Niilo Sevänen: Talven portti, novelli & Ikitalven polku, 1. osa

 

Talven polku -novelli on ikäänkuin Ikitalven polku -kirjan pitkä prologi.

Portti avautuu. Tulee lumi, tulee tuisku, tulee viima. Talven kylmät olennot ryömivät kätköistään.

Niilo Sevänen: Talven portti -  novelli = prologi Ikitalven polkuun - Storytelin äänikirja - kesto: 1t 45 min. - lukija: Raiko Häyrinen - Gummerus

Esittelyteksti Storytelin sivuilta hieman muokattuna, sillä novelli ja teos on jo julkaistu:
"Talven portti on intro ja alkusysäys tarinalle, joka jatkuu helmikuussa julkaistussa Ikitalvi-sarjan ensimmäisessä osassa, Ikitalven polussa.
Joukko saaliinhimoisia viikinkejä löytää 800-luvun alussa meren keskeltä mystisen saaren. Liian myöhään he ymmärtävät saapuneensa paikkaan, jonne ihmisten ei ole määrä astua.

Palkittu novelli toimi Insomniumin kiitetyn Winter's Gate -konseptialbumin pohjana vuonna 2016. Novellin uudistettu versio julkaistiin ääni- ja sähkökirjana talvipäivänseisauksena 22.12.2023.

Kuten esittelyssä sanotaan tämä novelli on ikäänkuin Ikitalven polku -kirjan prologi, sillä kirjailija sai inspiraatiota palkitusta Talven portti -novellista, jonka Sevänen kirjoitti opiskeluaikoinaan. 

Minulla kirjat menivät väärässä järjestyksessä. Vaikka olin lukenut kirjan etuliepeestä Talven portista, niin jostain syystä jätin sen siinä vaiheessa huomiotta ja luin kirjan ensin. Sen loputtua alkoi novellikin kiiinnostaa. Saisinko siitä pohjaa romaanille?
No sainko? Luulin saavani enemmän, mutta toki jotain selvisi (ei paljastuksia kuitenkaan).

Novelli oli kuunnellessa hieman sekava. Onneksi tein näin päin, sillä ehken olisi kirjaa novellin perusteella tullut lukeneeksi.

Kansi on aivan mahtava! Oletan, että tekijä on Jenni Noponen.

Lukija: hyvä. 

Paljon emme tiedä siitä, mitä todella tapahtui ja miksi maailma kylmeni. Muistan kuinka alkukesästä Herran vuonna 1000 näimme sinisen tähden ilmestyvän taivaalle. Saimme sanan Konstantinopoliin, että Antikristus, Valkoinen noita, oli hyökännyt lännen kuninkaiden kimppuun.
(Ote kirjan alusta.)

Niilo Sevänen: Ikitalven polku, 398 s. - ilm. 2024 - 1. osa Ikitalvi -sarjaan - kansi: Jenni Noponen - Gummerus

Luen nykyään tosi vähän fantasiaa eikä edellinen kerta ollut kovin kannustava. Ostin antikvariaatista fantasiateoksen (en kerro nimeä), jota henkilökunta suositteli koska teos on kovin suosittu. Luin kolmisenkymmentä sivua, enkä tajunnut yhtään mitään. Siihen mennessä ei ollut edes kunnon juonikehittelyn alkua, joten keskeytin mokoman.

Jostain syystä Seväsen kirja houkutteli heti kun näin kustantajan mainosvideon. 
Miten mahtoi käydä tämän fantasiateoken kanssa? 

Vuonna 1000 maailma alkoi kylmetä. Kun sitten seitsemän vuotta myöhemmin taivaalla loistaa sininen tähti, alkavat ihmiset pelätä pahinta.

Veli Gregorios on Pantokratorin kirkossa kun jotain tapahtuu:
- Raskaiden iskujen äänet kaikuivat korkeiden holvikaarten alla, kun saalistajat yrittivät tulla läpi salvattujen ovien.

