Timo Sandberg: Pirunpesä, dekkari, 4. osa




309 s. ilmestynyt 2009
4. osa Komisario Heittola-sarjaan
Karisto

- kirjaston kirja

Timo Sandberg, synt. 1946 Lahdessa ja asuu Nastolassa
- kirjailija ja mm. ent. järjestötoimitsija ja metsuri








Auto kulki keinahdellen. Salpausselän harjun kuivat metsätiet olivat hiekkaisia ja tasaisia. Oli pehmeän hämärä kevätyö. Anette tunsi olonsa kevyeksi, siideri kupli päässä.

Rikosylikonstaapeli Taru Lund on jättänyt taakseen Keski-Uudenmaan poliisilaitoksen ja astuu sisään tulevan työpaikkansa Lahden kihlakunnan poliisilaitoksen ovesta. Rikosylikomisario Risto Raikuvuori on kovin tyytyväinen saadessaan naisvahvistusta.
- Tällä hetkellä meillä ei pitkäkestoisen rikostutkinnan puolella ole yhtään naista. En haluaa pelotella, mutta asenteissa on korjaamisen varaa. Jokunen nainen Pitussa (=pitkäkestoinen tutkinta) on käynyt kokeilemassa, mutta lähtivät pian.

Taru oli halunnut päästä poliisiuralla eteenpäin ja oli hakeutunut alipäällystökouluun. Lahteen tuloon vaikutti myös suhde komisario Heittolaan. Suhde joka oli ollut jatkuvan naljailun kohde Keski-Uudenmaan poliilaitoksella.
Heittola jää Järvenpäähän kun Taru lähtee Lahteen. Mitä välimatka tuo tullessaan, sen aika näyttää.
Uudempia Heittoloita en ole lukenut, joten nähtäväksi jää...

Taru saa nimettömän puhelinsoiton, jonka jälkiä alkaa selvittää, vaikka Lahden kollegat tuumivatkin, ettei soitto ollut merkittävä. Taru kuitenkin pitää päänsä. Tutkimukset johtavat Pirunpesän metsäalueelle, joka on oikeastikin olemassa.

Päädytään myös Koivurinteen Erityislastensuojeluyksikköön, jota johtaa Valdemar Korpela, koulutukseltaan kansakoulunopettaja. Omanlaisensa hänkin.
- Miten lapset ovat sopeutuneet?
- Niin kuin muuallakin. Korpela ei pelkää haasteita. Sinne sijoitetaan lapsia, joita ei muualle huolita.

Tutkijoiden korviin kantautuu nimi Göbbels, eikä kovinkaan mairittelevasti. Mutta kuka on Göbbels ja mitä hän touhuaa?
Entä kuinka puhtaita jauhoja hevibändi Roisilla on pussissaan?

Olen lukenut vain muutaman Heittolan ja nekin sekaisin, joten en osaa sanoa, onko Sandbergin tyyli muuttunut sitten vuoden 2009, jolloin Pirunpesä on ilmestynyt. Ihan on luettava kotimainen dekkari. Tapahtumia aika vähän, mutta teksti kulkee. Heittolasta piti alun perin tulla vain sivuhenkilö, mutta toisin  kävi.
Vertailun vuoksi luin tähän perään Sandbergin historiallisen dekkarisarjan avausosan, mutta siitä sitten enemmän Mustamäki-päivityksessä.

P.S. Sandbergin yksi tunnuslauseista on: "Helppoa luettavaa on vaikeata kirjoittaa."

++++++++++++++
Pari sanaa kirjailijasta:
Timo Sandberg on on työskennellyt toimittajana, metsurina, metallimiehenä, maalarina sekä toiminut kirjoittajakouluttajana. Lisäksi on työskennellyt yli 30 vuotta Metalliliitossa järjestötoimitsijana vastuualueenaan mm. kulttuuri.
Kirjailijana mies aloitti v.1990 ja on kirjoittanut yli 20 kirjaa: romaaneja, nuortenkirjoja ja viime aikoina dekkareita.
Kirjailija kertoo kirjoissaan vanhusten kaltoin kohtelusta, rasismista, sovinismista, pakolaiskeskusten vastustamisesta sekä tyttöjen ja naisten hyväksikäytöstä.
Sandbergin sanotaan olevan kotiseutukirjailija, sillä sijoittaa mielellään tapahtumat Lahden seudulle ja Vesijärven rannoille. Sandberg itse sanoi minulle Varkauden Dekkarit-festivaalella ettei oikein pidä tästä kotiseutukirjailija-nimikkeestä, sillä eihän esim. Helsinkiinkään sijoittuvien opuksien kirjailijoita nimitetä kotiseutukirjailijoiksi.

(Lähteet: Yle 2016 ja Ess/ kulttuuri 2017 sekä Timo Sandbergin kotisivut)

*****************
Ilmestyneet teokset:
Unta ei voi tunnustaa 1990  -  Uuden syntymän koti 1991 -  Sijaissankari 1993 - Kyyhkysen veri 1996 -  Rautapääsky 2000 -  Elämänluukku 2009

Komisario Heittola-sarja:
Kihokki 2002 - Pahan morsian 2006 -  Pöllön huuto 2007 - Pirunpesä 2009 - Dobermanni 2010 -  Kalmankokko 2011 - Vainooja 2012 - Kärpäsvaara 2014 - Yövieras 2015

Otso Kekki-sarja (hist):
Mustamäki 2013 - Häränsilmä 2015 - Murhakuja 2016 - Tilinteko,  ilmestyy syksyllä 2018

Tietokirjat: Saunamestari: Timo Kaukosen tarina 2012

Nuortenromaanit: Yölaukka 1992 - Jäähyväisratsastus 1994 - Sumuhevonen 1997 - Ratsastuskoululla tavataan (yhteisnide) 1998

Kommentit