Ian Garner: Z-sukupolvi: Venäjän fasistiset nuoriso- ja lapsisotilaat

 

Marijalle (14-v.) ja hänen nuorisoarmeijakavereilleen kerrotaan, että heidän on ehkä kuoltava valtion puolustamiseksi. Varttuessaan Venäjän irti kytketyvässä yhteiskunnassa he omaksuvat revanismin, uhrautumisen ja kuoleman kultin.

Ian Garner: Z-sukupolvi: Venäjän fasistiset nuoriso- ja lapsisotilaat, 333 s. - suom. ilm. 2024 - Z Generation: Into the Heart of Russia's Fascist Youth - suomennos: Kyösti Karvonen - kansi: Jarkko Lemetyinen - Storytelin äänikirja - kesto: 11t 36 min. - lukija: Martti Ranin - Docendo

Yleensä laitan aina kaksi (tai enemmän) samanaiheista äänikirjaa yhteen postaukseen. Mietin sitten, että tuskin tulee ihan heti kuunnelluksi toista samanmoista teosta kuin tämä. Niinpä arvio, vaikka lyhyt onkin, saa jäädä yhden kirjan julkaisuksi. En pysty/halua syventyä kirjaan allaolevaa enempää. Kts. alas, siellä on linkki, jossa kirjaa käsitellään laajemmin.

Äänikirjan esittelyteksti kustantajan sivuilta:
"Kuinka Venäjä aivopesee lapsiaan kannattamaan hyökkäyssotaa ja myötäilemään hallinnon fasistisia oppeja?

Ian Garnerin teos paljastaa Venäjän synkän todellisuuden ja pimeän tulevaisuuden. Nuorten sukupolvi on väkivaltaisempi ja aatteellisempi kuin maassa on koskaan ennen nähty.

Sodanaikainen Venäjä hukkuu fasistisiin symboleihin. Innokkaat patriootit hyökkäävät toimittajia, oppositioaktivisteja ja kaikkia heitä vastaan, joita epäillään isänmaan pettureiksi. Nettitrollit yllyttävät kansalaisia liittymään joukkoon. Valtion televisio pelottelee katsojia tekaistuilla uutisilla Venäjän vastaisista salaliitoista ja kansanmurhapyrkimyksistä. Lapsisotilaat marssivat ylpeinä Punaisen torin poikki.

Tätä on Venäjä 2020-luvulla: raivon ja nationalististen valheiden maa, jossa teeskentely ja rikotut lupaukset ovat elämäntapa ja tuhoa ennustava ajattelu vallalla."

Todella kiinnostava ja informatiivinen tietoteos, mutta ihan järkyttävä ja aiheeltaan jopa iljettävä kirja, jota en voinut kuunnella kuin osissa. Paikoin kirja on sellaista tekstiä, että tekee myös mieli lopettaa kesken koska kirja aiheuttaa niin paljon ikäviä tunteita: suututtaa, ahdistaa, ihmetyttää ja jopa pelottaa. 

Se mikä tekee kirjasta vielä kamalamman on se, ettei sisältö ole vain tarinaa, vaan se on totisinta totta, jonka tutkimiseen Garner on uhrannut paljon aikaa ja haastatellut lukemattomia ihmisiä. Kirjan kuuntelemisen jälkeen ei voi muuta kuin ihmetellä miten Putin vielä kehtaa puhua lännen fasisteista. No, toisaalta, en ihmettele. Putin on Putin 

Teos alkaa näin:
-"Saastaiset ukronatsit haistakoot paskan."
-"Jumala on poikiemme kanssa, tappakaa homot."
-"Älä petä synnyinmaatasi, kusipää."
- "Kavala pohjasakka kuolee."

Että tällaista tekstiä Venäjän nuoret laittavat someensa.

Suuren värväyskampanjan jälkeen nuorisoarmeijan jäsenmäärä on kasvanut räjähdysmäisesti. Valtion tavoite on, että jäseniä on 3,25 miljoonaa  - viidesosa koulikäisestä väestöstä - vuoteen 2030 mennessä.

Garner kirjoittaa todella hyvin ja tekstistä huomaa, että aiheeseen on perehdytty perusteellisesti. Eikä ihme kirjailijan ammatin huomioonottaen.

Lopussa on hyvin, hyvin laaja lähdeluottelo. En ole varmaan ikinä törmännyt näin pitkään listaan, joten Garner on taustatyönsä tehnyt todella huolella. Lähdeluettelon lisäksi on vielä sivukaupalla kirjallisuutta. 

Luin vielä netistä lisää:"Kirja, joka kertoo siitä kuinka Putin valmistaa lapsia kuolemaan kotimaansa puolesta." Kyseinen The Guardian artikkeli oli yli vuoden takainen.

Financial Times puolestaan kirjoittaa:" Järkyttävä tutkimus Venäjän nuorison valtaisesta tuesta fasismin väkivallalle ja ideologialle - ja siitä miten Putin on käyttänyt tätä hyväkseen."

Lukekaapa Jorma Mellerin laajempi kirja-arvio (Vapaavuoro/ Uusi Suomi) täältä:
Z-sukupolvi: Venäjän fasistiset nuoriso- ja lapsisotilaat

Lukija hyvä.

+++++++
Kirjailija, historioitsija ja Venäjän kulttuurin ja sotapropagandan tutkija
Ian Garner, synt? on varttunut Lontoossa ja valmistunut tohtoriksi Toronton yliopistosta vuonna 2017.

*******
Ilmestyneet suomennokset:
Z-sukupolvi: Venäjän fasistiset nuoriso- ja lapsisotilaat 2024 

--------

Äänikirjapalvelun maksan itse.

Kommentit