Gregorioksen rinnalla riensi punaviittainen nainen pitäen kädestä Halla-tytärtään.
"Voi meitä...Sielunturmelijan pedot..." igumeeni mutisi ääni värähtäen. "Mitä he haluavat?"- "Ne haluavat lapsen!" 

Halla on tyttö, jota Gregorois on vannonut suojelevansa. Onneksi Gregorios tietää salaisen käytävän alttarin sivulla ja sinne joukko nyt suuntaa ja toivoo etteivät pedot saa heitä kiinni. 

Luiset nopat vain kolisivat kun luutunsoittaja Orfeus yrittää huijaamalla voittaa humaltuneet kanssapelaajansa rotanpyytäjä Sofoklesin ja nahkuri Fritjof Pölkyn. Kesken peliä saapuu juopunut Rasva-Barak vaatimaan Orfeukselta saataviaan, mutta tämä onnistuu häipymään paikalta ja rientää hääpaikalle soittamaan, mutta on myöhässä. Musikantit viittilöivät jo astumaan korokkeelle.
Samassa joku törmäsi häneen ja tarrasi kiinni. Se oli Ksenia, Orfeuksen pikkusisko, joka hädissään pyytää apua.
-"Murhamiehet ovat perässämme.  (...) Ne tappoivat Mikaelin! Minun mieheni!" (...) Minne menemme Hallan kanssa?

Sitten hääpaikalle tunkeutuu kolme pitkää musta-asuista miestä, jotka rynnistävät kohti kolmikkoa. Ksenia haluaa suojata Hallaa ja vetää viittansa sisältä veitsen... Miten käy?

Halla on kuuden- tai seitsemänikänen pikkutyttö, joka näkee ikäänkuin enneunia, joissa ei kuitenkaan esiinny ihmisiä, vaan kaikki ovat muuttaneet muotoaan. 
- "Pieni terävä lintu. Pidän sinusta. Täällä unien metsässä olen Mustasulka. Kysy vaikka peipposilta tai hiiriltä. Kaikki tuntevat minut."
Hallan porukan mukana kulkee, ikäänkuin oppaana, puhuva kettu, jonka puhetta kaikki eivät ymmärrä. Kettu Repolainen pelastaa, kettu johdattaa, kettu auttaa. 

Paviassa puolestaan viisikymppinen leskikeisarinna suree seitsemän vuotta sitten kadonnutta poikaansa. Theofana on nukkumassa ja herää tunteeseen, että pimeässä liikkuu joku. Se on vanha nainen, joka haluaa keskustella Theofanan pojasta.
- "Otto Kolmas on kateissa. Läntisessä keisariikunnassa ei ole ollut keisaria seitsemään vuoteen. Siksi sinä hallitset poikasi nimissä."

Vanha nainen jatkaa:
""Saapui hiidentalvi", varjo kuiskasi. "Fimbulvinter." - Ikitalvi, Theofana mietti. - "Minä olen varma, että jotain tapahtui Roomassa", keisarinna sanoi hiljaa ja nosti kädenn rintaansa vasten. "Mutta lumimyrsky pyyhki kaiken ylitse ja peitti jäljet, enkä enää löytänyt Ottoa tai hänen vangitsijaansa."

Theofana etsii yhä poikaansa, eikä aio ikinä luovuttaa. Vanha nainen neuvoo. Pohjanmies on herännyt seitsemän vuoden unestaan ja tietää jotakin  Oton katoamisesta. Keisarinnan pitäisi nyt lähteä etsimään mies käsiinsä, jotta voisi kysyä mitä pimeää mahtia mies käyttää ja häntäkö saadaan syyttää kirotusta talvesta.

Myös palkkamurhaajat jahtaavat Hallaa. Mestari Arkadios on palkkamiekkojen päällikkö, joka saa työtehtävän, johon palkkaa Orm Punaisen ja kauniin Skadin, jonka ulkonäkö pettää. Nainen on Arkadioksen paras soturi, parempi kuin yksikään miehistä. Arkadios on kouluttanut Skadia viisivuotiaasta lähtien ja nyt nainen on tappava jousiampuja ja tarkka jäljittäjä.

