Börjlind: Polttopiste 5. osa & Dahl: Äkkisyvä 3. osa -dekkari - lyhyehkösti


Miten jooga, Thaimaassa lojuva laivahylky ja mehiläiset liittyvät näihin kirjoihin? Se selviää vain lukemalla.

Tumma lattia peittyi unikoihin, joissa oli roppakaupalla siemenkotia. Hetken kaikki tuijottivat kauniita kukkia tietäen, että ne tarjosivat yötä mustemman maailman, mahdollisuuden paeta ajan ja paikan tuolle puolen.

Cilla & Rolf Börjlind: Polttopiste, 419 s.- 5. osa Tom Stoíltonista ja Olivia Rönningistä kertovaan sarjaan - Kallbrand 2018 - suomennos: Sirkka-Liisa Sjöblom - kannen suunnittelu: Valentin&Byhr - Kustantamo S&S  *********kirjaston kirja

Päähenkilöt, rikosylikonstaapeli Olivia Rönning ja hänen pomonsa Mette Olsäter, kohta eläkkeelle jäävä rikoskomasario Kansallisesta operatiivisesta yksiköstä, alkavat tutkia tapausta, jossa omakotialueella on räjähtänyt autopommi.

Tutkimusten yhteydessä Olivia menee tapaamaan erästä henkilöä, joka oli aikoinaan uhkaillut syyttäjää. Olivia saa käsiinsä uhkailijan kirjoittaman kirjan ja ihastuu siihen. Käy ilmi, että henkilö on paitsi kirjoittanut kirjan myös taitava maalari. Mutta miksi eteen tulee tilanteita ettei henkilö muista Oliviaa? Dementiaa ei vielä näin nuorella ole, mutta entäs mielenterveysongelmia vai mikä mättää?

Olivialla on apunaan mm. Lisa Hedqvist, jolle on poliisikouluaikoina tapahtunut jotakin ikävää, josta ei ole halunnut puhua. Olivia ja Lisa ystävystyvät ja Lisa kertoo mitä oli tapahtunut. Asia on vakava ja sillä on yllättävät seuraukset.

Tom Stilton, ongelmainen entinen poliisi ja koditon, on tällä hetkellä ulkomailla keräämässä voimia ja etsimässä itseään. Samalla alueella asuu nainen, joka pyytää apua. Stilton saa valokuvan, jossa esiintyvä henkilö pitäisi löytää. Stilton epäröi, mutta päättää sitten auttaa naista, vaikkei tämä kerro kuka kuvassa on. Etsintäreissullaan entisellä poliisilla on edessään vaarallisia tilanteita ja henkilöitä.

Miten unikot ja Contanama-niminen laivahylky, jossa asuu burmalaisia pikkupoikia, liittyvät tarinaan? Selviääkö autopommijuttu ja löytyykö valokuvan henkilö? Mitä Lisalle on tapahtunut? Miten Tomin elämä jatkuu ja malttaako Mette jäädä eläkkeelle?
Paljon erilaisia juonia on taas saatu mahtumaan kansien väliin, mutta pariskunta kirjoittaa selkeästi ja mielenkiintoisesti, joten hyvin pysyy kärryillä. Olen pitänyt kaikista sarjan osista, niin tästäkin.

Nousuvesi-kirjasta on tehty tv-sarja, joka on saamassa jatkoa.

P.S. Tekstissä hiukset leikattiin sekatööreillä eli oksasaksilla.

+++++++
Pari sanaa kirjailijoista:
Cecilia "Cilla " Börjlind, kirjailija, tuottaja ja elokuvakäsikirjoittaja, synt. 1961
Rolf Börjlind, synt. 1943, kirjailija, ohjaaja, käsikirjoittaja ja näyttelijä
Molemmat ovat myös tunnettuja etenkin Martin Beck-elokuvista. Pariskunta asuu Nackassa, lähellä Tukholmaa.

*********
Ilmestyneet suomennokset:
Tom & Olivia -sarja: Nousuvesi 2013 - Kolmas ääni 2014 - Musta aamunkoitto 2016 - Uinu paju pienoinen 2017 - Polttopiste 2019

--------------------------


Käytävässä vallitsi pimeys. Silti Berger erotti pörriäisen, joka kömpi hitaasti katon poikki; hän seurasi sitä pitkään katsellaan. Vasta lakattuaan katsomasta hän tajusi sen olevan mehiläinen.

Arne Dahl: Äkkisyvä, 349 s. - suom. ilm. 2019 - 3. osa Berger & Blom -sarjaan - Mittvatten 2018 - suomennos: Kari Koski - kannen kuva: Shutterstock - taustan valokuva: Mikko Ojaniemi - Into Kustannus ******* kirjaston kirja

Vauhdissa ovat taas ex-poliisi Sam Berger ja Molly Blom, joka on turvallisuuspoliisin entinen soluttautuja. Mutta ennen kuin päästään liikkeelle, niin Mollyn pitää tervehtyä ja Blomin päästä pois sieltä minne hänet on viety turvaan. Turvaan keneltä ja miksi? Tapahtumat pohjaavat paljolti edelliseen osaan. Apunaan Bergerillä ja Blomilla on komisario Desiré "Deer" Rosenkvist.

