JP Koskinen: Ukkoslintu, 2/3. osa

 

Olin juuri täyttänyt kuusitoista, kun minusta alkoi tuntua, että Minnesota oli käynyt minulle pieneksi. 

JP Koskinen: Ukkoslintu, 399 s. - 2/3. osa -ilm. 2024 - kansi: Tommi Tukiainen - Like Kustannus

Pääosassa ja kertojana on Janne Kuura eli nykyään James Frost. Haukansilmä-kirjassa Frostin perhe on asettunut asemaan Duluthiin Minnesotaan. Janne on perheen 16-vuotias poika, joka työskentelee Duluth News Tribunen toimituksessa kirjoittaen vaatimattomia juttuja vaikkapa karanneista lehmistä. Duluthin ympyrät alkavat tuntua liian pieniltä ja James halajaa saavansa töitä The New York Timesistä.

James matkustaa New Yorkiin, ja huomaa ettei paikka Timesistä aukeakaan sormia napsauttamalla, mutta erinäisten tapahtumien jälkeen James saa töitä Timesin reportterina. Pari vuotta myöhemmin James pyytää, että saisi pestin sotakirjeenvaihtajana. Näin James päätyy ensin länsirintamalle, jonne mukaan tulee myös apassi Nopea Hirvi, josta on  tuleva yksi Jameksen parhammista ystävistä.

James lähettää länsi- ja itärintamalta kotitoimitukselle juttuja, mutta niiden sävy ei miellytä päätoimittajaa. Jutut ovat liian filosofisia ja kertovat vallan muusta mistä lukeva yleisö on kiinnostunut. Ja niin James kutsutaan takaisin New Yorkiin. Jamekselle tarjotaan työtä taloustoimittajana, mutta mies ei ota pestiä vastaan, sillä taloustoimituksen toimittaja on aina ollut Jamesta vastaan.
Rikostoimittajan pestin James hyväksyy. Toimitus katsoo, että James on tottunut rintamalla näkemään ruumiita, eikä hevillä niitä hätkähdä. 

Kirjan esittelyssä sanotaan Jameksesta mm. näin." Vallankumouksen liekki kytee myös rintamalta palanneen Jameksen sydämessä, ja lopulta hän joutuu tekemään valinnan aatteen palon ja rakkauden välillä." 
Ehdinkin jossain vaiheessa miettiä eikö James aio ollenkaan rakastua/vakiintua, sillä rakkaus ei suinkaan kuulu tämän teoksen pääteemoihin. Kumman James sitten valitsee? Vallankumouksen vai rakkauden? Vai voiko James erottaa niitä? 
.....
Tarinan loppu nivoutuu hyvin seuraavaan osaan, joka on siis jo ilmestynyt ja jossa James lähtee tutustumaan Neuvosto-Karjalan suomalaisyhteisöön. Onko paikka todella sellainen paratiisi kun mitä siitä on Amerikassa kerrottu? Se selviää Tulisiivestä.

Muistan kun olin lukenut Tulisiiven ja näin sen jälkeen Koskisen kirjamessuilla. Sanoin silloin, että tarinaan pitää ehdottomasti kirjoittaa jatkoa. "Ei tule!", sanoi Koskinen hyvin päättäväisesti silloin. Miten kävikään, tuli jopa kaksi osaa lisää. Ihan mahtavaa! 

Pidän todella paljon Tulisiivestä ja Haukansilmästä, mutta entä Ukkoslintu. Toki pidän siitäkin, mutten ihan yhtä paljon kuin kahdesta muusta. Muutaman asian takia Ukkoslintu jää kolmoseksi. Minun makuuni sotaa on himpun verran liikaa (sotakirjeenvaihtaja työssään, ymmärrän). Samaten politiikkaa (lehtimies tuona aikana, ymmärrän senkin). 

Kaikissa osissa on jonkun verran sotimista. Tulisiivessä oltiin toisessa maailmansodassa ja Haukansilmässä taistellaan Yhdysvaltojen intiaanisodissa. Ukkoslinnussa ollaan ensimmäisessä maailmansodassa länsi- ja itärintamilla. Sodista huolimatta ei tarinoissa ole ällöttäviä sotakuvauksia. 

Mitä ilmestyy seuraavaksi? Ainakin tietokirja. Trilogian jatkosta kysyessäni Koskinen kertoi eräästä teemasta, josta saisi mainiosti romaanin. Aihe ja hahmot liittyvät Haukansilmän tapahtumiin ja henkilöihin.  Vaikutti mielenkiintoiselta, joten toivottavasti Koskinen tarttuu tähän. 

