Ahnhem: X tapaa kuolla & Engberg: Lasisiivet - dekkari - lyhyehköstiNäissä dekkareissa on noppia ja perhosia, mutta miten ne liittyvät tarinoihin? 

Stefan Ahnhem: X tapaa kuolla, 459 s. - suom. ilm. 2020 - jatko-osa Motiivi X -trillerille - 5. osa Fabian Risk-sarjaan - X sätt att dö 2019 - suomennos: Laura Beck - kansi: Nils Olsson, OINK - WSOY ********* kirjaston kirja

Kirja jatkaa Motiivi X:n tarinaa. Tässäkin on harvinaisia murhia, joilla ei tunnu olevan yhtään yhteistä nimittäjää. Fabian Risk kuitenkin pohtii, että jotain oleellista on jäänyt huomaamatta. Kirjan sisällöstä ei voi paljoa kertoa spoilaamatta edellisiä osia.

Tarinassa on murhaaja (/murhaajat) vahvasti pääosassa.

Tapauksia tutkivat rikostarkastaja Irene Lilja, Sverker "Klippan" Holm ja Ingvar Molander, Astrid Tuvesonin johdolla. Mukana tietysti myös päähenkilö rikostutkija Fabian Risk, jolla on nyt ja on ollut paljon yksityiselämään ja perheeseen liittyviä ongelmia ja ikäviä asioita (vrt edelliset osat).
Itse odotin melkein eniten Ingvar Molanderin osuuksia. Miksi? Se selviää myös edellisistä osista.

Myös muiden päähenkilöiden yksityiselämä on vahvasti mukana. Entä missä vaiheessa on porukan esimiehen Astrid Tuvessonin eräs ongelma, jota on hoidettu, mutta onko avusta ollut mitään hyötyä?

Kirjasssa on aika tuhdit 459 sivua, mutta tällä kertaa en vingu tiivistämisestä... paitsi ehkä ihan, ihan loppua olisi vähän voinut.

Plussaa annan alun ensimmäisestä luvusta: "Aiemmin on tapahtunut". Olen ennenkin tästä marmattanut, että miksei jokaisen sarjan kirjan alussa voisi olla tällaista muistelulukua! Tosin olisin kaivannut ko. lukuun lisää tavaraa eli kertausta. Dekkarissa on mukana kaksi henkilöä, joiden toimet jäävät vähän ilmaan. Kirjoitan ylös tärkeimmät tapahtumat, mutta siitä huolimatta olin vähän ????
Toisen plussan annan erään henkilön tavasta päättää miten tai missä tai milloin rikoksensa tekee. Ennen en ole törmännyt vastaavanlaiseen ideaan.

Suosittelen aloittamaan tämän(kin) kirjasarjan alusta, sillä X tapaa kuolla -kirjassa on paljon henkilöiden yksityiselämään liittyviä tapahtumia ja pari juonenhaaraa perustuu täysin aiempiin kirjoihin. Tai vähintään ensin Motiivi X, muuten ei pääse kunnolla kärryille. Lisäksi X tapaa kuolla -dekkarissa päätetään tiettyjä asioita, joita on aiemmin käsitelty sarjassa. 

Kirja loppuu niin, että uskoisin siihen tulevan jatkoa (tai sitten ei). Aina kaikkia juonenpätkiä ei tarvitse lopettaa. Mielelläni kyllä lukisin lisää Fabian Riskiä.

Sanotaan, että jokaisen murhan takana on motiivi (...) Ikävä kyllä se on joskus pelkkä illuusio. Silkka pahuus ei ole koskaan tarvinnut eikä tarvitse mitään motiivia.

+++++++
Kirjailija:
Stefan Ahnhem, synt. 1966 Tukholmassa. Kirjailija aloitti uransa musiikkibisniksessä, mutta vaihtoi sen 25-vuotiaana käsikirjoitusopintoihin. Ahnhem on käsikirjoittanut myös Wallander- ja Irene Huss- televisiosarjoja.