Entä kuka on naamiomies, joka on myös Hallan perässä. Mikä tytössä on niin erikoista, että häntä jahtaavat näin useat tahot? Ovatko he vihollisia vai haluavatko he pelastaa Hallan joltain tulevalta tapahtumalta? Miten Hallan käy?

Yllämainittujen henkilöiden johdattamina aletaan etsiä syitä siihen mitä tapahtui seitsemän vuotta sitten? Miksi maailma kylmeni ja miksi talven pedot saalistavat tiettyjä henkilöitä?
-----
Kuuntelin videon, jossa Niilo Sevänen kertoo pitävänsä mm. Mika Waltarin, George R. Martinin ja J. R. R. Tolkienin tuotannoista. Minäkin olen Waltarini lukenut sekä Tarun sormusten herrasta, muuten on kokemukseni fantasiasta jäänyt melko ohueksi. 
Oli kirja mistä genrestä hyvänsä niin siinä olisi kiva olla jonkinmoinen juoni. Sitä odotan.

Sevänen on selvästi läksynsä tehnyt, sillä tarinassa on juoni, joka eri henkilöiden myötä jakautuu eri lonkeroihin, joiden päämäärä lienee sama.

Taustatyötä on varmaan tehty hirmuisesti, sillä tarinassa on mukana myös *) faktatietoja ja -sanoja, joita oli pakko välillä pysähtyä googlaamaan ja tunnustan, etten aina tiennyt mikä on historiaa tai pohjoismaista mytologiaa ja mikä Seväsen mielikuvitusuta. Ja kieli, se on upeaa, rikasta ja monimuotoista. Fantasia lienee hyvä genre revitellä sanoilla, ja sen kirjailija totisesti tekee. Mutta onko tokaisuja hieman liikaa? 
- Voi Pyhän hengen nännipihat mikä olo... - Voi patriarkan pyhät partakarvat... - Kautta staalon perseen.... - Kautta Ymirin matoja kuhisevan lihan...

Teoksessa on myös ajankohtainen pointti eli ilmastonmuutos. Me elämme aikaa, jossa maapallo lämpenee ja tarinassa ilmasto kylmenee niin, että pohjoisessa on ikijäätä. Sen seurauksena ihmiset ovat alkaneet vaeltaa kohti etelän lämpimämpiä maita. 

Sitä vain mietin, että onko kirjaan ahnehdittu hieman liikaa tavaraa?  Lisäksi, kaikki lukijat eivät ole perehtyneet näin erikoiseen ja erilaiseen sanastoon. Niin tai näin, minut tarina vei mennessään.

Jos fantasia kiinnostaa - ja vaikkei kiinnostaisikaan - niin tartu ihmeessä Ikitalven polkuun. Saatat yllättyä, niin minulle kävi. Nyt odotan jatkoa saadakseni tietää miten tarinassa käy.

*)P.S. Googletin mm. akvedukti = sillan kaltainen vesijohto, jossa vesi virtaa painovoimaisesti. - bardi  = muinaiskelttiläinen runoilija ja laulaja. - utra = tiesin raukan ja kurjan, mutten vanhaa ukkoa. - dalmatika = aikoinaan naisten ja miesten käyttämä pitkä tunikamainen mekko. (Lähteet: Wikipedia)

Mahtava kansi, tekijänä Jenni Noponen.
++++++
Kirjailija, muusikko
Niilo Sevänen, synt. 1979, asuu Kotkassa. Sevänen on myös Insomnium-yhtyeen basisti ja lauluntekijä. Bändi soittaa melodista death metal-musiikkia.

*******
Ilmestyneet teokset:
Ikitalvi -sarja:
Talven portti (novelli) uudistettu versio 2023 - Ikitalven polku 2024
Tulossa: 2. osa ilmestyy vuonna 2025. Lisäksi Seväsellä on jo aihiot pariin seuraavaan osaan. 
--------
Kustantajalle kiitos kirjasta!

Kommentit