Varkauden dekkarit-festivaali 2019 - tunnelmapaloja - kirjatapahtumat


2. - 4.8. 2019
Kuvassa festareille osallistuneita esiintyjiä. Hyvä setti, eikös vaan! Mutta olihan siellä muitakin...

Ohessa muutamia valokuvia tilaisuudesta. Kuvaaminen oli haasteellista, sillä esiintyjien takana oli vain ikkunoita. Toivottavasti kuvista kuitenkin välittyy se hyvä tunnelmaa, joka festareilla vallitsi.


Junalla pääsee kätevästi Varkauteen ja siitä oli vain pieni kävelymatka tapahtumapaikalle.

Festavaali pidettiin Warkauden Klubilla. Kaunis vanha talo, joka on siirretty nykyiselle paikalleen Päiviönsaarelle Terijoelta vuonna 1876.Warkauden klubin pihamiljöö on ihastuttava. Laajan piha-alueen nurkasta löytyi myös kanoja ja kukkoja ja joskus lampaat kulkivat irrallaan pihanurmikolla.

Ennen tilaisuuden alkua Ari Wahlsten esitteli salakapakkaa Matti Sarénille, Harri Nykäselle ja Marko Kilvelle. Salakapakka on klubin tiloissa, mutta enpäs paljasta missä.


Avaussanat esitti intendentti Matti Nummenpää.


Saimme alkajaisiksi kuulla myös musiikkia. Kuvassa Mikko Leino.


Kohta alkaa. Mitä haastattelija tarvitsee? Kellon, mikrofonin ja kysymysmuistiinpanot sekä kirjan.


Marko Kilpi aloitti festarit puhumalla aiheesta "Sosiaaliset ongelmat dekkarin polttoaineena".


Profilointipaneelissa oli todellakin vahva osallistujaedustus: Tukholman yliopiston rikospsykologian tohtori Angela Ahola, kansanedustaja, vanhempi konstaapeli Marko Kilpi, entinen ammattirikollinen  Matti Sarén ja toimittaja, kirjailija Harri Nykänen.


Kukin panelisteista kertoi profiloinnista omilta kanteiltaan.


Illan lopuksi katsoimme elokuvan Tilinteko, vuodelta 1987. Leffa käsittelee postiauton ryöstöä ja perustuu tositapahtumiin, kahteen samantyyliseen ryöstöön. Ohjaajana Veikko Aaltonen, päärooleissa: Esko Nikkari, Kaija Pakarinen, Juhani Niemelä ja Seppo Mäki

                                                            
Totta kai paikalla oli myös kirjamyyntiä. Dekkareita myivät Jukka Kananen ja Markku Räisänen.
Illalla läsnäolijoita viihdytti Jari Leinonen.


Lauantai 3.8.2019
                                                           


Lauantain ohjelman aloitti toimittaja, rikoskirjailija Miika Viljakainen, jota haastatteli Jaakko Ikonen. Miika kertoi aiheesta "Suomalainen sarjamurha". Miikalla oli aiheensa tueksi kuvia vanhoilta rikospaikoilta.

                   kuva: Vesa Moilanen
Seuraavana olivat vuorossa Harri Nykänen ja entinen ammattirikollinen Matti Sarén. Haastattelin Nykästä ja Sarénia kirjasta: Arvokuljetusryöstäjä - Matti Sarénin mafiaelämä. Sarén on elänyt kaksoiselämää, jossa toisessa oli pukumies & ravintoloitsija ja toisessa asemies & ammattirikollinen. Kirjoitan kirjasta jossain vaiheessa blogiini, jolloin kerron lisää.

Mari Pyy haastattelee Virpi Hämeen-Anttilaa aiheesta Rikos ennen ja nyt.


Mari Pyy haastattelee Tukholman yliopiston rikospsykologian tohtori Angela Aholaa. Keskustelivat aiheesta "Mielikuvan vaikutus rikosoikeudenkäynnissä".


Mika Kähkönen kertoi "Rikostapahtumista sairaaloissa". Haastattelija Harri Koivistoinen.


"Yksityisetsivä rikoskirjan sankarina" oli pohdinnassa Ari Wahlstenin kanssa. Vesa Moilanen haastatteli.

