Alex Hay: Taloudenhoitajat

 

Vannon kuuliaisuutta tälle suunnitelmalle ja siinä määritellyille sitoumuksille - vakaasti aikoen ja omasta tahdostani ja pitäen kaikenlaista epäilystä ja pelkoa pilkkanani.

Alex Hay: Taloudenhoitajat, 464 s. - suom. ilm. 2024 - kansi: Olga Badulina - The Housekeepers 2023 - suomennos: Risto Mikkonen - Sitruuna

Rouva King on yksi kirjan päähenkilöistä, sillä hän on taloudenhoitaja, mutta ei ihan tavallinen. Rouva on nimittäin varkaiden maailmasta. Talo, jossa hän on työskennellyt on pramea ja täynnä tauluja sekä hienoja esineitä ja huonekaluja. 
Rouva King on saanut potkut, sillä joku oli nähnyt hänen hiiippailevan pois miesten puolelta ja juorunnut.  
Kosto olkoon julma, sillä rouva King päättää kostaa ja kostaa niin, että tuntuu.

Avukseen King värvää mustan pörssin kuningattaren ja näyttelijättären, joka hamuaa suurempia rooleja ja nyt olisi mahdollisuus esittää maailmanluokan rooli.

Mukana myös ompelija, joka on haaveillut siitä, että pääsisi suunnittelemaan ja tekemään hienoja vaatteita ja iltapukuja.
Tarinassa on toinenkin taloudenhoitaja, joka oli ollut kartanossa töissä ennen rouva Kingiä. 

Kaikilla heillä on omat syynsä kostaa, mutta Rouva Kingin kosto on julmista julmin. Värvätty naisporukka on kehitellyt nerokaan koston. 
Lisäksi King haluaa selvittää tietyn asian ja sitä varten pitäisi löytää eräs kirje, jossa totuus saattaa piillä. 

Talon isäntä oli vast'ikää kuollut , mutta kartanon neiti haluaa silti järjestää mahtavat tanssiaiset, joihin on ajatellut kutsua aatelisia ja jopa prinsessa Viktorian.

Mitä tanssiaisissa sitten tapahtuukaan! Se loksauttaa varmaan monen vieraan suun.
----
Saadessani kirjan en tiennyt siitä etukäteen mitään. En edes sitä onko proosaa vai onko dekkari, joksi kirjaa arvailin. No, ei ole oikein kumpaakaan, vaan sanoisin veijaritarinaksi ja komiikan keinoin kirjoitetuksi hauskaksi kostotarinaksi. 
Kahden kerroksen elämää, jossa ylhäällä suunnitellaan upeita tanssiaisia ja alhaalla pohditaan ihan jotain muuta. 
Pienestä sekavuudesta huolimattta viihdyin rouva Kingin ja hänen kostoporukkansa kanssa.

Ja hei, kiitos kirjan isommasta fontista! Nyt pystyy heikompinäköinenkin lukemaan siristämättä. (Puhun siis itsestäni.)

Suunnitelmia, papereita, kaavioita, koneita, väkipyöriä, keksintöjä ja kannattimia. Temppuja, tarinoita, valheita, huikeita roolisuosituksia.

++++++++
Kirjailija, 
Alex Hay on varttunut Cambridgessa ja asuu Lontoossa. Hay on opiskellut historiaa ja on työskennellyt aikakauslehdessä ja hyväntekeväisyysjärjetössä. 
Taloudenhoitajat on esikoisteos, joka on voittanut Caledonia Novel Award 2022 -palkinnon. 

*******
Ilmestyneet suomennokset:
Taloudenhoitajat 2023

(The Queen of Fives - ilm. tammikuun lopussa 2025 - Kirjan sanotaan olevan historiallinen mysteeri). Jos on tyyliltään samanlainen kuin Taloudenhoitajat, niin toivoisin suomennosta.)

Kommentit