**********
Ilmestyneet teokset:
Pimeään jäänyt 2015 -  Yhdeksäs hauta 2016 -   Miinus kahdeksantoista astetta 2017  -  Motiivi  X 2019 - X tapaa kuolla 2020

Linkki edelliseen osaan Motiivi X;
https://kirjarouvanelamaa.blogspot.com/2019/06/stefan-ahnhem-motiivi-x-4-osa.html

......................

Katrine Engberg: Lasisiivet, 2. suomennettu osa Jeppe Kørner & Anette Werner -sarjaan, 381 s. - suom. ilm. 2020 - Glasvinge 2018 - suomennos: Pirkko Talvio-Jaatinen - kansi: Venla Koski - Otava ******** kirjaston kirja

Nuori lehdenjakaja huomaa suihkulähteessä alastoman ihmisen, joka ei jää tarinan ainoaksi ruumiiksi.
Kropissa on oudonnäköisiä symmetrisiä viiltohaavoja, joille löytyy selitys myöhemmin.
Paikalle on hälytetty rikostutkija Jeppe Kørner Kööpenhaminan poliisista. Nyt Jeppellä ei ole apunaan normipariaan Anette Werneriä, joka on äitiyslomalla. Avukseen Jeppe saa konstaapeli Sara Saidanin, eronneen, kahden lapsen äidin, jolla on tunisialaiset sukujuuret.

Entä mitä puuhaa eräs sairaanhoitaja Valtionsairaalan sydäntautiosaston lääkevarastossa?

Äitiyslomalla oleva Anette ei malta pitää sormiaan erossa tutkinnoista, vaan alkaa googlata ja tutkia salaa. Miehelleen Svendille Anette sanoo menevänsä ostamaan vaippoja tai milloin mitäkin ja samalla reissulla viilettää omiin tutkimuksiin.
Googlatessaan Anette löytää yksityisen Hoitokoti Perhosen, joka oli tarkoitettu nuorille, jotka kärsivät psyykkisistä vaivoista, etenkin skitsofreniasta ja persoonallisuushäiriöistä. Hoitokoti oli jostain syystä lakkautettu pari vuotta sitten. Anette tuumaa, että Perhosella saattaisi olla jotain tekemistä niiden tapausten kanssa, joita Jeppe tutkii.

Mukana myös Esther de Laurenti, joka on tuttu Krokotiilinvartijasta. Laurentin osuudet jäivät jotenkin irrallisiksi muista tapahtumista.

Mietin muutamia kohtia päähenkilöiden juonissa, mutta syynä on varmaan se, että suomennoksissa on hypätty kakkososan yli. Tässä osassa kerrottiin myös enemmän yksityiselämää, joskin kovin syvälle henkilöhahmoissa ei vieläkään päästy.
Myös pieniä käännöksellisiä "outouksia" oli, mutten antanut niiden häiritä. Joka tapauksessa minusta tämän kirjan tarina ja sen kehittely oli parempaa kuin esikoisosassa. Millainenkohan välissä oleva "Blodmåne" olisi ollut??
Sanoin Krotiilinvartijan arvostelussa, että mieluummin taivuttaisin erisnimet Jeppe ja Anette Jepen ja Aneten, kuin Jeppen ja Anetten, mutta kyllähän jotkut sanovat Jokken.

P.S. Tarinassa kerrotaan mitä tällä skarifikaattorilla oikeasti tehdään.

Kuva: Van Leest Antiques 

++++++++
Kirjailija:
Tanskalainen Katrine Engberg, tanssija ja koreografi, synt. 1975. Asuu Kööpenhaminassa.
Jeppe Kørner & Anette Werner-sarjaa on myyty 20 maahan.

*********
suomennetut teokset:
Jeppe Kørner & Anette Werner-sarja:
1. osa Krokotiilinvartija 2019 - 3. osa Lasisiivet 2020

Linkki ensimmäiseen osaan:
https://kirjarouvanelamaa.blogspot.com/2019/09/katrine-engberg-krokotiilinvartija.html

ja sarjan suomentamattomat: 2. osa / Blodmåne 2017 - Miksiköhän tätä ei ole suomennettu, vaan on hypätty Lasisiipiin? 
4. osa Vådeskud ilmestyi syyskuussa 2019

^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Insta: #pirittaolen
Pinterest
Twitter

Kommentit