Tarinassa on myös Säpossa oleva myyrä, jota yritetään paikallistaa. Kuka myyrä on ja mitä hän touhuaa?
Entä kuka hullu pitää hallussaan kidnapattua henkilöä? Ja miksi?
Terroriuhka ja tuleva suuri asehuutokauppa sekoittavat pakkaa entisestään.
Muutamia juttuja jää setvittäviksi seuraavaan osaan.

Meidän on pakko päättää nopeasti. Punnita etuja ja haittoja. Niin on pakko toimia tässä maailmassa, josta sinä et halua tietää mitään. Ja joka on olemassa, halusit tai et... Sinä olet oikea salaisuuksien valtameri ja sellaisena pysyt.

Jostain syystä en pääse tähän Berger & Blom -sarjaan kiinni (paitsi ensimmäisestä osasta pidin). Putoamiseni alkoi toisesta osasta, jota pidin hieman sekavana, ja tässä sama juttu. Luottamuspula alkoi edellisessä osassa ja jatkuu nytkin. Kuka toimii minkäkin maan hyväksi ja voiko ylipäätäään luottaa kehenkään, edes lähimpiin ihmisiin?
Henkilöhahmot jäävät edelleen etäisiksi, vaikka Äkkisyvässsä onkin vähän enemmän yksityiselämää, ja jopa ihan uusia ja yllättäviä asioita ja suhteita paljastuu.
Dahl on sanonut, että halusi B & B -sarjassa katsoa omaan itseensä ja omiin pelkoihinsa. sinne pimeisiin kellareihin ja portaikkoihin. Ok, jotain tuosta tunnistan tässä osassa, mahdollisesti ahtaanpaikan kammoa ja sukelluspelkoa - ehkä.
Niin tai näin, mutta minulla on ikävä Dahlin A-ryhmää!!

P.S. Kelloihmisenä täytyy mainita tarinassa olevan henkilön kello. Se on Patek Philippe Grand Complications Sky Moon Tourbillon. Jos on kellolla hulppea nimi, niin samaa voi sanoa hinnastakin, joka on netin mukaan: 1.199.569 euroa. Siitä vaan kello-ostoksille :D

P.P.S. Sarjan osat kannattaa ehdottomasti lukea järjestyksessä.

++++++++++
Kirjailija, kirjallisuuden tutkija, kriitikko ja toimittaja:
Arne Dahl, synt. 1963, asuu Tukholmassa. Arne Dahlin oikea nimi on Jan Arnald. Kirjailija ehti kirjoittaa viisi  A-ryhmän dekkaria salanimellä ennen kuin paljastui. Jos kiinnostaa tietää enemmän, mm. miten selvisi Göteborgin kirjamessuilla kirjoitettuaan kaksi kirjaa, niin siitä enemmän Sydänmaa-linkin takana.

*********
Ilmestyneitä teoksia:
A-ryhmä:
Verikyynel 2004  - Pudotuspeli 2004 - Vuoren huipulle 2005 - Eurooppa Blues 2006 - Maan alla 2007 - Juhannusyön uni 2009 - Kuolinmessu 2010 - Pimeyden kutsu 2011 - Jälkijäristys 2011 - Valvova silmä 2012 sekä suomentamaton Elva (2008), jossa on A-ryhmästä kertovia tarinoita

Sam Berger & Molly Blom -sarja:
Rajamaat 2017 - Sydänmaa 2018 - Äkkisyvä 2019

Suomentamattomat:
Opcop-sarja: 4 kirjaa  ja lasten kirjasarja Hans & Hennes (4 kirjaa)
Omalla nimellään, Jan Arnald, on julkaisut muutamia kirjoja.

Linkki edelliseen osaan Berger & Blom -osaan.
https://kirjarouvanelamaa.blogspot.com/2018/09/arne-dahl-sydanmaa-2-osa.html

^^^^^^^^^^^^
kirjarouvanelaamaa.blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Insta: #pirittaolen

Kommentit

  1. Arne Dahlin tv-sarjaa olen seurannut, mutta en ole lukenut kirjoja. Nousuvesi-sarjaa olen seurannut telkkarista ja olen lukenut myös kaikki suomennokset. Tykkään kovasti, sillä niissä on tarpeeksi juonia, mutta ei kamalaa väkivaltaa. Villinpuoleisia olivat Thaimaan luontokuvaukset kaikkine luikertelijoineen. Avojaloin oli varmasti ikävä juoksennella rantaa pitkin. Odotan kovasti kyseistä tv-sarjaa.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti