Mari Pyy: Minä katoan, 1. osa - dekkari



293 s. - ilmestynyt 2018 - 
aloitusosa Sandra Mattsson -dekkarisarjaan
- nopeasti etenevä poliittinen jännäri
- kansi: Emmi Kyytsönen
Into Kustannus Oy

- Ennakkokappale, kiitos lahjoittajalle!

Mari Pyy, synt. Hyvinkäällä
- asuu Espoossa
kirjailija, töissä julkishallinnossa henkilöstön kehittämistehtävissä







Aleksandria
Jotkut talot muistuttavat ihmisiä, eivät koskaan muutu. Väsähtänyt kuusikerroksinen rakennus ei totisesti kuulu niihin...Hän on nähnyt talon aiemmin vain kellertävissä valokuvissa...
...Talo on nähnyt parempiakin aikoja, mutta täällähän sinä tahdoit asua, opas sanoo.

Aleksandra Mattsson, 37-vuotias psykologi ja entinen rauhanturvaaja on saanut vihjeen äidin murhaajasta ja on matkustanut Aleksandriaan tutkimaan asiaa.
- Äidistä  ei ole muistikuvia, mutta Sandra tietää asuneensa sylilapsena vanhempiensa kanssa samassa talossa isänsä Johan Mattssonin YK-komennuksella. Silloin hänen äitinsä, uutistoimittaja ja tv-reportaasien tekijä Helena  Mattsson, tapettiin. 

Helena Mattsson murhattiin kun hän oli Egyptissä tekemässä tv-dokumenttia. Uhkasiko Helena paljastaa jotain dokumentissaan? Jos, niin mitä? Liittyykö murha kuvausmateriaalin  sisältöön?
Äidin ampuja ei koskaan selvinnyt ja Helenan egyptiläinen kuvausavustaja Mustafa Bahna katosi heti murhan jälkeen. Sandra haluaa myös selvittää Bahnan kohtalon. Jos mies olisi elossa, niin tällä saattaisi olla tärkeitä tietoja tapahtumasta. Vihjeessä mainittiin myös piilotettu filminpätkä, jossa murhaaja näkyisi. Bahna varmaan tietäisi onko sellaista filmiä ollut ja olisiko se vielä tallella.

Vasta teini-ikäisenä Sandra sai tietää totuuden äitinsä kuolemasta serkultaan Annikalta, joka kertoi kaunistelemattoman totuuden tapauksesta. Sandra oli vihainen isälleen ettei tämä ollut aiemmin puhunut asiasta. Isä sanoi aikoneeensa kertoa tarinan kunhan tytär olisi riittävän vanha. Sandra saa äitinsä päiväkirjat ja murhatapauskin avattiin uudelleen, nollatuloksin. Mitään ei selvinnyt myöhemminkään ja aika kului kunnes eräänä päivänä Aleksandriasta saapui kirje.

Tim Walker on tullut kentälle Sandraa vastaan. Tim opastaisi ja hoitaisi kuljetukset, kunnes Sandra oppisi käyttämään julkista liikennettä. Sandra ei oikein tiedä mitä miehestä ajattelisi.
- Sandra huomaa miehen katseessa välähtävän terävyyden. Mies käyttäytyy kuin ihminen, joka tietää hallitsevansa tilannetta ja nauttii ylivoimaisuudestaan. Sandran hälytyskellot pärähtävät soimaan, ne varoittavat miehen vetovoimasta... Sandra ei pidä miehen suupielissä karehtivasta ylimielisestä hymystä.

Lisäksi mies on turhan utelias ja tinkaa ja tinkaa.
- Miksi tulit Aleksandriaan? Vähän outo valinta...Miksi juuri Anna Lindh -säätiö? Miksi juuri Aleksandria?

Sandralla ei ole aikomustakaan kertoa miehelle miksi on tullut.
- Halusin vaihtelua ja otin virkavapaata. Etsiskelen uutta tutkimusaihetta ja tulin neuvottelemaan rahoituksesta Anna Lindh -säätiön kanssa... Haluan tutkia kriisialueilla elävien naisten ja lasten stressioireita ja sopivan rahoittajan päämaja on täällä. 
Myöskään sotilastaustaansa Sandra ei halua paljastaa, sillä monissa maissa armeijan edustajiin suhtaudutaan eri tavalla kuin Suomessa

Tim Walker puolestaan kertoi olevansa Aleksandriassa koska kotimaassa tuli ongelmia. Mies on menettänyt pankkikriisissä rahoja, jotka eivät kaikki olleet miehen omia. Maa alkoi polttaa jalkojen alla ja Egypti valikoitui koska Tim osaa arabiaa eikä Egyptillä ole luovutussopimusta.
Epäilyttävä mies, ajattelee Sandra, joka psykologina on oppinut seuraamaan kehonkieltä ja kasvojen liikkeitä. Valehteleeko Tim Walker? Mikä hän on miehiään ja miksi on niin kovin utelias?

Sandralla on Helsingissä miesystävä, Miko Huotari, jonka kanssa on seurustellut parisen vuotta. Miko tekee sivarina vuorotyötä hoiva-avustajana Elä ja asu -palvelukodissa. Työ on sikäli hyvä, että se mahdollistaa siviilipalveluksen aikanakin uppoutumisen yritysten toimeksiantoihin: eettiseen hakkerointiin ja tiedonlouhintaan. Mikon perustama Bittipaja on virallisesti tiedonlouhintayritys, jota sanotaan kybermaailman rauhaturvaajaksi eli he varmistavat netin turvallisuuden ja ennakoivat tavallisten nettisurffaajien puolesta digimaailman kasvottomia uhreja.
Tutustuttuaan toisiinsa Miko vei Sandran nettimaailman verkostoihin ja he kehittelivät ajatusta Helenasta salaliiton uhrina. Miko on louhinut netistä Sandran antamien nimien perusteella tietoja ihmisten taustatiedoista, asuinpaikoista ja nettiaktiivisuuksista. Mikoa hermostuttaa Sandran lähtö:
Mä varoitin lähtemästä maahan, jossa  armeija pitää valtaa. Arabikevään jälkeen siellä ei ole ollut kukaan turvassa. Egyptissä on parissa kuukaudessa pidätetty kymmeniä haktivisteja ja bloggareita.

