran." - " Ja näetkö tuon?" hän jatkoi osoittaen kokonaista voimapaperirullaa. "Sen verran on isälläsi."

Jotenkin olin kuvitellut, että Steve oli antanut äidille ja Lisalle nitkummin rahaa ja tapailisi Lisaa vähemmän, mutta muistelmissa kerrotaan kuinka isä alkuhankaluuksien jälkeen maksaa elatusmaksut, vie syömään, ostaa auton ja tarjoutuu ostamaan talon, jonka ostaakin, mutta vasta kun Lisa on jo muuttanut kotoa pois. Vaikka isällä oli rutkasti rahaa, niin taisi olla pihi.

Kun Lisa täytti kahdeksan vuotta, isä alkaa olla enemmän läsnä. Vierailee kerran kaksi kuussa, ottaa tytön mukaansa lomamatkoille, ostaa vaatteita ja käy Lisan kanssa rullaluistelemassa. Tytär toivoo toisinaan, että voisi muuttaa isänsä luo ja niin käykin kun Lisa ei enää 14-vuotiaana pärjää äitinsä kanssa. Ehdoksi isä asettaa, ettei tyttö saa tavata äitiään puoleen vuoteen. Nämä ajat eivät kuitenkaan ole mukavia, sillä isä on paljon poissa ja Lisa tuntee olevansa yksinäinen. Silti isä vaati tyttäreltään läsnäoloa:
- Oli outoa, että hän vaati jatkuvaa läsnäoloani oltuaan itse poissa elämästäni niin pitkän aikaa.

Poikkeavaa käytöstä isältä ja hänen vaimoltaan, Laurenelta, on myös se kun eivät suostu tulemaan ovelle sanomaan hyvää yötä, vaikka tyttö on pyytänyt. Lisan varttuessa hänet "pakotetaan" hoitamaan sisaruspuoliaan ja tiskaamaan. Astianpesukone on rikki, eikä isä suostu korjauttamaan sitä. Lopulta Lisa maksaa omilla rahoillaan korjauksen, mutta mitä isä tekee? Ostaa seuraavana päivänä uuden koneen. Isä ei myöskään kannusta opiskelemaan tai kehu. Sinulla ei ole yhtään hyödyllisä taitoja, Ei ainuttakaan.

Isä-tytär -suhteen koukeroista huolimatta, nuori Lisa on ylpeä isästään ja välillä paljastaa "vahingossa" : "Minulla on salaisuus". Isäni on Steve Jobs. Lipsauttaa myös isän kartanosta ja Porchesta.

Lisa palaa vähitellen asumaan äitinsä luokse ja myöhemmin päättää pyrkiä ja pääseekin opiskelemaaan Harvardiin. Joko nyt olisi isälle riittävä? Steve on maksanut opinnot, kunnes viimeisenä vuonna käy ilmi, ettei maksua ole suoritettu. Miksei, oliko isä taas suuttunut jostakin. Niinpä Lisan naapurit maksavat viimeisen vuoden.

Steve Jobs sairastuu haimasyöpään ja pyytää aikuisen tyttären luokseen pyytääkseen tältä anteeksi.
- Minä en ollut tarpeeksi sinun kanssasi. Olisi pitänyt viettää enemmän aikaa yhdessä. Nyt on liian myöhäistä.... 
- Sinä teit varmaan niin kovasti töitä, etkä siitä syystä vastannut sähköposteihini tai soittopyyntöihini. 
- Minä jään sinulle kiitollisuudenvelkaan.... 
- En kokenut hänen olevan minulle velkaa muuta kuin sen, että saisin tietää paikkani hänen rakastamiensa ihmisten joukossa. 

Mitä sanoo Jobsin vaimo Laurene, kun Lisa kertoo isänsä anteeksipyynnöistä?
- Minä en usko tunnustuksiin, joita lausutaan kuolinvuoteella.

 Vaikka muistelmat on kirjoitettu ihan sujuvasti ja tunteisiin vetoavasti, niin välillä pitkästyin. Olisin tiivistänyt monestakin kohtaa, esim. ei yhtään kiinnosta miten joku ihminen on nuorena opetellut suutelemaan. Odotin myös, että kirjassa olisi ollut enemmän Stevestä. Silti en aio lukea Steve Jobsista kertovaa elämäkertaa.
Mietin, että onkohan Lisa pitänyt päiväkirjaa vai kuinka voi muistaa niinkin tarkkoja tilanteita ja sanomisia kuin mitä muistelmissa on. Ja miksi kirja oli ylipäätään kirjoitettu? Terapiaa? No, mutta hyvitteleehän isä tytärtään antamalla tämän ottaa käyttöön Jobs-sukunimen. Tämäkö riittäisi?

Tajusin etten vaihtaisi ainuttakaan kokemusta elämässäni kenenkään toisen kokemukseen - en edes niitä hetkiä, joina olen toivonyt, etten olisi syntynytkään.

 P.S. Alussa mainitut varastetut tavarat Lisa käy palauttamassa taloon.

P.P.S. Steve Jobs (1955 - 2011) oli yksi tietotekniikkayhtiön Applen perustajista ja yhtiön toimitusjohtaja. Vuonna 1985 Jobs erosi Applesta ja perusti NeXT:n, jonka myi Applelle 1996. Vuonna 2000 Jobs palasi yhtiön toimitusjohtajaksi. Applen julkaisuja ovat mm. iPod-musiikkisoitin, iTunes, iPhone ja iPad.
Steve annettiin adoptoivaksi Jobsin perheeseen, sillä biologinen isä oli syyrialainen, eivätkä biologisen äidin vanhemmat antaneet pariskunnalle aviotumislupaa. Jobs ei halunnut tavata biologista isäänsä.
Jobsia sanottiin ailahtelevaksi, intohimoiseksi, työnarkomaaniksi, karismaattiseksi esiintyjäksi ja vaikeaksi työtoveriksi.
Jobsilla on neljä lasta, joista kolme vaimonsa Laurene Powellin kanssa ja esikoinen, Lisa, taiteilija Chrisann Brennanin kanssa.
(Lähde: Wikipedia)

P.P.P.S. Tekstissä mainittu "mansikkapuu" on olemassa, jos sitä jäitte miettimään. Mansikkapuut on kasvisuku kanervakasvien heimossa. Suku on saanut nimensä hieman mansikoiden pohjushedelmiä muistuttavista marjoistaan. Mansikkapuut eivät ole sukua mansikoille.
(Lähde: Wikipedia)

++++++++
Kirjailija:
Lisa Brennan-Jobs, synt. 1978 Oregonissa ja asuu New Yorkissa.

*********
Ilmestyneet teokset:
Pikkusintti 2018

^^^^^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Insta: #pirittaolen

Kommentit