Joakim Zander: Ystävä dekkari


Hän on Beirutin lentokentällä. Ensimmäistä kertaa Lähi-Idässä. Ensimmäistä kertaa Euroopan ulkopuolella. Hetken tuntuu kuin hän olisi vähällä hukkua, ja hän haukkoo henkeään ja räväyttää silmänsä auki.

Ystävä, 361 s.
- Klara Walldéen -trilogian päätösosa, itsenäinen teos
- suom. ilm. 2019 
- Vännen 2018
- suomennos: Maija Kauhanen
- kansi: Markko Taina
- Tammi
- kirjaston kirja

Elokuu
Jacob Seger on laskeutunut Beirutin kentälle. Mies on tulossa työharjoitteluun Ruotsin konsulaattiin. Toiveet uran suhteen ovat korkealla:
- Tämä on vasta ensimmäinen askel. Ensin pitää suorittaa valtiotieteen tutkinto Uppsalassa loppuun ja tilastotieteen tentti. Sitten harjoittelu Beirutissa ja vielä kirjoittaa tutkielma. Sitten odottaa ulkoasianministeriö ja diplomaatin ura.

Jacob yrittää kotiutua uuteen asuntoonsa, mutta unohtaa varoituksen epäluotettavasta sähköstä. Saadakseen apua Jacob ottaa yhteyttä naapuriinsa, joka kertoo ettei mitään voida tehdä ennen huomista. Mutta sen sijaan että murehtisi sähköä Jacob voisi tulla katolle, jossa on terassi. Ja viiniä.
Jacob menee....ja kohtaa siellä henkilön...
-Hän kääntyy. Ja hän tietää jo kääntyessään, ennen kuin on edes nähnyt äänelle kuuluvia kasvoja, että nyt kaikki muuttuu, että paluuta ei ole, että tästedes ei ole enää menneisyyttä, vaan ainoastaan tulevaisuus. Ettei mikään enää koskaan palaa ennalleen.

Näin otaksuessaan Jacob ei totta totisesti tiedä kuinka oikeassa on. Tämä henkilö tulee vaikuttamaan niin monin tavoin Jacobin tulevaisuuteen. Tästä alkaa Jacobin tarina.

Marraskuu
Klara Walldéen on ollut hautaamassa isoisänsä, joka on ollut kuin isä, sillä omaa isäänsä Klara ei ole koskaan tavannut. Isä on kuollut. Klaralla on ollut vaikea menneisyys, jota ei ole ehtinyt surra ennen kuin nyt. Aiemmin Klara oli hukuttanut itsensä työhön ja viiniin, myöhäisiin iltoihin ja lyhyisiin tyhjiin suhteisiin.
Hautajaisissa Klaralla on mukana rakas ystävänsä ja opiskelutoverinsa juristi Gabriella Seichelmann, joka lohduttaa ja kehottaa suremaan rauhassa. Klara, Gabriella ja isoäiti ovat viimeisiä hautausmaalla, mutta silti parkkipaikalla oli vielä yksi auto, joka poistui paikalta valoitta. Kenen auto, isoäitikään ei tiedä. Sama auto seisoo tien varressa kun naiset ovat matkalla seurakuntatalolle.
- On epätavallista, että täällä tähän aikaan vuodesta olisi ulkopuolisia autoja. .. Jokin on vinossa.

Toden totta, sillä moottorin ääniä ja auton valoja Klara havaitsee myöhemminkin.
Seuraavana päivänä naiset palaavat Tukholmaan ja Klara vei ystävänsä töihin. Katu Gabriellan työpaikan edustalla onkin suljettu ja paikalla on poliisiautoja ja kymmenkunta raskaasti aseistettua poliisia. Mitä on mahtanut tapahtua? Klara on utelias:
- Hän ei voi käsittää sitä, mitä hänen edessään tapahtuu.
- "Mitä..." hän aloittaa. "Mitä oikein on tekeillä?"
- "Pidätän sinut, jos et välittömästi istu autoosi!" poliisi sanoo.
-...Klara istuutuu autoon ja tuntee, kuinka päässä jyskyttää ja kuinka koko maailma väreilee hänen ympärillään.
Alkaa Klaran tarina.

Tapahtumia on vuorotellen Beirutissa ja Ruotsissa. Tarinan edetessä maat, paikkakunnat ja tietysti henkilöhahmot lisääntyvät. Aiheina mm. tiedustelupalvelut, vakoilu, terrorismi ja miksei rakkauskin.
Ystävässä minua häiritsee ja ärsyttää eniten se millaiseksi kirjailija on kirjoittanut Jacobin osuudet. Se miten harjoittelijaan suurlähetystössä suhtaudutaan. Ja Jacobin tyhmyys ja sinisilmäisyys.  Miten kukaan voi toimia tuolla tavalla, olla niin tunteiden vietävissä seurauksia miettimättä... etenkään nykymaailmassa ja etenkään asuessaan Beirutissa.
Juonia ja ihmisiä veivataan edestakaisin, joten välillä en oikein tiennyt kuka on hyvis ja kuka pahis. On hyvä, että kääntämisiä ja vääntämisiä tapahtuu ja lukijaa hämätään, mutta se ei saa tapahtua seurattavuuden kustannuksella. Lopulta kuitenkin asiat jollakin lailla selviävät.
Ihan luettavia, muttei maailmaasyleileviä.
Pidin kuitenkin Ystävästä enemmän kuin Lähiöstä, mutta ehdottomasti eniten Uimarista.

Lumihiutaleet leijailevat valonheitinten valkoisessa valossa porttien vieressä, ja hän kuulee kaupungin ja aamuliikenteen äänet takanaan.

++++++++
Pari sanaa kirjailijasta:
Joakim Zander, kirjailija ja oikeustieteen tohtori on syntynyt 1975 Tukholmassa. Asuu nyt Lundissa, mutta on myös asunut mm. Syyriassa ja Afganistanissa. Työskennellyt kymmenen vuotta EU:ssa Brysselissä.
Trilogiasta on kehitteillä tv-sarja

Joakim Zander Helsinki Lit  / 2019

*********
Ilmestyneet teokset:
Klara Walldéen -trilogia:
Uimari 2015 - Lähiö 2016  - Ystävä 2019

^^^^^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Insta: #pirittaolen

Kommentit