L.T. Shearer: Kissa, joka pyydysti tappajan, 1. osa

 

Conrad tepasteli Lulu Lewisin elämään upeana kesäpäivänä. Sinisellä taivaalla ei näkynyt pilvenhattaraakaan, linnut liversivät jossain kauempana, ja kanavan vesi alkoi vihertyä leväkukintojen herätessä lämpimien ilmojen myötä.

L.T. Shearer: Kissa, joka pyydysti tappajan, 365 s. - suom. ilm. 2024 - 1. osa Conrad-kissan tutkimukset -sarjaan - The Cat Who Caught a Killer 2022 - suomennos: Pirjo Lintuniemi - Bazar

Kymmenen vuotta eläkkeellä ollut poliisi, Lulu Lewis, on miehensä kuoleman jälkeen asettunut asumaan jokilaivaan, jossa viihtyy mainiosti vaikka olisi varaaa asua hienommassakin asunnossa. Nyt jokilaiva kelluu eräässä Little Venicen kanaalissa. 

Lulu on aikeissa lähteä keräämään minttua hinauspolun takana olevalta maakaistaleelta. Katsoessaan kapyysin eli laivan keittiön ikkunasta ulos Lulu huomaa, että kissa lähestyi venettä.
- Katti asteli keskellä kanavapolkua kuin omistaisi sen. (...) Se oli sekoitus mustaa, valkoista ja oranssinruskeaa. 

Molemmat näyttivät tutkivan toisiaan. Kissa hyppää veneeseen ja Lulu on juuri aikeissa kaataa teevadille maitoa kun kissa sanookin kohteliaasti:
- "En itse asiassa ole oikein maidonjuoja." Lulu tuijottaa kissaa silmät ymmyrkäisinä. "Mitä!" 

Ja sitten kissa kertoo Lululle, että kissat välttävät maitoa terveydellisistä syistä.
- Lorauta lautaselle maidon sijaan raikkaan hapokasta Chardonnayta.
Lulu on ihmeissään puhuvasta kissasta, mutta tekee kuten kissa pyytää. Ja näin alkaa valkokirjokilpikonnakuvioisen kulkukissan ja Lulun yhteiselämä, mutta Lulu ei saata arvatakaan miten paljon puhuva Conrad jatkossa auttaa.

Suru aviomiehen kuolemasta ei ole haihtunut. Simonin äiti elää yhä ja asuu hoivakodissa, jossa Lulu  vierailee viikottain. Anoppi voi muuten ihan hyvin, mutta hänellä on muistiongelmia. 
Lulu on taas lähdössä hoivakotiin ja Conrad haluaa tulla mukaan:
- Kissa siirtyi hitaasti, kunnes oli kietoutunut Lulun niskan ympärille. Sen pää oli Lulun oikealla olkapäällä ja takajalat vasemmalla olkapäällä. "Nimitän tätä huiviasennoksi",Conrad selitti.

Eräänä päivänä eräs hoivakodin asukki menehtyy. Lulusta kuolemassa on jotakin outoa ja hän alkaa selvitellä juttua apunaan Conrad. Kissa onkin ovela apuri koska ymmärtää ihmisten puhetta ja osaa kertoa Lululle yhtä sun toista. Lisäksi kukaan ei osaa epäillä kissaa, sillä Conrad ei puhu muuten kuin ollessaan kahden Lulun kanssa. 

Mihin kaikkeen Lulu ja Conrad törmäävät?
Selviääkö hoivakodin tapaus ja jäävätkö rikokset siihen?

Myönnän tarttuneeni hieman epäilevästi tähän dekkariin, jonka nimi lupaa paljon, mutta nimi herätti myös kiinnostuksen. Miten kissa onnistuu tehtävässään? Ja puhuva kissa, hm.

Kirjailija puhuu aina kissoilleen. "Ne kuuntelevat, mutta eivät tietenkään vastaa, ainakaan sanoilla. Ne reagoivat kehräämällä, asettumalla viereeni makaamaan, puskemalla minua ja joskus puremalla leikillään jalkojani., sanoo Shearer. 

Kirjailija on usein myös miettinyt mitä kissat sanoisivat jos osasivat puhua. Koska kirjailijalla on ollut elinikäinen rakkaus jokilaivoja ja valkokirjokilpikonnankuvioisia kissoja kohtaan, ne piti yhdistää. Niinpä oli kirjoitettava sarja puhuvasta kissasta. 

Seuraavissa osissa Lulu ja Conrad matkustavat pitkin maan kanaaleja ratkomassa rikoksia.

Pidän yleensä hieman vauhdikkaimmista dekkareista, mutta tässä kirjassa on jotain joka viehättää. Juoni ei ole kummoinen, mutta enpä sellaista odottanut tai kaivannutkaan. Ja Conradista lienee apua myös Lulun surun käsittelemisessä.
Varsinainen hyvänmielen dekkari jokaiselle kissaihmiselle ja jokaiselle kevyemmistä tarinoista pitävälle. 

Miau! 🐾

Kissat ovat taitavia tutkimaan kehonkieltä. Meidän täytyy olla. Se ja aurat kertovat meille suurin piirtein kaiken, mitä meidän täytyy kulloisestakin henkilöstä tietää.

++++++
L.T. Shearer (pseud) synt. ?? Kirjailijan henkilöllisyys on pidetty lukijoilta salassa.

******
Ilmestyneet suomennokset:
Conrad-kissan tutkimukset -sarja:
Kissa, joka pyydysti tappajan 2024 
Tulossa: Kissa, joka ratkaisi kolme murhaa - ilm. syksyllä 2024

Alkuperäiskielellä ilmestyy sarjan kolmas osa lokakuussa 2024: The Cat Who Cracked a Cold Case.

------
P.S. Kuvan vaalea kissa on ystäväni lemmikki. Minulla ei ole kissaa.

Kustantajalle kiitos ennakkokappaleesta, jonka tosin luin vasta ilmestymisen (23.1.2024) jälkeen.

Kommentit