Lee Child: Omalla maallaan, dekkari, 23. osa

347 s, suom. ilm. 2018
23. suomennos Jack Reacher-sarjaan - voi lukea itsenäisenä teoksena
Past Tense 2018
- suomennos: Marja Mutru
- kansi: Stephen Mulcahey
Karisto Oy

- Ladattava kirja kustantajalta, kiitos!

Lee Child, synt. 1954 Coventry / Yhdistynyt kuningaskunta
ja asuu mm. Englannissa ja Ranskassa
- kirjailija, ent. tv-käsikirjoittaja



Jack Reacher nautti kesäauringon viime säteistä eräässä Mainen osavaltion pienessä rannikkokaupungisa, ja sitten hänkin aloitti pitkän muuttomatkan etelään yläpuolellaan lentelevien lintujen tapaan...
...Tästä tulisi eeppinen road trip. Matka, jollaista hän ei ollut tehnyt vuosiin. 
Hän malttoi tuskin odottaa.
Hän ei päässyt kovin pitkälle.

Jack Reacher on entinen sotilaspoliisi ja erikoinen mies, joka myös elää poikkeavasti. Kova mutta reilu -kirjassa Jackia luonnehditaan mm. näin:
Jack oli palvellut armeijan eri tukiikohdissa ympäri maailmaa, ja siirryttyään siviilielämään hänen oli ollut vaikea asettua elämään samanlaista elämää kuin mitä muut ihmiset näyttivät elävän. Joten mies vaelsi ympäri maata katsellen paikkoja, joita ei ollut koskaan ennen ehtinyt nähdä. Hän matkusti sinne ja tänne, viipyi yön tai pari. Ei laukkua, ei aikataulua, ei suunnitelmia.

Jack matkustaa junilla, busseilla, liftillä ja jalan. Asuu motelleissa ainoina matkatavaroinaan usein vain hammasharja, passi ja pankkikortti. Jack Reacher on kova mies. Lähes kaksimetrinen, raskasrakenteinen kaveri, jonka kroppa on pelkkää luuta ja lihasta. Ulkoasukin on hieman ruokkoamaton.

Jack Reacher on siis taas kulkemassa, tällä kertaa suunnitelmissa olisi edetä maan oikeasta kulmasta sen vasempaan alakulmaan. Jack saa kyydin keski-ikäseltä mieheltä, mutta matka kuitenkin keskeytyy kun kuljettajan täytyy palata töihin. Reacher astuu ulos autosta ja alkaa kävellä, kunnes  eteen tuli suuntaviitta. Laconia, New Hampshire.
- Reacher tunsi nimen. Hän oli nähnyt sen perheensä vanhoissa asiapapereissa, ja hän oli kuullut siitä puhuttavan ajoittain. Se oli hänen isävainajansa kotipaikka, jossa tämä oli kasvanut ja josta tämä oli paennut liittymällä 17-vuotiaana merijalkaväkeen...Tarina ei kertonut tarkemmin, mistä syystä hän oli paennut. Hän ei ollut kuitenkaan koskaan enää palannut.

Isän kotipaikka alkaa kiinnostaa. Niinpä Jack kääntyy kohti Laconiaa ja päättää lähteä tutkimaan väestönlaskentatilastoja. Josko jopa löytäisi talon, jossa isä vanhempineen oli asunut.
Tehtävä osoittautuukin yllättäen vaikeaksi, eikä vain sen takia ettei Jack ole ihan varma isovanhempiensa nimistä. Onnistuuko Jack?
Ja jotta asiat eivät sujuisi liian helposti, Jack törmää myös muunlaisiin vaikeuksiin.

Eräällä pikkutiellä puolestaan matkaa pariskunta kuluneella Honda Civicillään kohti etelää.
- Sitä ajoi 25-vuotias mies nimeltään Shorty Fleck. Hänen vieressään matkustajan paikalla istui  25-vuotias nainen nimeltään Patty Sundstrom. He seurustelivat.

