Varkauden Dekkarit Festivaalit 2018, lyhyt yhteenveto - kuvakoosteet - kirjatapahtuma

3. Dekkarit Festivaalit Varkaudessa 27.-29.7.2018



Tapahtumapaikkana oli ihana Varkauden klubi, joka on siirretty nykyiselle paikalleen Päiviönsaarelle Terijoelta v. 1876. 



Festivaalit avasi Matti Nummenpää. Skoolasimme talon tarjoamalla kuohuviinillä.


Skool!


Tilaisuuden haastattelijoina olivat Hilkka Kallio, Harri Koivistoinen ja Leena Korsumäki ja Ari Wahlsten.

Anniina Tarasova oli ensimmäinen haastateltavana oleva kirjailija.
Anniina kertoi ensimmäisen dekkarinsa synnystä eli Venäläisistä tilikirjoista.

Timo Sandberg on hyvä tarinoitsija, kertoo hauskasti ja sanavalmiisti ja jonka juttuja olisi kuunnellut vaikka koko illan. Keskustelun aiheena Sandbergillä oli 1920-1930 -luvuille sijoittuvat jännitysromaaninsa, joissa on päähenkilönä etsiväkonstaapeli Otso Kekki. Blogiini on tulossa lähiaikoina Sandbergin ensimmäinen Kekki-osa eli Mustamäki. Kerron siinä enemmän mitä Sandberg kirjasarjasta kertoi. Mielenkiintoisia asioita.

Katsoimme myös elokuvan Tuhlaajapoika vuodelta 1992. Pääosissa mm. Esko Salminen, Hannu Kivioja ja Leea Klemola. Leffan on käsikirjoittanut Iiro Küttner ja ohjannut Veikko Aaltonen. Erittääin vahvaa näyttelijätyöskentelyä kaikilta, eikä vain näiltä nimetyiltä. Elokuva sai neljä Jussi-patsasta ja on voittanut myös ulkomaisia palkintoja.
Elokuva kertoo keski-ikäisestä psykiatrista (Salminen), joka kietoo vankilasta vapautuneen pikkurikollisen, Esan, (Kivioja) omaan sadomasokistiseen valtapiiriinsä ja Esa alkaa hakata psykiatria tämän pyynnöstä - rahasta.
En ollut elokuvaa jostain syystä ennen nähnyt. Voin suositella  katsomaan jos kohdalle tulee,

Kirjailija, rikostoimittaja Miika Viljakainen puolestaan avasi Suomen 100-vuotista rikoshistoriaa. Kirja ilmestyy 15.8.2018, mutta saimme jo esimakua, mitä on tulossa. Kirjan tapaukset on valittu kiinnostavuuden perusteella, eikä mikään ole keksittyä tai väritettyä. Helvetinkone ja 49 muuta suomalaista rikosta -kirjan Viljakainen on kirjoittanut yhdessä  Lauri Silvanderin kanssa.

Outi Oja on kirjoittanut Sanna Nyqvistin kanssa Kirjalliset väärennökset-kirjan. Ei voi muuta kuin ihmetellä kuinka paljon ja räikeitä plagiointeja Suomessa ja muualla maailmassa on tehty ja mitä keinoja käytetty, jottei paljastuisi. Kuinka paljon taiteellisen vapauden nimissä saa lainata? 

Matti Laine kertoi miten yhdistää näyttelemisen, käsikirjoittamisen ja dekkaristin työt. Matin kirjasarjan päähenkilö on entinen NHL-maalivahti Elias Vitikka. Laine on ehtivä kaveri, joka sanoi, että kirjailijat ottivat paremmin vastaan näyttelijäkirjailijan kuin näyttelijät kirjailijanäyttelijän. Aiheita Laine "kalastelee" mm. tapaamalla rikostoimittaja-  ja poliisiystäviään. 

Ari Wahlstenin laji on hard-boiled eli  "kovaksikeitetyt" dekkarit. Ari sanoi kirjoittavansa kerralla valmista tekstiä, josta kustannustoimittaja korjaa korkeintaan sivun verran. Mies sanoi, ettei hauskuus tule vitseistä, vaan tekstin nasevuudesta ja myöntää, että vaikeinta on pysyä tyylilajissa. Ari on myös näyttelijä, kuten Lainekin, ja sanoo, että teatterikokemuksesta on hyötyä kirjoittamisprosesissa. Arin kirjasarjan päähenkilö on miamilais-suomalainen yksityisetsivä Kit Karisma, joka pitää nyrkkeilystä, kauniista naisista ja tangon kuuntelusta.



