Olavi Lempinen: Poliisin pimeä puoli - salaisuuksia virkamerkin takaa - lyhyehkösti


Olavi Lempinen: Poliisin pimeä puoli, salaisuuksia virkamerkin takaa, 397 s. + 16 kuvasivua
- ilmestynyt 2019  -  kansi: Mirella Mäkilä  -  Otava *********kirjaston kirja

Pitkän uran poliisissa tehnyt Olavi Lempinen on koonnut yksiin kansiin vähän kaikenlaista. Kertoo hieman Volvo Markkasesta, lentokonekaappari Aarno Lamminpartaasta, Mikkelin pankkivankidraamasta, viallisista tutkista, jotka päätyivät aikoinaan myös iltapäivälehtiin, plus muista kuuluisista rikostapahtumista. Nämä olivatkin kirjan parasta antia, mutta niitä oli aivan liian vähän suhteessa sivumäärään.

Mukana myös paljon poliisien rilluttelureissuja niin Tallinaan kuin muuallekin.
- 1981. Tilausajo Leningradiin. Lähtö tapahtui sovitun mukaisesti klo 05.00. Neuvoja oli noudatettu, eli jokaisella oli mukanaan myytäväksi kello, farkut, takki ja pipo. Kaikkia noita saisi olla kahdet kappaleet mukana.
Olihan näillä virkistysmatkoilla hassujakin tapahtumia...

Kirja kertoo myös Lempisen työstä ja erilaisista kursseista:
- Teoriaan kuului tieliikennelainsäädäntöä keskittyen moottoripyöriin, yleiseen tieliikennerikosoikeuteen ja sitä koskeviin korkeimman oikeuden ennakkopäätöksiin sekä mm. hälytysajoon, saatueajoon, toimintataktiikkaan, ajotekniikkaan, hyrrävoimiin, ajolinjateoriaan, silmän toimintaan, nopean kääntymisen kikkoihin ja moottoripyörän rakenteeseen.

Lisäksi saamme tietää miten mitäkin osastoa on kehitetty ja mihin lehtiin Lempinen on kirjoitellut. Kirja on täynnä kotimaisia ja ulkomaisia henkilöitä, joiden nimistä en ole ikinä kuullutkaan.
- Koulutusryhmään kuuluivat Vello Petmanson, Allan Annus, Toomas Urva, Tony Laev jne jne.

Täytyy tunnustaa, että odotin toisenlaista kirjaa. Odotin enemmän rikostapauksia ja kulissien takaisia toimia, jopa möhläyksiä. Ja nykyisyyttä. Kärjistetysti sanoen, odotin sitä luvattua pimeyttä ja salaisuuksia...
Opus ehkä kiinnostaa niitä henkilöitä, jotka ovat aikonaan tehneet kirjailijan kanssa töitä ja jotka tuntevat mainitut henkilöt tai edes itse aiheet, kuten moottoripyörät, autokoulut jne. Itseäni ei monikaan aihe kiinnostanut:
- ...sodan jälkeen armeija lahjoitti poliisille muutamia Zȕndapp KS750-sivuvaunupyöriä...Uudet BMW:n R6+/5 -mallit saapuivat vuonna 1970. Vuonna 1972 pyöräkalustoon hankittiin Moto Guzzin GT 850-pyöriä...

Kirja jäi minulle kovin etäiseksi, etenkin kun monet asiat olivat tapahtuneet jo vuosikymmeniä sitten.

+++++++++
Pari sanaa kirjailijasta: Poliisin ylikomisario Olavi Lempinen jäi eläkkeelle 2008. Lempinen oli vastuussa moottoripyöräpoliisien kouluttamisesta lähes 30 vuotta ja työskenteli liikkuvassa poliisissa yhternsä 43 vuotta. Salanimeä käyttäen mies on vuosikymmiä kirjoittanut useisiin lehtiin, esim. Tekniikan Maailmaan.

**********
Ilmestyneet teokset:
Pääkallosotilas - SS-vapaaehtoiseksi 16-vuotiaana (kirj. yhdessä Manu Paajasen 1941- 2018 kanssa) 2015  - Rautaesiripun takana 2016 - Poliisin pimeä puoli, salaisuuksia virkamerkin takaa 2019

^^^^^^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Instagramissa: #pirittaolen

Kommentit