Elly Griffiths: Aavekentät, 7. osa & Ninni Schulman: Älä kerro kenellekään, 4. osa i

Ruth Galloway -mysteerin seitsemäs osa: Mitä löytyy niityltä, jonne olisi tarkoitus rakentaa luksusasuntoja? Ja Magdalena Hansson-sarjan neljäs osa: Minne sosiaalitoimiston työntekijä on kadonnut? Näitä ja muita tapauksia pohdinnan alla. 

Elly Griffiths: Aavekentät, 352 s. - suom. ilm. 2020 - 7. osa Ruth Galloway -sarjaan - The Ghost Fields 2015 - suomennos: Anna Kangasmaa - Tammi ******* kirjaston kirja

Kirjasarja on jo edennyt seitsemänteen osaan, joten päähenkilöt lienevät suurimmalle osalle lukijoista tuttuja. Mutta jolleivät ole, niin pari sanaa muutamasta heistä: Ruth Galloway on tohtori, yliopisto-opettaja ja muinaisiin luihin erikoistunut arkeologi, jolla on ikää neljäkymmentä +. Ruth asuu marskimaan laidalla, keskellä ei mitään, esikouluikäisen tyttärensä Katen ja kissansa Flintin kanssa. Katen isän henkilöllisyys oli pitkään vain todella harvojen tiedossa, mutta nykyään asia ei ole enää salaisuus. Koska isä on naimisissa, niin tilanne oli aikoinaan vähän hankala, mutta nykyään jopa vaimo tietää Katesta ja hyväksyy isän ja tyttären tapaamiset.
Alati jaloissa pyörivä ja julkisuutta tavoitteleva Phil Trent on Ruthin pomo eli North Norfolkin yliopiston arkeologian laitoksen johtaja.

Rikoskomisario Harry Nelson työskentelee King's Lynnin poliisissa ylikonstaapeleiden David Cloughin ja Judy Johnsonin kanssa. Judy on raskaana ja tuleva isä on druidi Cathbad, joka on myös Ruthin hyvä ystävä.
Sitten tarinaan. Barry West hikoilee kuumassa kaivinkoneen kopissa ja rouhii ylös kiviä ja heinäturpeita. Edward Spens haluaa niityn äkkiä raivatuksi, jotta pääsee rakentamaan paikalle kalliita luksusasuntoja. Barry kaivaa, repii ja murskaa kunnes kauha raapaisee jotain. Metallia? Barry hyppää kopista pois ja menee katsomaan mihin kauha osui.
- Huuto säikäyttää lokit korkeammalle. Kestää hetken ennen kuin Barry tajuaa huutaneensa itse. Ja hän huutaa uudestaan kompuroidessaan kauemmas.

Mitä Barry on sitten löytänytkään, niin sitä poliisit ja Ruth alkavat nyt tutkia. Dekkarin päätarina kietoutuu paikallisen Blackstockin hienostosuvun ympärille, menneisyyteen ja nykyisyyteen. Ja kuinka ollakaan Barryn löytö ei jää ainoaksi.

Elly Griffiths kuljettaa tutulla rauhallisella tyylillään tarinaa eteenpäin. Tosin kaipasin dekkariin lisää tapahtumia Blackstock-elementin lisäksi.
Yksityiselämääkin tietysti käsitellään ja nyt onkin mukana uusia kuvioita. Hyvä, hyvä. Paikalle saapuu myös eräs, josta Ruth on joskus ollut kovinkin kiinnostunut. Vieläkö vanha rakkaus janottaa? Vai onko Ruth edelleen "uskollinen" sille yhdelle ja ainoalle, jota ei ole tähän mennessä voinut saada.

Kiitos alun Blackstockin sukupuusta, selvensi tarinaa.

Pidän näistä leppoisista Ruth Gallaway-mysteereistä, joskin Aavekentät ei ollut minusta parhaimmasta päästä. Plussaa annan toki uusista yksityiselämän jutuista.
Ei muuta kuin odottamaan syksyllä ilmestyvää Siniviittaista naista.

