Luke Allnutt: Taivas on meidän - kauno, esikoisteos


381 s. - suom. ilm. 2018
- esikoisteos
We Own The Sky 2018
- suomennos: Irmeli Ruuska
- taustavalokuva: Mikko Ojaniemi
Otava

- kirjaston kirja

Luke Allnutt, synt. 1977 ??
Briteissä ja asuu Prahassa
kirjailija, toimittaja


vesi ei tehnyt tuota isoa reikää kallioon, sinä sanoit. batman sen teki batarangilla ja liekinheittimellä. katsoimme mereen työntyvää kalliota, kumivenettä joka kulki kaaren ali täynnä lapsia, ja sitten sinä aloit juosta ja hypellä ruohikon poikki, väistelit kaninkoloja, kiljuit kurkku suorana, joten aloin ajaa sinua takaa, yritin saada sinut kiinni, ja voi sitä naurua, kun me juoksimme ja juoksimme ja potkimmee sateenkaarisuihkuja lehtien seassa.

On Rob, joka opiskelee tietojenkäsittelyä aikomuksenaan suunnitella tulevaisuudessa karttaohjelmia nettiin.
- Kuvittele, että sinulla on kosketusnäytöllinen känny, jossa on kartta. Kuka tahansa voi lisäillä karttaan omia juttujaan, ravintoloita, lenkkireittejä, mitä ikinä haluaa. Niinpä laadin softaa joka mahdollistaa sen.
Rob on kotoisin vaatimattomista oloista. Isä on taksinkuljettaja ja edesmennyt äiti oli siivooja.

On Anna, joka opiskelee taloustiedettä. Annan vanhemmat puolestaan ovat olleet lähetyssaarnaajia Keniassa ja Anna kokee, että "opetuslapset" ovat aina olleet tärkeämpiä kuin oma lapsi.

Anna ja Rob alkavat seurustella ja heistä tulee pari - Coatesit. Ja sitten vaikeuksien jälkeen syntyy Jack. Jack kasvaa ja voi hyvin ja rakastaa erikoisjuustopaahtista.
- Erikoisjuustopaahtis tarkoittaa voita, Marmite-tahnaa ja muutamaa juustonviipaletta leivän päällä mikrossa sulatettuna.

Jack on normaali koulua käyvä pikkupoika, kunnes isä ja poika ovat kaupassa:
- Nostin katseeni ostoslistasta, ja yhtäkkiä Jackia ei näkynyt missään.... Sitten huomasin hänet maton reunalla nurkassa, hän makasi hievahtamatta lattialla.

Alkaa uusi aika. Jackin aika. Mikä pojalla on? Mikä on Jackin tulevaisuus? Vanhemmat tietysti yrittävät tehdä kaikkensa lapsensa parhaaksi, mutta ovatko kaikki ratkaisut oikeita? Mihin kaikkeen vanhemmat ovat valmiita saadakseen pitää lapsensa? Ja miten voi vanhempien välinen suhde? Entä oma jaksaminen ja asioiden käsittely? Paljon kysymyksiä, mutta niihin saadaan vastaukset.

Kirjassa kuvataan vanhempien opiskeluaikoja Cambridgessä ja asumista Lontoossa, jossa Anna käy töissä ja Rob valmistelee ohjelmistoaan. Näitä Robin työjuttuja olisin karsinut.
Lisäksi on aika paljon chat-keskusteluita ja kaikenlaista tiedon hakua.
- Tutkin joka päivä nettiä, valvoin myöhään kahvin ja viskin voimalla ja luin aiheesta kaiken mitä sain käsiini...hydratsiinisulfaattia, intialaista olibaanihartsia, resveratrolia, sinkkiä ja Accutane-nimistä aknelääkettä.

Rankka aihe, jonka käsittelyssä jokin minua vaivaa. Onko se se, että lisukkeita on liikaa ja itse aihe jää vähemmälle, en tiedä. En liiemmin vaikutu enkä liikutu. Tai sitten mielialani ei ollut nyt tälle kirjalle otollinen. Aihekaan ei ole ihan vieras henkilökohtaisesti.
Olin minä sitten mitä mieltä tahansa, niin veikkaan että monia tämä kirja koskettaa.
Tarina on hyvin kirjoitettu, mm. perheen keskeiset lämpimät suhteet ja onhan Jack on aika vesseli, josta ei voi olla pitämättä.

Kirjailija on varmasti ammentanut tarinaan aika paljon tuntoja omasta ja isänsä sairaudesta. Senpä vuoksi odotin enemmän. Minulle tämä ei ollut vuoden riipaisevin teos.
Luin keväällä paljon koskettavamman tositapahtumiin perustuvan teoksen. Se oli riipaiseva.
Naja Marie Aidt: Jos kuolema on vienyt sinulta jotakin anna se takaisin.
http://kirjarouvanelamaa.blogspot.com/2018/03/naja-marie-aidt-jos-kuolema-on-vienyt.html
(Jos linkki ei jostain syystä toimi, niin löytyy blogistani kirjailijan nimellä hakien)

Katson, miten ilmapallo lentää harmaan meren yli, kunnes erottuu enää täplänä horisontissa. Katson sitä, kunnes olen varma, että se on vihdoin poissa.

P.S .Kirjan nettislangia: YOLO=You only live once - Elät vain kerran / DS = Dear son - rakas poika / DD = Dear daughter - rakas tytär / DH = dear husband.

+++++++++

Vain pari sanaa kirjailjasta ja kirjan taustasta:
Luke Allnutt on brittiläissyntyinen, mutta on muuttanut Prahaan vuonna 1998. Allnutt on itse sairastanut syövän 36-vuotiaana, samaan aikaan kuin Markéta-vaimo odotti perheen toista lasta. Taudin toteamisesta on nyt kulunut viitisen vuotta.
Allnutt pelkäsi tulevaisuutta ja taudin leviämistä ja oli surullinen lastensa takia, miten nämä pärjäisivät jos lähtö tulisi. Kutsui itseään tuolloin Kemo-isäksi: näivettyneeksi ja tukattomaksi.
(Lähde Luke Allnuttin kotisivut / The Guardian 2013)

**********
Ilmestyneet teokset:
Taivas on meidän 2018

Suomentamaton:
Unspoken, jota Allnutt kirjoitti kun sai tietää, että omalla isällä oli vain muutama kuukausi elinaikaa.Kommentit