Jake Nyman: Monen vuoden jälkeen - Radiomiehen muistelmat

 

Isälle laitetaan käsiraudat ja hänet viedään pois. Vanhempi poliisi kiroilee, että se perkele mursi mun peukaloni. Katselen ikkunasta, kun isää talutetaan mustaan maijaan. Isot lumihiutaleet leijailevat kuin jouluisessa postikortissa.

Jake Nyman: Monen vuoden jälkeen - Radiomiehen muistelmat, 341 s. - ilm. 2023 - kansi: Tuomo Parikka - Storytelin äänikirja - kesto: 11 t 4 min. - lukija: Jake Nyman - Gummerus

Sisältö Suomalaisen sivilta:
"Yleisradion musiikkitoimittaja Jake Nyman teki ensimmäisen radio-ohjelmansa vuonna 1972. Siitä alkoi yli puoli vuosisataa kestänyt ura. Muistelmissaan Nyman johdattaa Ylen kulissien taakse valottamalla suurta suosiota saaneiden ohjelmien, mm. Rockradion, Onnenpäivän ja Muistojen bulevardin, syntyä ja tekoa. Herkullisia anekdootteja riittää, mutta faktat ovat kohdillaan, kerronnan sävy humoristinen ja - aina tarpeen vaatiessa - armottoman itseironinen. Mutta millainen mies löytyy radioäänen takaa?"
....
Olihan tämä teos kuunneltava, koska olen samassa talossa työskennellyt ja samoja käytäviä kuluttanut (tosin eri toimituksessa). Tietysti olen kuunnellut myös Jaken ohjelmia, kuten Kovan päivän iltaa ja Onnenpäiviä.

Kiva kuulla tutuista henkilöistä, niin talossa kuin sen ulkopuolellakin. Jake kertoo myös porvoolaisesta Berglöfien keramiikkapariskunnasta, joiden luona oli viettänyt keramiikkakesän. Olen lapsena ollut usein kylässä Berglöfeillä, sillä he olivat vanhempieni ystäväpariskunta. Sain heiltä joskus joitakin pieniä juttuja, kuten pienen puukon, joka oli myynnissä Mannerheiminkadun liikkeessä. Korvaan kävi isännän nimi Tor, jota Jake kutsuu kirjassa Torskiksi, porvoolaiset kutsuivat Toria Turreksi.

Jälkisanoissaan Nyman kertoo kirjoitusprosessin vaikeudesta. Tyttären, pojan ja naisystävän liian varhaiset poisnukkumiset olivat vaikeita asioista muistella. Hankalaa oli myös kertoa sellaisista ihmisistä, joista ei ollut hyvää sanottavaa. Alun perin Nyman ei halunnut paljastaa yksityiselämästään juuri mitään, mutta kustantaja sai ylipuhutuksi. 

Minusta yksityiselämä antoi kirjalle lämpöä kaikkien faktatietojen lomaan. Poikkeuksena alun lapsuuden kokemukset, joissa poika jouti pelkäämään väkivaltaista, juovaa isäänsä, joka saattoi kuristaa ja lyödä.

Paikoitellen tarina on hieman pitkäveteinen, ja faktatietoja on lueteltu liikaa, mutta musiikista enemmän tietäville oiva tietoteos.

Lukijana Jake Nyman on ihan hyvä. 

+++++
Kirjailija, keraamikko ja radiotoimittaja
Jake Nyman, synt. 1949 Nurmossa.

*******
Ilmestyneitä teoksia:
Kielletyt levyt: Sata vuotta musiikin sensuuria 2019  - Kielletyt levyt: Sata vuotta sensuuria 2019 - Rakas vanha vinyyli: Poimintoja muistojeni levyhyllystä 2020 - Oi niitä autoja: Tarinoita ja musiikkia muistojen valtatieltä  2021 - Monen vuoden jälkeen - Radiomiehen muistelma 2023

------
Äänikirjapalvelun maksan itse.

Kommentit