On se ollut aikamoista aikoinaan kun sotakirjeenvaihtajien on pitänyt juosta ampumahaudoissa ja sotatilanteissa kantaen kirjoituskonetta selässään kaiken muun lisäksi. 

Pienestä kritiikistäni (makuasioita) huolimatta, teos on viihdyttävä ja kiinnostava, enkä ihmettelisi, jos Ukkoslintukin voittaisi palkintoja.
Lue ihmeessä! Suosittelen!

Huom! Muista lukea kirjat oikeassa järjestyksessä! 
1/3. Haukansilmä sijoittuu 1800-luvun Yhdysvaltoihin. 
2/3. Ukkoslintu alkaa vuodesta 1915 ja sijoittuu Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan
3/3. Tulisiipi kertoo suomalaissiirtolaisista Amerikassa ja Neuvosto-Karjalassa 1950-luvulle asti.

Muistojen vesi oli niin raskasta, että ajan kuluessa pintaan nousivat vain iloiset ja kevyet asia.

P.S. Ukkoslintu on linnunhahmoinen ukkosenjumala monien Euroopan, Aasian ja Amerikan kansojen vanhoissa uskomuksissa. Se on petolintu, jolla on kotkan ruumis, jolla on kaksi päätä. Toteemeissa usein esiintyvä hahmo (blog. huom.)
(Lähde: Wikipedia)

++++++
Kirjailija, matemaatikko
Juha-Pekka eli JP Koskinen, synt. 1968 Kemijärvellä, asuu Hämeenlinnassa ja kuuluu reaalifantastikot -kirjailijaryhmään. 
Koskisesta on mukavaa kirjoittaa eri kirjallisuuslajeihin ja sanookin ettei ole yhden tempun poni ja siksi persoona on jakautunut. Omien sanojensa mukaan hänellä on kolme alter egoa: nuorisokirjailija, dekkaristi ja syvämietteinen kaunokirjailija. 
Jos kiinnostaa tutustua Koskiseen ja hänen tuotantoonsa, niin käypä hersyvästi kirjoitetuilla Savurenkaita- kotisivuilla, jotka eivät ole ihan ajantasalla, mutta on siellä paljon kaikenlaista.
https://jpkoskinen.wordpress.com

Nappasin kuvan syyskuussa 2024 Tampareen Lielahden kirjastossa, jossa Koskinen oli kertomassa tuotannostaan. 

*********
Kirjailijalta on ilmestynyt lukuisia teoksia (n. 60 kpl):  dekkareita, novellikokoelmia, antologioita, lasten- ja nuortenkirjoja, ja tietokirjoja. Lisäksi on näytelmäkässäreitä ja artikkeleita sekä pakinoita eri lehdissä. Alla muutama teos:

Murhan vuosi-sarja:
Tammikuun pimeä syli 2016 - Helmikuun kylmä kosketus 2016 - Maaliskuun mustat varjot 2017 - Huhtikuun hiipivä rakkaus 2018  - Toukokuun tuonen kukat 2019 - Kesäkuun kalmantanssi 2020 - Heinäkuun hurmeiset niityt - 2021 - Elokuun viimeinen ehtoollinen 2022  - Syyskuun surmanloukku 2023 - 
Lokakuun likaiset lunnaat 2024  -sarja jatkuu vielä kahden teoksen verran...

Romaaneja:
Ristin ja raudan tie  2004 -   Viisi todistajaa 2005 - Savurenkaita 2006 - Seitsemäs temppeliherra 2007 - Punainen talvi 2010  Eilispäivän sankarit 2011 - Paholaisen vasara 2011 - Ystäväni Rasputin 2013 - Kuinka sydän pysäytetään 2015 - Luciferin oppipojat 2016 - Kannibaalien keittokirja 2017 - Kalevanpoikien kronikka 2018 -  Helppoa rahaa 2018 - Tulisiipi 3/3 2019  - Hukkuva maa 2020 - Haukansilmä 2021 1/3 - Ukkoslintu 2/3 2024

Helppoa rahaa

Tulisiipi oli Finlandia-palkintoehdokas. Tulisiiven tapahtumat ovat ajallisesti jatkoa Haukansilmälle. Tulisiipi kertoo Charles Frostista eli  Kaarle Kuurasta, joka 1920-luvulla oli pikkupoika ja perhe asui tuolloin vielä Minnesotassa.



Googleta lastenkirjat halutessasi, mm. Benjamin Hawk- ja Gabriel Hullo - sarja.

Kommentit