Niklas Leavy: Veren maku, dekkari, osa 1/3


382 s. suom. ilm. 2018
1. osa Stockholm calling - trilogiaan
Nattviol 2017
- suomennos: Petri Stenman
Like Kustannus Oy

- kirjaston kirja

Niklas Leavy, synt. 1972
- asuu Tukholmassa
- kirjailija, muusikko





Jo pari vuotta sitten Tukholmassa oli aavisteltu olevan susia...
...Susi oli yli kolmeensataan vuoteen ensimmäinen, joka oli käynyt tervehtimässä kaupunkilaisia.
- Se ei ollut viimeinen!

Raaka surma (jota ei kuvailla tarkasti) saa liikkeelle poliisit ja poliisikoirat, mutta mikä ihme saa koirat käyttäytymään oudosti. Ne vain tärisivät häkkiensä perukoilla, eivätkä suostuneet tulemaan autoista pois.
- Minä en ole koskaan nähnyt mitään tällaista. Ensin luulin että hän (koira) olisi sairas, mutta kun kuulen radiosta, että toisellakin puolella kaksi koiraa kyyhöttää häkeissään, alan toki ihmetellä.

Rikoskomisario Stellan Backlund ja rikostarkastaja Robert Lindh saapuvat paikalle. Backlund oli sitä mieltä, että kyse oli vain koirien käsittelytaidoista. Virkaveljestään mies puolestaan ajatteli ettei tämä ollut yhtään sen arvokkaampi kuin yksinkertainen harjoittelija.

Rikospaikan lähettyvillä asuu Robertin sisar Ebba, joka omistaa ison huoneiston Liljeholmskajenilla. Lindhin sisaruksista Annika on menettänyt puolet perinnöstään avioerossa ja Robert-veli oli polttanut rahaa matkoihin ja kapakkaan. Ebba istui kattohuoneistossaan, seuranaan sekä rahat että jokin, mikä joskus muistutti mielenrauhaa.

Ebba oli ollut myös poliisi, mutta oli lopettanut Sitassa (=Tukholman poliisin sisäisten tutkimusten yksikkö) päästäkseen kuulemasta korruptoituneista poliiseista, huonosti hoidetuista tutkinnoista ja kaikesta muusta paskasta, jota väkivaltamonopoli sai aikaan.

Ebba ei ole kovinkaan väärässä, sillä entinen kollega Peter Lindströmkin kuluttaa aikaasa seuraamalla kotisivujensa kalastustarvikemyyntiä. Kun Ebba sanoi itsensä vihdoin irti. Lindström oli juhlinut liisaamalla välittömästi yhden markkinoiden parhaimmista kahviautomaateista ja kirjaamalla sen terveydenhoitotilille.

Ebba perusti Liljeholmenin Yksityistoimiston, eikä ollut huolissaan siitä että joutuisi toimettomaksi.
Firman rekisteröinti oli jo hoidettu, mutta nyt pitäisi vielä saada asiakkaita.
Ex-mies Martin oli rekkakuljettajana Euroopassa. Avioeron syytä ei tässä osassa paljastettu, jotain epämääräistä siinä kuitenkin oli. Pariskunnalla on poika, Jakob, jolla on paremmat suhteet tätiinsä Annikaan kuin äitiinsä, joka oli yrittänyt ostaa poikansa rakkauden rahalla. Nyt asunto on tyhjillään ja poika Barcelonassa.
- Ebba oli menettänyt ainoan poikansa ja se oli tapahtunut ilman Ebban vastarintaa, kauan sitten. 

Eikä aikaakaan kun Ebban puhelin soi ja tarjotaan hyvin rahakasta työtä. Soittaja puhuu vain palkkiosta, ei kerro nimeään eikä kerro mistä työstä on kysymys. Summa on kuitenkin niin suuri, että Ebba joutuu valinnan eteen. Uskaltaisiko ottaa keikan ennen tarkempia tietoja. Mistä on kyse ja kuka on mystinen soittaja?

Kuvioissa ovat myös mukana maan etsityin talousrikollinen Nils Grunder sekä kuuluisa puolustusasianajaja Henning Bergman.
- Useimmat tuntevat hänet tyyppinä, joka puolustaa joka ikistä mafiajäsentä ja murhaepäiltyä.

Professori Iona Lupescu on yksi maailman johtavista ihmissusitutkijoista. 
Lupescu sanoo: Ihmissusi on ihminen, joka muuttuu, kun kuu paistaa. Jotkut väittävät, että se voi tapahtua myös omasta tahdosta, toiset ovat vakuuttuneempia siitä, että kyse on kirouksesta.

Ylva Månsson oli mallinuran jälkeen alkanut pitää blogia, josta tuli ensin vlogi ja sitten YouTube-kanava - Puppylove. Hänellä oli alusta saakka voittava yhdistelmä: seksi ja väkivalta. Ylvalla oli jopa oma ohjelma Rikospaikka Tukholma, joka oli upotettu sekä Expressenin että Aftonbladetin kotisivuille.