Shorty ja Patty olivat kotoisin Kanadasta. Heidän tarkoituksensa oli ajaa pysähtymättä New Yorkiin. Pariskunnalla oli autossaan tavaraa, jota aikoivat myydä New Yorkissa. Auto kuitenkin oli vanha ja siinä oli iäkäs akku. Lisäksi auto alkoi ylikuumeta. Shorty ja Patty olivat väsyneitä. Ja nälkäisiä ja janoisia. Alkoi näyttää pahasti siltä, että matka saattaisi päättyä aivan kohta. Juuri sopivasti eteen tuli motelli-kyltti. Sinne päin siis. Motellialue näytti tyhjältä, joten onko motelli käyttämätön vai eikö siellä vain ole asiakkaita?
- He menivät toimistoon. Vastaanottotiskin takana oli mies...Hän näytti kuitenkin olevan jotenkin väärässä paikassa.

Näyttää lupaavalta, ehkä he saavat huoneen ja jonkun hyvän automekaanikon puhelinnumeron.
- "Saatte huoneen numero kymmenen", tyyppi sanoi. "Se on ensimmäinen, jonka olemme jo kunnostaneet. Saimme sen itse asiassa juuri valmiiksi. Olette sen ensimmäiset vieraat.

Motellialue kuitenkin vaikuttaa jotenkin oudolta? Mikä on vikana?

En ole lukenut kaikkia Jack Reacher-sarjan kirjoja, enkä ole suuri Childin tuotannon ystävä, mutta lukemistani opuksista tämä sijoittuu hieman keskiviivan yläpuolelle. Tarina itsessään ei ole kummoinen, mutta jonkinlaisen jännitteen Child on onnistunut luomaan tähän kirjaan. Se mistä en pidä on Reacherin liiallinen väkivaltaisuus ja hänen kevyt suhtautumisensa siihen.

Aurinko paistoi häntä silmiin koko matkan. Hän pääsi pohjoisesta etelään johtavalle maantielle, valitsi sopivan paikan ja nosti peukalonsa pystyyn.

++++++++++++
Muutama sana kirjailijasta: 
Lee Childin oikea nimi on Jim Grant. Child opiskeli ensin oikeustiedettä ja työskenteli käsikirjoittajana. Jäätyään työttömäksi mies kokeili kirjoittamista. Ensimmäinen jännitysromaani Tappotahti ilmestyi 1997 ja koska se menestyi hyvin, Child ryhtyi kirjailijaksi.
Lee Childin kirjat kerrotaan joko 1. tai 3. persoonassa. Kolmatta persoonaa käytetään jos juoni vaatii sellaisten tapahtumien kuvausta, joissa Reacher ei ole läsnä tai on sivuosassa.
Child asuu Manhattanilla, Englannissa ja Ranskassa.
Kirjailija harrastaa lukemista, musiikin kuuntelua ja seuraa mielellään jalkapalloa.
(Lähteet: Wikipedia ja kirjailijan kotisivut)

***************************
Suomennetut teokset:
Tulilanka 2001 -  Viimeinen vieras 2002 - Teksas palaa 2003 - Kaukolaukaus 2004 -  Painostaja 2005 - Tappaja 2006 -  Vihollinen 2007 -  Kovemman kautta 2007 - Tilinteko 2008 - Viides matkustaja 2009 - Terässeinä 2010  -  Tappotahti 2010 -   61 tuntia 2010 -  Henkensä kaupalla 2011 -  Linnoitus 2011 -  Epäilty 2012 -    Etsintäkuulutettu 2013 - Paluu päämajaan 2014 -  Korkein panoksin 2015 -  Pakon edessä 2015 -  Kovassa koulussa 2016 - Raaka laki 2017 - Kova mutta reilu (novelleja) 2018 -  Omalla maallaan 2018

P.S. Laskujeni mukaan Omalla maallaan olisi 24. suomennos, mutta joka paikassa sanotaan, että olisi 23. Wikipediassakin on mainittu 23 kirjaa, mutta Omalla maallaan puuttuu listasta. Vai eikö novellikokelmaa lasketa? Hm.

Romaaneista on tehty myös elokuvia, joissa Reacheria esittää Tom Cruise. Omasta mielestäni outo valinta rooliin, jossa päähenkilön pitäisi herättää kunnioitusta jo pelkällä raamikkaalla koollaan ja ruokkoamattomalla olemuksellaan.

(Teos kuuluu matkalukemisiini: #kirjarouvamatkustaajalukee)

Kommentit