Julisteessa seuraavan esiintyjän kirja: Dag Öhrlund: Tuomari, 393 s.  - suom. ilm. 2019 - Domaren 2018 - suomennos: Timo Korppi - Light House Media.
Tästäkin kirjasta tulee blogiini kirjoitus jossain vaiheessa.


Kirjassa esiintyy psykopaatteja, joten keskustelunaiheena oli "Psykopaatit keskuudesssamme".
Dag Öhrlundia haastatteli kirjan suomentaja Timo Korppi.
Kirjailija on suosittu Ruotsissa ja hän on kirjoittanut ja ottanut valokuvia yli 50 kirjaan. "Tuomari" on ensimmäinen suomennos.

Tänäkin vuonna oli järjestetty rikosnovellikilpailu, jonka pääpalkintona oli 1000 euroa. Kilpailun voitti Jesse Eteläaho novellillaan "Tappava palaute".

Koleahkon sään takia iltagaala järjestetiin sisätiloissa. Hyvää ruokaa, juomaa ja mitä parhainta seuraa. Musiikista vastasivat: duo Relaxantti sekä upea fadolaulaja Anita de Coteau säestäjänään Jari Leinonen. Hienot musiikkiesitykset, kiitos!


Tämä upea kattokruunu on klubin salin katossa.

Sunnuntai 4.8.
Sateita luvattiin, mutta sunnuntaiaamu alkoi lupaavan aurinkoisena. Olikin mukava hipsutella läheiseen tunnelmalliseen Ravintola Tyyskänhoviin brunssille.

                                                                                  kuva: Tyyskänhovin sivuilta


Metropoliitta Panteleimon kertoi teemasta "Arjen sankareista dekkarihahmoihin". Metropoliitta Panteleimon on kirjoittanut useita teoksia ja nyt keskusteltiin tietysti dekkareista eli vanhan hyvän ajan Koskijärvi-sarjasta.

Mikko Porvalin ansiokas ja huumorilla höystetty esitys käsitteli Karelia Noir,  faktaa ja fiktiota -aihetta. Porvalin Karelia Noir - romaanitrilogia sijoittuu Viipuriin. Toinen osa "Veri ei vaikene" on saanut Dekkariseuran Vuoden johtolankapalkinnon 2017.Festivaalin päätti paneeli, jossa keskusteltiin aiheesta "Realismin rooli rikoskirjallisuudessa".
Paneelin osallistujat: Ari Wahsten, Timo Korppi, Virpi Hämeen-Anttila, Mika Kähkönen, Mikko Porvali ja Mari Pyy.

Tuttu kasvo tässäkin. Eräs haastattelu muutuikin esitykseksi, mutta ei Suomen Dekkariseuran puheenjohtaja Leena Korsumäki toki suotta ollut paikalla. Leena nimittäin koosti juttua seuraavaan Ruumiin kulttuuri-lehteen.Sunnuntain Warkauden lehdessä (4.8.2019) oli juttua Dekkarit-festivaalista. Haastatteluissa Mika Kähkönen ja Virpi Hämeeen-Anttila. Jutun tehneelle toimittajalle annan miinuksen siitä, ettei lehtijutussa ole mainittu nimeltä muita kirjailijoita, ei edes päävierasta Dag Öhrlundia.

Suurin kiitos kuuluu taas Varkauden klubin omistajille ja tilaisuuden järjestäjille Jaakko ja Nea Ikoselle (kuvassa myös Ebba, 2 kk) sekä heidän avustajilleen.
Lämminhenkinen festari, jossa aikataulutus piti, aiheet olivat mielenkiintoisia ja hyviä esiintyjiä taas saatu paikalle. Viime vuonna lupailtiin mukaan pohjoismaista dekkaristinimeä ja saatiinhan sekin. Jännityksellä odotan mitä ensi vuonna on tulossa.
Kiitos!

Aurinko helli myös festareilta poistuvia ihmisiä.

Hyvää loppukesää! Ensi vuonna tavataan!

Linkki viime vuoden tilaisuuteen:
http://kirjarouvanelamaa.blogspot.com/2018/08/varkauden-dekkarit-festivaali-2018.html

^^^^^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Instagram: #pirittaolen

Kommentit