Harri Nykänen yhdistää kirjoissaan faktaa ja fiktiota. Raid on tunnetuin Nykäsen kirjahahmoista ja Raidkin perustuu faktaan. Ensin oli ajatus kirjoittaa vain yksi Raid-kirja, mutta kirjailija innostui kirjoittamaan useamman. Tv-sarjaan on keksitty uutta, myös uusia hahmoja, kuten Perse-Arska, jolle oli vastine tosielämässä. Kuulimme tietysti mistä Perse-Arska on saanut nimensä. Paitsi Raidista Nykänen kertoi miten on päätynyt uralle, sekä CrimeTimestä, jonka perustajäseniä on. Nykäsellä oli myös oma tulkintansa Aarnio-jupakasta.

Murharouvat Myllylahdelta: Ata Hautamäki, Tiina Martikainen, Mari Pyy ja Tuire Malmstedt lukivat ensin katkelmat omasta kirjastaan ja sen jälkeen haastattelivat toisiaan.  

Ja olimmehan siellä mekin, eli Suomen Dekkariseuran puheenjohtaja Leena Korsumäki ja minä Dekkariryhmän edustajana. Visaisia kysymyksiä tässä paneelikeskustelussa meille heitti kirjailija Ari Wahsten. Kiva uusi kulma, että kirjailija haastatteleekin lukijoita.



Lauantai-iltana oli mahdollista osallistua Dekkari-iltajuhlaan, joka pidettiin klubin puutarhamaisella takapihalla. Tilaisuuden juonsi Antti Nurisalo ja trubaduurina oli Jari Lehtonen. Tilaisuudessa julistettiin myös Dekkari-kirjoituskilpailun voittajaksi Jaana Viljakainen, joka ei valitettavasti päässyt paikalle. 
Kliseisesti sanottuna ruoka oli hyvää ja sitä oli riittävästi. Tilaisuus oli lämminhenkinen ja oli mukavaa, että niin moni kirjailija ennätti osallistua. Kerrankin oli riittävästi aikaa jutella kirjailijoiden kanssa. 
Ari Wahlsten esitteli myös Laineen Matille, Korsumäen Leenalle ja minulle klubin salakapakan, joka sijaitsi... enpäs sanokaan missä. Tarjoilua siellä ei toki nyt ollut, pullot ovat rekvisiittaa. 
Miinuksen annan järjestäjille siitä etteivät pystyneet hätistelemään hyttysiä pois. 😂



Minun sunnuntaini aloitti Tyyskänhovissa dekkaribrunssi ja sen jälkeen siirryttiin klubille kuuntelemaan intendentti Matti Nummenpäätä, joka kertoi Sariolan tekstivarkauksista, niin Sariolan ottamista kuin Sariolalta otetuistakin. 
Nummenpää kertoi myös Esko Laukosta (= Sariolan pseud) sekä kuviosta Tuula Sariola & Ritva Sarkola.

Leena Korsumäki haastatteli Leena Lehtolaista, joka kertoi kirjoistaan sekä mm. siitä miten työskentely on muuttunut 25 vuodessa. Ideat eivät kuulemma ole ehtymässä, vaan jonossa on edelleen aina 2-3 aihetta. Tulevaisuudesta Lehtolainen ei osannut sanoa vielä mitään, ei Mariasta eikä Hiljasta. 

Tilaisuuden päätti keskustelupaneeli, jossa pohdittiin juonen merkitystä dekkareissa. Panelissa olivat mukana: Ari Wahlsten, Leena Korsumäki, Matti Nummenpää, Leena Lehtolainen, Matti Laine ja Anniina Tarasova.


Festivaalien kiistaton maskotti oli Reunan kirjakauppakissa Nappi, joka kuumuuden takia lähinnä otti nokosia, sillä aikaa kun ihmiset ostivat kirjoja.


Kiitos lämminhenkisestä festivaalista kuuluu Varkauden klubin omistajille ja tilaisuuden järjestäjille Nea ja Jaakko Ikoselle. Ensi vuonna tavataan ja toivotaan, että yhä useampi dekkarin ystävä löytää tämän festivaalin ja saapuu paikalle. Kuten saatoitte lukea, niin paikalla oli todella hyvä kattaus maamme kärkidekkaristeja, joiden tarinointia oli ilo saada seurata. Ensi vuodeksi on tarkoitus yrittää saada mukaan myös joku pohjoismainen dekkaristinimi. Sitä odotellessa.
Kiitos!


P.S. Tämän on tosiaan tarkoitus olla vain lyhyt yhteenveto tapahtumasta ja siellä olleista kirjailijoista. Ei mikään markkinointipuhe. Markkinoinnin saavat ensi vuonna hoitaa tapahtuman järjestäjät.






Kommentit