+++++++++
Kirjailija:
Elly Griffiths eli Domenica de Rosa, synt. 1963 Lontoossa.
Kirjailijasta tuli Elly Griffiths siinä vaiheessa kun hän kirjoitti esikoisdekkarinsa ja kirja-agentti sanoi Domenican tarvitsevan dekkarinimen, koska ristimänimi kuulosti liian taiteelliselta. Elly Griffiths on Domenican isoäidin nimi.

Kirjasarjan synnystä:
Idea arkeologiseen sarjaan syntyi kun kirjailijan aviomies vaihtoi ammattia ja opiskeli arkeologiksi. Pariskunta lomaili Norfolkissa, missä rantoja reunustavat muinaiset pyhät marskimaat ja kirjailija inspiroitui maisemista. Arkeologiaviomiehestä on ollut suuri apu tekstin tarkistamisessa. Lisäksi kirjailija oli tosi iloinen kuullessaan, että suomennokset tekee kääntäjä, jolla  arkeologian tuntemusta.
eli Anna Kangasmaa on opiskellut arkeologiaa.


Elly pitää kovasti kissoista ja siksi oli luontevaa, että Ruthillakin on kissa.
(Lähde: Poimin haastattelusta Dekkarifestivaaleilla 2017)

*********
Suomennetut teokset:
Sarja: Ruth Galloway -mysteeri: Risteyskohdat 2017 - Januksen kivi - 2017 - Jyrkänteen reunalla 2018  - Käärmeen kirous 2018 -  Korppikuningas  2019 - Kadonneet ja kuolleet 2019 - Aavekentät 2020 - Siniviittainen nainen - ilmestyy syksyllä 2020

Linkki edelliseen osaan: Kadonneet ja kuolleet :
https://kirjarouvanelamaa.blogspot.com/2019/11/griffiths-kadonneet-ja-kuolleet.html

Sarjan suomentamattomista osista ovat ilmestyneet 10. osa 2/ 2018 (The Dark Angel), 11. osa 2/2019 (The Stone Circle) ja kahdestoista osa ilmestyi helmikuussa v. 2020 (The Latern Men)
Griffiths kirjoittaa myös mm. toista dekkarisarjaa, jonka pääosisssa ovat  Edgar Stephens ja Max Mephisto (ei suomennettu).
Lisäksi nimellä Domenica de Rosa löytyy Italia-sarja.

.......................................... 

Ninni Schulman: Älä kerro kenellekään, 4. osa Magdalena Hansson sarjaan, 391 s. - suom. ilm. 2020 - Vår egen lilla hemlighet 2015 - suomennos: Eliisa Salminen - kansi: Juri Patrikainen ja Markko Taina - Tammi ******** kirjaston kirja

Rikostarkastaja Petra Wilanderilla oli kollegoidensa kanssa vireillä Hagforsia hermostuttanut eri-ikäisten naisten päällekarkaus-tapaus. Kesken tutkintaa tulee ilmoitus kadonneesta naisesta. Sosiaalitoimiston Anna-Karin Ehn ei ole saapunut kotiin. Ja kun aikaa kuluu, alkavat poliisit miettiä olisiko asialla sama henkilö, joka ahdistelee paikkakunnan naisia.
Tosin sosiaalitoimistossa työskentelevällä henkilöllä saattaa olla työnsä puolesta vihollisiakin.

Toimittaja Magdalena Hansson työskentelee  Värmlandsbladetin paikallistoimituksessa ja elää samalla uusioperheen arkea. Perheessä on vanhempien lisäksi nyt neljä lasta, joten puuhaa riittää. Mies on isyyslomalla, mutta lisätöitä oli otettava. Kun Magdalena tuli, lähti Petter töihin.

