Kristin Hannah: Pimeyden läpi -kauno /viihde


370 s. suom. ilm. 2001
Angel Falls 2000
suomennos: Pirjo Leppänen
Tammi

- kirppikseltä ostettu oma kirja, joka jää hotellin hyllyyn

Kristin Hannah, synt. 1960 Kaliforniassa 
kirjailija ja juristi












Yhä tähdet taivaalla kimaltaa
ja valaisee yössä kulkijaa.
   (William Cartwright)

On perhe, jossa on lääkäri-isä Liam Campbell, sairaanhoitaja ja ratsastava äiti Mikaela (Mike) Campbell ja heidän kaksi lastaan. Bret on 9-vuotias reipas miehenalku ja 16-vuotias Jacey elää normaalia teinielämää. Perhe on toisiaan rakastava, mutta taustalla pilkistää Mikaelan menneisyys, josta ei ole koskaan puhuttu.
Perhe asuu pienessä 50-vuotiaassa Last Bendin kaupungissa, jonka Liamin isoisä aikoinaan perusti.
- Syvällä vanhan, vihertävän tumman metsän keskellä on pieni Last Bendin kaupunki. Vierailijoista - aivan outojahan täällä ei näy - se tuntuu paikalta johon voi törmätä vain oman mielikuvituksen mutkaisilla poluilla.

Hallowenin aamuna Mikaela lähtee ratsastamaan, mutta este onkin väärässä paikassa, eikä Mike huomaa sitä.
- Hopealuoti pysähtyi kuin seinään. Yhtenä hetkenä äiti nauroi, toisena hän jo lensi hevosen selästä.
Mikaela lyö päänsä niin pahasti, että vaipuu koomaan.
- Yksi ainoa hetki saattoi joskus muuttaa kaiken ja ihminen saattoi kuolla vaikka häntä kuinka paljon rakastettiin.

Perhe tekee kaikkensa auttaakseen Mikaelaa heräämään koomasta. Liam tuo huoneeseen tuoksusekoituksia, asettelee Mikaelan rinnoille lasten ja omia vaatteitaan, jotta tuttu tuoksu saavuttaisi Miken. Taustalla soi aina musiikkia ja Liam kertoilee päivän tapahtumista. Perhe yrittää tehdä kaikkensa saadakseen Miken aistit hereille.
Liamille tilanne oli sikäli kiusallinen, että hän on töissä siinä sairaalassa, jossa Mike on. Työtoverit eivät oikein osaa suhtautua, eikä Liamkaan.
- Liam nyökkäili tutuille, muttei pysähtynyt eikä hidastanut askeliaan. Liian moni lääkäreistä ja hoitajista ei halunnut katsoa heitä silmiin. Kaikki tunsivat Liamin.

Miten Mikaelan käy? Herääkö hän koomasta?

Isä yrittää olla lastensa tukena.
- Totuus on se, että rakkautta on miljoonia eri värejä ja sävyjä. Jotkut ovat niin kirkkaita, että niiden läpi melkein näkee; toiset ovat mustia kuin lyijy.

Toisaalla asuu ja elää elämäänsä maailmankuulu rikas 40-vuotias filmitähti Julian True. Julkkis, joka on ollut neljästi naimisissa, eikä suhtaudu järin kivasti entisiin vaimoihinsa, kutsuen heitä mm. jälkiruoka-Priscillaksi ja Dorothea-akaksi.

Miten Julian True liittyy Campbellin perheeseen?

En muistaakseni ole lukenut Hannahilta aiemmin mitään, mutta saatan muistaa väärinkin. (Löydänköhän kotona hyllystäni Hannahia?) Kohtuullinen viihdekirja, ehkä kuitenkin vähän liikaa koomaa. Muutenkin tarina oli aika yksinkertainen.
Sopivaa luettavaa altaan reunalle.

Rakkauden kohtalona on, että sitä näyttää aina olevan liian vähän tai liian paljon.
(Amelia Barr, The Belle of Bowling Green)

P.S. Jos toiveet olisivat hevosia, kaikki kerjäläiset olisivat ratsailla.

++++++++++++++++++++++++++

Muutama sana kirjailijasta:
Hannah sanoo varttuneensa rannalla hiekkalinnoja tehden. Kirjoittaminen oli aina kiinnostanut, mutta silti Hannah lähti lukemaan lakia. Nainen ei silti unohtanut edesmenneen äitinsä sanoneen, että Kristinista tulee kirjailija. Äidin kuoleman jälkeen kirjailija kuitenkin jatkoi lakiopintojaan ja meni naimisiin. Joutuessaan raskausaikana olemaan viisi kuukautta vuodepotilaana aika tuli kovin pitkäksi. Tällöin aviomies muistutti vaimoaan kirjasta, jota tämä oli aloittanut kirjoittaa äitinsä kanssa. Tästä alkoi kirjailijan ura eli v. 1991.  Kristin sanoo olevansa siunattu, saadessaan olla vaimo, äiti ja kirjailija.
Hannah on kirjoittanut lukuisia viihderomaaneja rakkaudesta ylipäätään ja myös elämästä sota-aikana.
Hannah haluaa kirjoittaa kirjoja, joita lukija ei malta päästää käsistään.

******************************
Suomennetut teokset:
Toivon järvi 2002 - Pimeyden läpi 2001 - Paluu Kesäsaarelle 2002 - Kaukaiset rannat 2003 - Sisarten kesken 2005 - Rakkauden tähden 2006
Tämän uudempia kirjoja ei ole suomennettu, kuten ei myöskään varhaisempaa tuotantoa.

Kommentit