Pekka Arppe: Timanttinapsut - dekkari

Ekin on kelattava pyörätuolinsa täyteen vauhtiin, jotta hän ehtii pankkiautomaatille ennen edessään vaappuvaa vanhusta.

Pekka Arppe: Timanttinapsut, 287 s. - ilm. 2018 - kansi: Johanna Johnsson - Stresa Kustannus osk. - Kirja kirjailijalta, kiitos!

Eki on nelikymppinen mies, joka asustelee Tattarisuolla harmaapeltisessä teräshallissa. Tattarisuolla ei saisi asua, mutta viranomaisilla ei ole resursseja eikä mielenkiintoa tarkistaa, majaileeko siellä joku.
Sitäkään viranomaiset eivät ole huomanneet, että tarpeettomasta varastosta on tehty piilokämppä.

Mutta ennen kuin Eki on päätynyt Tattarisuolle, on mies ehtinyt tehdä muutakin.
Ekin ja hänen kaksosveljensä Eeron isällä oli korjaamo, jossa Eki autteli. Myöhemmin Eero oli  lopettanut lukion ja jatkanut moottorikorjaamon pyörittäjänä. Asiakaskadon takia yrityksellä alkaa mennä huonommin. Eki puolestaan yrittää setänsä kanssa kalastamista, mutta koska sillä ei elä, niin mies lähtee armeijan ilmaisille sapuskoille. Sotkun kassajonossa Eki törmää serkkuunsa, joka alkaa houkutella pohjoisen hiihtokeskuksiiin.
- Oikeesti mä tarttisin toisen kelkkamiehen apuriksi päivän tai kahden mittaisiin kelkkasafareihin.

Eki lähtee Lappiin pariksi talveksi ja jossain vaiheessa selviää, että kelkkasafarit ovatkin peitetoimintaa ihan jollekin muulle.

Elämänsä aikana Eki on ehtinyt kokeilla kaikenlaista muutakin: roska-auton apumiehenä, kaatopaikan yleismiehenä, katto- ränni-  ja asfalttihommissa ja tekemällä autokauppoja. Jotkut työt olivat rehellisiä ja jotkut taas eivät.
Niin, ja sitten ajan kuluessa Eki päätyy napsuhommiin. Ne alkavat siten, että pankkiautomaateilla vaanitaan tunnuslukuja.
- Vanhus on työntänyt oman korttinsa automaattiin ja Eki seuraa syrjäsilmällä koppuraisten sormien liikettä näppäimillä. 7355. Kone raksuttaa hetken ja sylkee nielustaan tukun seteleitä.

Odotellessaan automaatille pääsyä mies keskustelee leppoisasti ja utelee samalla ihmisten osoitteita tai alkaa jopa seurata jotain ökyautoa saadakseen tietää missä tyyppi asuu. Kun osoite selviää ovat vuorossa öiset vierailut kohteiden koteihin.
- Pankkiautomaatin sijanti on tärkeä. Alueella täytyy pyöriä rahaa ja automaatin sijannin täytyy olla sopiva. Eki kulkee lainatulla pyörätuolilla ja inva-autolla, jotka auttavat tietojen keräämisessä. Eki kirjaa läppärille suunnittelemansa "kotikäynnit"  ja merkkaa ne erilaisilla napsuilla: akryylinapsut, kahden ja kolmen tähden napsut. Timanttinapsu on se paras.
Mutta saako Eki ikinä sellaista ja kauanko toimintaa voisi jatkaa jäämättä kiinni?

Ekillä on ollut myös naisia, ja etenkin se eräs on jäänyt mieleen. Naisen isä ei vain aikoinaan ole hyväksynyt Ekiä. Olisiko vanha rakkaus ruostunut? Kannattaisiko ottaa yhteyttä? Voisiko aloittaa vielä uudenlaisen elämän, rikoksettoman ja rakkaudellisen? Paljon on mietittävää, sillä rikollinen elämä alkaa tylsistyttää.
.......

Pienet kustantamot jäävät usein isojen jalkoihin, joten on harmi, että ihan hyviä kirjoja jää lukematta kun niistä ei ole tietoa. Tai niistä ei osaa hakea tietoa. Nyt Stresan kustantamo on painettu mieleen ja aion kyllä lukea heiltä muutakin tuotantoa. Timanttinapsut on ilmestynyt 2018, ja aikanaan mennyt minulta ohi.
Pidin tästä Arppen ns. veijaridekkarista. Tarina on ihan hyvä. Kirjassa ollaan Ruotsissa 2000-luvun alussa, Lapissa 2013, Helsingin lähiöissä 2017 ja Euroopan eri maissa vuoden 2017 lopussa. Vaikka lukujen ajat ja paikat vaihtelevat on silti helppoa pysyä perässä. Muutenkin kieli on mukavan leppoisaa, huumoria unohtamatta. Helsingin silakkamarkkinat Sören-serkun kanssa on aika hulvatonta menoa:
Sören mainostaa maustekalaa hoonolla soomella suomalaisille ja bättre folkeille sujuvalla rantaruotsilla. Saaaristolaisleipää käydään ostamassa toisilta kalastajilta ja vaihdetaan vain uusiin pusseihin jne.
Rikoksiakin tietysti on, mutta ne on kirjoitettu "nätisti".
Kyllä tätä veijaridekkaria saattaa suositella.

+++++++
Kirjailija, insinööri Pekka Arppe, synt. 1950

*******
Ilmestyneet teokset;
Timanttinapsut 2018 - Hajonnan sisällä (novellikokoelma) 2019

.................
Hyvää ystävänpäivää!  💖

Sen kunniaksi julkaisen myös toisen arvostelun, jossa on kaksi kaunokirjallista teosta lyhyesti, eli Jojo Moyesin Pariisi yhdelle ja Celeste Ng: Olisi jotain kerrottavaa. Linkki alla:

https://kirjarouvanelamaa.blogspot.com/2020/02/jojo-moyes-pariisi-yhdelle-celeste-ng.html

^^^^^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Insta: #pirittaolen
Pinterest
Twitter

Kommentit