Perheen pojalla, Nilsillä, on Mario-niminen kaveri, jonka perheessä ei ole kaikki kunnossa. Magdalena on huolissaan ja miettii pitäisikö pyytää sosiaalitoimistoa tutkimaan perhettä tarkemmin.

Itse rikostarina pyörii pääosin Anna-Karinin ympärillä, mutta tällä kertaa kirjassa on mukana myös aika paljon eri henkilöiden yksityiselämän ongelmia, niin poliisien kuin muidenkin hahmojen.

Minusta tämä oli ehdottomasti tähän mennessä sarjan paras kirja. Mielenkiintoisimmat tarinat ja vaikka yksityiselämää on paljon, niin ne linkittyvät hyvin muuhun kokonaisuuteen. Eräiden henkilöiden toiminta tai oikeastaan toimimattomuus sai kirskuttelemaan hampaita. Miksi ihmeessä ihmiset sietävät.... tai enpäs sanokaan.
Schulman oli suunnitellut sarjasta viisiosaista, mutta aika näyttää jääkö siihen.
Edit; Ei jää, sillä 6. osa ilmestyy tammikuusa 2022: Kun kellot seisahtuvat

+++++++++
Kirjailija, toimittaja:
Koko nimi on aika mahtava: Karin Jessica Ninni Olofsdotter Schulman ja ent. Schulman-Jansson, synt. 1972 ja asuu Tukholmassa. Kirjasarjaa on myyty Ruotsissa jo puoli miljoonaa kappaletta. Sarjan kirjat sijoittuvat Värmlandiin, jossa Ninni on varttunut.


Ninni Schulman Dekkarifestivaaleilla syksyllä 2019
(ⓒPiritta's foto)

***************
Suomennetut teokset:
Magdalena Hansson -sarja:
Tyttö lumisateessa 2017 (1/5)  -  Poika joka ei itke 2018 (2/5) - Vastaa jos kuulet 2019 (3/5) - Älä kerro kenellekään (4/5) 2020 -

Suomentamaton osa: 
Välkommen hem 2017

Linkki kolmanteen osaan (bonuksena Bauerin Kauniit kuollessaan)
 http://kirjarouvanelamaa.blogspot.com/2019/05/bauer-kauniit-kuollessaan-schulman.html

Kommentit

  1. Minäkin pidän kovasti Schulmanin sarjasta! Se kertoo aivan tavallisista ihmisistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla. Etenkin kun tuntuu paranevan kirja kirjalta.

      Poista
  2. Mitääääh, minä olen kyllä ihan eri mieltä! Elly Griffiths on tylsä nimi, Domenixa de Rosa olisi paljon parempi! No ehkä se kuulostaa vähän harlekiinimaiselta, mutta ihan vähän vaan.

    Haluaisin kyllä kokeilla tätä Ruth Galloway sarjaa äänikirjana. Olen tykännyt esim Flavia de Luceista, sellainen leppoisampi ja menneeseen aikaan sijoittuva on mieleeni ja tässä tuo hienostosukuelementti kiehtoo. Pitäisi katsella millaisia ne sarjan alkuosat ovat.

    Schulmanin aarja taas ei vaikuta minun tyyppiseltä, enemmän ehkä sellaiselta Beck tai Wallander tyyppiseltä juonikuviolta, vai olenko ihan hakoteillä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruth Galloway varmaan toimii tosi hyvin äänikirjoina. Ei ole kokemusta, kun itselle eivät äänikirjat oikein kolahda. Gallowayt ovat kyllä leppoisia ja maisemakuvaukset ovat hyviä.
      Schulman onkin toisenlainen kirjoittaja, tosin eivät hänenkään kirjansa ole raakoja. Ja rikoksia on kyllä enemmän kuin. Griffithsillä. Molemmilla myös yksityiselämää mukana. N
      joo, ehkä voisi verrata Wallanderiin. Ne ovatkin muuten hyviä dekkareita.

      Poista

Lähetä kommentti