Camilla Grebe: Horros - dekkari


Jumala teki naisen kylkiluusta, jotta tämä täydentäisi miestä. Ei päästä, koska naisen ei pidä päättää. Ei jaloista, koska hänen ei pidä jäädä jalkoihin. Kylkiluusta, jotta hän olisi turvassa. Lähellä miehen sydäntä ja rakastettu.
(Pernillan isän antama ohje)

Camilla Grebe: Horros, 589 s. - suom. ilm. 2019 - Dvalan 2018 - itsenäinen dekkari - suomennos: Sari Kumpulainen - kannen kuva: Shutterstock - Gummerus **********kirjaston kirja

Horros on tavallaan sarjaa, vaikka onkin itsenäinen teos, sillä kirjassa on samoja henkilöitä, mutta heistä on joku/jotkut aina pääosassa. Tällä kertaa vuorossa on tukholmalainen rikostutkija Manfred Olsson perheineen. Tutkijan perheessä on tapahtunut erittäin vakava tapaus, joka osaltaan vie miehen ajatuksia pois tulevista rikostapahtumista. Miten Manfred pystyy hoitamaan sekä koti- että työasiansa kunnialla? Se ei olekaan helppoa.

Tarinassa on kolme kertojaa, joista yksi on Manfred ja toinen on 18-vuotias Samuel. Poika ei ole helppo lapsi, joten yksinhuoltajaäiti on välillä aika kovilla.
- Samuel oli vaativa lapsi heti alusta pitäen. Hän itki jatkuvasti... Esikoulussa puri tovereitaan, heitti ruokaa lattialle, potki opettajia.
Vartuttuaan Samuel osoittautui malttamattomaksi, sopeutumiskyvyttömäksi ja oli taipuvainen hakeutumaan vaikeuksiin: lintsaamista, näpistelyä ja lopulta ajautuminen huumepiireihin. Siitä seurasi, että Samuel töppää pahanlaisesti ja lähtee lipettin. Poika päätyy töihin erääseen perheseen ja siitä ne ongelmat vasta alkavatkin.

Kolmas kertoja on Pernilla, joka on Samuelin yksinhuoltajaäiti ja töissä kaupan kassalla. Pernilla kyllä tiedostaa pojan ongelmat, mutta samalla ajattelee, että poika on kilti, hurmaava ja sosiaalinen. Suurisydäminen.
Pernillan isä, joka on aina auttanut Samuelin hoidossa, makaa nyt sairaalassa eikä enää pääse sieltä pois. Perhe kuuluu Vapaakirkkoon, joten sieltä saisi tukea ja turvaa. Vai saisiko? Isän ohje Pernillalle on:
- Rukoile Samuelin puolesta. Et voi nyt tehdä muuta.
Pernilla on nimittäin hädissään, sillä kun Samuel livisti, hän ei kertonut siitä äidilleen eikä ehkä uskalla pitää puhelinta auki vai onko kadonnut iäksi? Mitä Samuelille on tapahtunut? Kauanko pitää odottaa, että voi mennä tekemään katoamisilmoituksen?

Manfred Olsson, ja edellisistä osista tutut Gunnar "Ammu" Wijk ja Malin Brundin saavat tutkittavikseen muutamia huumekeissejä. Mahtavatko lopulta liittyä jotenkin myös Samueliin?

Eipä tapahtumista tämän enempää, sillä tarina etenee kuin juna, koko ajan tapahtuu. Pysy kyydisssä.

Heinikossa, tuulesssa liitelevät merilinnut näyttävät pikkuruisilta pisteiltä. Ne ovat vapaita ja täysin tietämättömiä inhimillisistä murheista. 

Kirjan kannessa Arne  Dahl sanoo: "Camilla Grebe paranee ja paranee". Tässä tapauksessa on olen täysin samaa mieltä. Olen pitänyt enemmän näistä Greben yksin kirjoitamista kirjoista, kuin Moskova noir-trilogiasta, joka on kirjoitettu Paul Leander-Engströmin kanssa. Yksinkirjoitetuissa teoksissa tarinat ovat hallitumpia, eikä yksityiskohtaisia selostuksia ole niin paljon. Horroksen tarina on jännittävä ja henkilöhahmot ovat hyviä. Kiva idea, että sarjan osissa päähenkilö vaihtuu, mutta entiset päähenkilöt jäävät mukaan, enemmän tai vähemmän sivuosiin. Kuten nyt Malin Brundin (enemmän) ja profiloija Hanne Lagerlind-Schön (vähemmän).
Pidin myös kolmen kertojan kuviosta. Ja tietysti yllätyksistä! Tarinan lopusta voisin sanoa jotakin, mutta enpä nyt sanokaan. Minulle tämä oli page turner, oli vain luettava ja luettava, loppuun asti. Kiva myös kerrankin sanoa, etten kaivannut yhtään tiivistystä. Tämä oli hyvä näin.

+++++++++
Pari sanaa kirjailijasta:
Camilla Grebe, ent. liikeenjohdon konsultti, synt. 1968 Älvsjössä ja asuu Tukholmassa.
Vuonna 2004 Camilla Grebe päätti haastaa sisarensa ja kirjoitti kirjan johdantokappaleen, jonka lähetti sisarelleen Åsalle ja pyysi tätä kirjoittamaan seuraavan luvun. Juttu alkoi harrastuspohjalta, mutta jatkui useamman kirjan julkaisemisella.
Camillaa pidetään älykkäänä ja hauskana, joka on julkisuuskuvan takana kuitenkin erittäin herkkä.
(Lähde: Helsingborgs Dagblad 2009)

P.S. Sarjaan saadaan jatkoa. Uusi teos ilmestyy Ruotsissa tämän vuoden lopussa.

**********
Ilmestyneet teokset:
Kun jää pettää alta 2017 - Lemmikki 2018 - Horros 2019

Yhdessä sisarensa Åsa Träffin kanssa, suomentamattomat:
Psykologi Siri Bergman-sarja:
Någon sorts frid  2009 - Bittrare än döden 2010 - Innan du dog 2012 - Mannen utan hjärta 2013 - Eld och djupa vatten 2015

Yhdessä Paul Leander-Engströmin kanssa:
Moskova noir-sarja:
Pietarin kapellimestari 2015  - Omskin kauppias 2015 -  Moskovan mies 2017

Linkki edelliseen osaan, Lemmikkin:
https://kirjarouvanelamaa.blogspot.com/2018/08/camilla-grebe-lemmikki-2-osa.html

^^^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Insta: #pirittaolen

Kommentit

  1. Tämä on todellakin sarjan paras kirja. Tykkään siitä, että kirjojen päähenkilöt vaihtuvat, mutta säilyvät paitsi ensimmäisen kirjan..., joka toisessa kirjassa...

    VastaaPoista

Lähetä kommentti