Kaupungissa on alkamassa blogikirjoittajien oikeudenkäynti ja tuomioiden julistaminen on edessä. Turvallisuusyksikön päällikkö Malek Taher on huolissaan, eikä syyttä. Erikoisyksikön tehtävä on vaikea, eikä Malek ole pitkän uransa aikana nähnyt vielä kertaakaan näin vahvaa äärijärjestöjen nousukautta.... Kaupunki on otollinen iskujen kohde.
- Islamistit syyttävät armeijaa korruptiosta ja valtion tahraamisesta. Uhkaavat saattaa kaupungin kaaokseen, jos emme vapauta oikeudenkäyntiä odottavia Muslimiveljeskunnan blogikirjoittajia...
Levottomuudet yltyvät oikeudenkäynnin aikana. Lehtien julkaisemat syytökset ja uhkaukset ovat vasta alkusoittoa. 

Taustaa:
Muutamaa kuukautta aiemmin iskettiin sisäisen turvallisuuden tehoiskussa suoraan Muslimiveljeskunnan propagandakoneiston sydämeen ja pidätettiin joukko islamistibloggaajia, jotka kohta kärvistelisivät oikeustalolla tuomarin edessä.

Mistä on kysymys ja liittyvätkö Sandran tutkimukset jotenkin tähän tulevaan oikeudenkäyntiinkin?

Paikalliset eivät pidä Sandran tutkimuksista ja toimivat sen mukaisesti. Vaikka apujoukkoja onkin, niin pääseekö Sandra päämääräänsä? Löytyvätkö oikeat henkilöt? Ja mikä oleellisinta, löytyykö äidin murhaaja?

Jos vuori ei tule Muhammadin luokse, niin Muhammadin on mentävä vuoren luokse.

Aihe on kiinnostava ja pidän siitä ettei päähenkilö Sandra Mattsson ole poliisi vaan psykologi ja entinen rauhanturvaaja. Olisin mielelläni lukenut Sandrasta enemmänkin. Henkilöitä on aika paljon, niin Suomessa kuin Egyptissäkin, hyviä hahmoja on monta. Pidin myös Egypti-aiheesta, siinä kurkistettiin maan kulttuuriin ja kerrottiin uskonnoista ja politiikasta. Jos Egypti ja sen nykytilanne/historia on vierasta, niin kannattaa ennen kirjan lukemista vaikka googlettaa Egypti.
Tarina itsessään on hyvä ja teksti kulkee, mutta etenkin Egyptistä oli niin paljon asiaa, että juoni tuntui toisinaan jäävän tiedon jalkoihin. Tämä poliittinen dekkari ei ole "helppo", eikä  kirjoittaminenkaan ole varmaan ollut helppoa. Tarinaa ei välttämättä lueta ohimennen aurinkotuolissa, vaan kirja vaatii paneutumista. Dekkarissa on kansainvälistä "meininkiä", hyvä.
Jos aloitusosa on poliittinen jännäri, niin toisen osan Pyy lupaa olevan kevyempi.

P.S. Kirjan nimi Minä katoan tarkoittaa tarinassa aktivistien puhelinsovellusta.

+++++++++++
Pari sanaa kirjailijasta:
Mari Pyykin on haaveillut jo nuorena kirjailijan urasta. Kirjailija on rakastanut Viisikkoja, Neiti Etsivää ja Pikku Naisia ja myöhemmin Agatha Christietä. Aikuisiällä Pyy sanoo lukevansa pääasiassa dekkareita, mainiten suosikeikseen:  Michael Connellyn, Jo Nesbøn, Henning Mankellin, Stieg Larssonin ja Leena Lehtolaisen. Oxfordiin, Lontooseen ja New Yorkiin sijoittuvat tv-sarjat kiinnostavat myös, koska Pyy on asunut ko. paikkakunnilla lyhyitä aikoja.
Kirjojen kirjoittaminen on tapa jäsentää maailmaa ja terapeuttaa itseään vaikeiden asioiden käsittelyssä. Proosan kirjoittaminen mahdollistaa myös irtautumisen töiden asiatekstien tekemisestä.
(Lähde: Myllylahti 2015)

Kirjailija on opiskellut uskontotiedettä ja sosiaalipsykologiaa. Monikulttuurisuus ja uskontojen kohtaaminen kiinnostavat, ja juuri siksi Pyy mielellään kirjoittaa näistä aiheista.
Kirjailija on työskennellyt aiemmin tasa-arvosuunnittelijana, monikulttuuriasioiden koordinaattorina sekä alaikäisten turvapaikkahakijoiden vastaanottokodin johtajana.
(Lähde; Espoon Kirjailijat ry)

Mari Pyy paljasti minulle vetäytyvänsä silloin tällöin ruotsinlaivalle kirjoitusretriittiin, jossa voi keskittyä tarinaan ilman somekatkoksia ja äidin velvollisuuksia,
Kirjailija kertoi myös olevansa sertifikoitu business coach, joka sparraa 1-3 asiakasta kerrallaan

            Mari Pyy Turun kirjamessuilla 2018
            (Kuva: Kirjarouva)

***********
Ilmestyneet teokset:
Kadonnut 2013 - Paperiton 2015 - Minä katoan 2018

Kommentit