Oili Sainila: Linnunrata

 

Katopa miten kirkkaasti tähet tuikkivat taivaalla, isä sanoo. Käännän päätä taivasta kohti. Nään nyt paremmin. Kuu mollottaa taivalla ja nakkaa hangelle puitten mustat varjot. Isä huomaa, että minua pelottaa. Isä laittaa vasemman kätensä minun harteille. - Nyt näet paremmin tähet. Keikistä päätäsi ylöspäin. Siellä on linnunrata. - Mikä se linnunrata on? - Se on semmonen tähtien koti.

Oili Sainila: Linnunrata, 325 s. - ilm. 2023 - kansi: "Odotus", akryylimaalaus, Ines 2023 - Seutu Kustannus 

Oili on eronnut kolmekymmenen vuoden yhdessäolon jälkeen. Eron jälkeen oli helppo linnoittautua kotiin.
- Hyvä, että lasten luona ja töissä sai käytyä. Kun erosta oli kulunut pari vuotta, muut alkoivat huolestua: ei, mutta, kyllä, sinun täytyy keksiä jotain, mene vaikka kapakkaan, siellä on niitä miehiä.

Niinpä nainen alkaa käydä elokuvissa ja konserteissa - tuloksetta. Sitten joku keksii netin seuranhakupalstat. Ja kas, kirjeitä alkaa tulla, mutta niiden sävy ei innosta, kunnes löytyy yllättäen nimimerkki J.T. Selviää, että molempia kiinnostaa kirjallisuus ja Tampere. Kaupunki on Oilin nykyinen kotikaupunki ja Joelin entinen. Pari päättää tavata.

Mies lukee, valokuvaa, tarkkailee lintuja, remontoi ja viihtyy mökillä. Oili ihastuu mökin vanhaan tunnelmaan ja alkaa muistella lapsuuttaan ja kouluaikaansa. 
Tarina etenee vuorovetoa nykyisyydessä ja menneisyydessä.

Muistelot alkavat vuodesta 1949, jolloin Matti ja Toini avioituvat. Oili on heidän esikoisensa. Menneisyyden luvuissa kertoja vaihtelee. Kaikesta kuultaa, että Oili on saanut viettää onnellisen lapsuuden ja nuoruuden ja suku on viihtynyt yhdessä.
- Perinteisesti olimme juhlineet joulua ja uutta vuotta koko perheen voimin, milloin keskenämme,  milloin isoovanhempien tai muiden sukulaisten kanssa.

Oili ja Joel viihtyvät mökillä, mutta matkaavat myös Valamon Luostariin, Kolille ja Kuhmoon. Tällä matkalla pohditaan suhteen kehitystä. Tulisiko suhteesta mitään vai loppuuko Itä-Suomen kiertueelle?
......
Linnunrata on osittaista jatkoa teokselle Matala maa, korkealla taivas. Kirjan toinen aikajana kertoo nykyisyydestä ja toinen kirjailijan lapsuus- ja kouluajan vuosista 1950 -1963. 
Romaanin tapahtumat ja tilanteet ovat pääosin todellisia ja kirjeet aitoja, yhtä lukuunottamatta.

Olisin laittanut romaanin vielä yhdelle editointikierrokselle. Tekstiin on jäänyt turhia virkkeitä, sanoja, pilkkuja ja possessivisuffiksia olisin lisännyt yms. Lisäksi jotkut asiat on käsitelty minusta liian nopeasti. Kaipasin tarkennuksia ja lisäyksiä Oilin ja Joelin tapaamiseen, sillä jotenkin he vain kirjeenvaihdon jälkeen olivatkin kovin luottavaisina yhdessä. Joel jäi minulle kovin ulkopuoliseksi, joten miehen tarinaa olisi voinut syventää ja kertoa lisää millainen mies Joel on. 

Alun kirjeenvaihtoa on liikaa, vaikka sillä on kai haluttu kertoa miten Oili ja Joel tapasivat. Yritin hakea tietoa mikä on kirjan nykyisyys. Olisiko se 1986 tienoilla? Päättelin sen siitä, että tarinassa Sofi Oksasen Puhdistus on juuri ilmestynyt.

Edit: Puhdistukseen on lipsahtanut väärä vuosi. Kirja ilmestyi 2008, joten Linnunradan nykyisyys saattaa olla silloin.

Pidin enemmän Oilin lapsuuden kuvauksista. Oli kiva seurata1950- ja 1960-lukuja. Murre on mukava lisä ja erottaa aikajanat, mutta murteen käytössä olisi voinut olla järjestelmällinen. Menneisyyden henkilöitä ja sukua on aika paljon, joten ehkei sen vuoksi pääse kunnolla tutustumaan päähenkilöihin.

Luontoa ja ympäristöä kuvaillaan runsaasti ja kauniisti. Leppoisaan tyyliin kirjoitettu kirja, joka opii vaikkapa tulevan kesän laiturilukemiseksi. Plussaa siitä, että kerrotaan vanhempien henkilöiden suhteesta, mutta oliko se rakkautta vai vain ystävyttä? 
Pienestä kritiikistä huolimatta pidin kyllä.

Jossain laulaa peippo. Etupihan puissa on kolme pönttöä, kahdessa pesä. Sinitiaiset ja kirjosiepot lehahtavat vuoroin sisään, vuoroin ulos. Sorsaperhe lipuu rantaan. Edempänä kivellä nököttää lokki, tarkkailee maisemaa niin kuin minäkin.

++++++
Kirjailija, runoilija, ent. äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja
Oili Sainila, synt. 1948 Limingassa ja asuu Tampereella

******
Ilmestyneitä teoksia mm:
Limmi (runoelma) 2018 - Maisema on kirjoittanut minut (runokokoelma) 2019 - Matala maa, korkealla taivas (fiktiivinen sukuromaani) 2020 - Linnunrata 2023 
.........
Kiitos kirjasta!

Kommentit