Taitellussa paperissa lukee: SINUN ÄITISI KUOLI RAKKAUDEN TAKIA.

Dekkarissa on kaksi helposti paikalleen loksahtavaa aikajanaa, nykyisyys ja 1970-1980 - lukujen taite. Leary kirjoitustapa on kuvailevampaa kuin monen muun dekkaristin olematta kuitenkaan liiallista:
- Tammikuun puolivälissä tukholmalaiset raahaavat sielujensa polvilumpioita läpi lumisohjon. Joulutähdet ovat sammuneet, uudenvuodenlupausten paiseet puhjenneet, lompakot tyhjentyneet ja kevääseen on monta saatanallisen pitkää kuukautta.
- Oli se aika päivästä, jolloin ilta tulee kulman takaa pehmeillä tassuillaan.

Hahmoista pidin, ovat vähän erilaisia. Varsinkin Ebba, jonka vapaa-aika on värikästä ja joka touhuaa "jotakin" poikansa asumattomassa yksiössä. Eikä Ebban poliisiveli Robertkaan ole eilisen teeren poikia. Puhumattakaan Jakob-pojasta. Saapas nähdä mihin päähenkilöt jatkossa vielä taipuvat.
Myös poliiseissa on hyviä hahmoja, kuten Stellan Backlund, jota kutsutaan myös laiskaksi paskiaiseksi, mystinen uusi Anton Nilsson. Södermalmin poliisin rutinoitunein poliisi Ragnar Larsson, joka oli kuihtunut ja kukkea samalla, kyyninen ja sydän paikallaan. Lisäksi vielä Bianca Lopez, jonka pusero oli leikattu siten, että se näytti koko kuukauden palkan hintaiselta. - Mielenkiintoisia tyyppejä
.
Miinusta annan huonolle suomen kielelle, mutta sen vähyyden takia kestin urhollisesti.
Toiseksi en ole tottunut, että koirasta sanotaan "hän", vaikka tiedän, että jotkut koiranomistajat niin tekevät. Tiedän myös mitä on sivettikissankahvi, joka on yksi maailman kalleimmista kahveista (viime vuonna netistä ostettuna 250 gr/ 120 euroa), mutta mitä on supikoirakahvi?
- Ilmeisesti niillä on sen laadun kahvia, joka tulee pavuista, jotka joku perkeleen supikoira on syönyt ja paskantanut.
Kyllähän tyhmä poliisi voi näin sanoakin, joten minusta on tahallinen juttu joka Learyn kuvastaa huumorintajua.
Entä monelleko on tuttu sana dreads eli rastat. Olisi voinut käyttää suomennosta, kun sellainen on saataavilla.

Lopuksi annan lisää plussaa eräälle taidokkaasti auki jätetylle juonenpäälle, joka saa ainakin minut hamuamaan jatko-osia. Hyvin kirjoitettu tarina, joka etenee mainiosti. Ja vaikka alussa puhutaan susista, niin ainakaan tässä osassa ei ole yliluonnollista - kai. Pidin.

Rauha, rauha, rauha.

P.S. Opuksessa syödään pintxoja = tapaksen tyylisiä herkkuja, jotka ovat kotoisin Espanjasta. Sana pincho tulee verbistä pinchar, lävistää. Nimen taustalla on tapa tarjoilla pikkusyötävät leipäpalan päällä siten, että täyte ja leipä lävistetään cocktail-tikulla. Tikku pitää herkun kasassa ja se toimii myös laskuna: tikuista on helppo laskea montako annosta asiakas on syönyt.
(Lähde: We are group)

+++++++++
Pari sanaa kirjailijasta:
Niklas Gårdfeldt, nykyään Leavy, on naimisissa irlantilaisen kanssa, ja koska pariskunta aikoo asua Ruotsissa, niin Niklas päätti ottaa vaimonsa sukunimen. Tosin Gårdfeldt on vielä miehen ajokortissa keskimmäisenä nimenä.
Leavy on myös kustannustoimittaja ja muusikko, joka on keikkaillut punkbändinsä kanssa,  Kiinassakin.
Niklas on kirjoittanut muutamia kirjoja, mm. yhdessä veljensä Larsin kanssa. Alun perin kirjailija lähetti Veren maun kustantajille pseudonyyminä koska itse toimii alalla.
Niklas sanoo kirjan olevan rakkaudenosoitus Tukholmalle ja Värmlandille. Niille kahdelle paikalle, joita rakastaa eniten.
Trilogian käsikirjoitus on kirjoitettu, ja niinpä kirjailija voi jo sanoa, että vaikka juoni etenee kirjasta kirjaan, ne voi lukea erillisinäkin.
(Lähde: NKP-nöje/kultur 2017)

**********
Ensimmäinen suomennettu teos:
Veren maku 2018

Kommentit

Lähetä kommentti