Charlotte Al-Khalili: Vastapyörre, 1. osa

 

Kuinka kauan hän on istunut tässä tupakantumppien ja liiskautuneiden purkkaklimppien keskellä? Muutaman minuutin, varttitunnin? Silmissä tanssii niin että on mahdotonta nähdä kelloa, mutta tässä hän ei halua olla pidempään kuin on pakko.

Charlotte Al-Khalili: Vastapyörre, 422 s. - its. dekkari/1. osa - suom. ilm. 2024 - kansi: Niklas Lindblad - Malström 2022 - suomennos: Anu Koivunen - Blue Moon/Docendo

Bussipysäkiltä löytyy kuollut nuori. Olisiko kyseessä ollut vain jengien välienselvittelyä? Eri näkökulmat avaavat tarinaa kun uhrin lähellä olleet henkilöt alkavat purkaa elämäänsä. 

Onhan näitä jengikirjoja tullut luetuiksi vuosien mittaan lukemattomia. Senpä vuoksi toivoin, että kirjailija toisi tarinaan jotain uutta, ettei katoaisi massaan. No, dekkaristi Charlotte Al-Khalili ottaa uuden lähestymistavan - jihuu! Kirjailija nimittäin pilkkoo tarinan lukuihin, joissa on eri kertojat. Eikä vain yhtä tai kahta kertojaa,vaan toistakymmentä: uhrin äidin, tyttöystävän, ystävien, poliisin ja tappajan. Luvut ovat riittävän pitkiä, joten eivät silppua tarinaa tarpeettomasti tai tee sekavaksi. Enpä tiedä miten tällainen kirjoitustapa olisi toiminut kuunnellessa. 

Rikos kuvataan heti kirjan alussa ja sitten henkilöt, jotka liittyvät tavalla tai toisella uhriin kertovat omat versionsa. Vaikka henkilöitä on paljon, pysyy tarina silti koko ajan kasassa. Dekkari on synkkä, kuten sen henkilötkin, mutta mitä muuta voisi odottaa kun liikutaan jengimaailmassa, jossa jokaiselle on oma napa tärkein.

Ilmeisesti sarjan kirjojen päähahmo on jatkossa syyttäjä Olivia Oldhem, jota hieman aliarvioidaan ja katsotaan sananmukaisesti alaspäin, sillä Olivia istuu pyörätuolissa vammauduttuaan liikenneonnettomuudessa. Myös komisaio Håkan Hultin vaikuttaa mielenkiintoiselta hahmolta luulosairauksineen.

Teos ei ole varsinainen jengikirja, jossa vastapuolen jäseniä listitään säälittä. Tarina keskittyy sen sijaan ihmisiin enemmän kuin rikoksiin ja niiden ratkaisuihin. 
Vastapyörre on yhteiskunnallinen teos, joka on ollut Ruotsissa ehdolla vuoden parhaaksi esikoisdekkariksi.

Hyvä dekkari, yksi tämän vuoden parhammista. Kirjailijalta on ilmestynyt pari muutakin dekkaria, joista toivon käännettävän ainakin v. 2024 ilmestyneen När allt är över, jonka sanotaan olevan vielä parempi kuin Vastapyörre. 

+++++
Kirjailija, insinööri ja juristi
ruotsalainen Charlotte Al-Khalili, synt. vuonna 1974 ja varttui Söderköpingissä.  Kirjailija asuu Tukholmassa. 

******
Ilmestyneet suomennokset:
Vastapyörre 2024

Kommentit