Malin Persson Gioloto: Sinun käsissäsi


Hän halusi huutaa mutta ei uskaltanut. Hän halusi itkeä, ei uskaltanut. Sen sijaan hän hengitti, nopeammin ja nopeammin, joitain pieniä ääniä pääsi ja hän painoi paperin lujempaa suuta vasten. Ne eivät saaneet kuulla häntä. Ne eivät saaneet tietää, miten peloissaan hän oli.

Malin Persson Giolito: Sinun käsissäsi, 429 s. - its. dekkari - suom. ilm. 2023 - kansi: Maria Mitrunen - I dina händer 2022 - suomennos: Tarja Lipponen - Johnny Kniga

Tämän teoksen pääosassa on kaksi 14-vuotiasta poikaa. Toinen on Dogge, joka asuu vanhempiensa kanssa hyvällä Rönnvikenin asuinalueella. Toinen on Billy, joka asuu Våringen maahanmuuttajalähiön pienessä asunnossa äitinsä ja sisaruksiensa kanssa. Isä on välillä kuvioissa, ja välillä ei, vaikka vanhemmat olivat eronneet. 

Pojat tutustuivat Rönnvikenin leikkikentällä ollessaan kuusivuotiaita. Pitkästä matkasta huolimatta Billyn äiti kävi välillä leikkikentällä valvomassa poikia. Dogge puolestaan asui sadan metrin päässä ja sai käydä yksin leikkimässä. Ensi hetkestä alkaen pojat viihtyivät toisensa seurassa.

Jengipomo Mehdi  Ahmad käyttää ympärillä pyöriviä pikkupoikia apureinaan ja kaveruksetkin ajautuvat Mehdin käskyvallan alle.
Ruotsissa rikosvastuu alkaa 15-vuotiaana, joten isommat pojat, Mehdi etunenässä, värväävät pikkupoikia mukaan huumejengeihinsä. Mehdi on kertonut etteivät lapset joudu vankilaan vaikka tappaisivat jonkun. 

- Kun laukaukset kajahtivat, ensin kaksi nopeaa perätysten ja sitten vielä kaksi, oli torstai 6. joulukuuta kello 22.55.

Rikosylikonstaapeli Farid Ayad oli poliisikokelas kun oli tavannut Billyn ja Doggen ensimmäistä kertaa yhdessä. Tuolloin pojat olivat kuuden. Farid on kasvanut Våringen maahanmuuttajalähiössä ja ollut itsekin vaarassa luisua ikäville teille. Mies oli  muuttanut perheineen alueelta pois jo viisi vuotta sitten. Ayad työskentelee nyt alueella, ja tuntee hyvin sen asukkaat. Faridille sataa työtarjouksia, mutta jokin vetää Våringeen. 

Sudden ja Sara-vaimo hoitavat elintarvikeliikettä Våringessa. Sudden oli tullut Ruotsiin 21-vuotiaana ja kaksi vuotta myöhemmin perusti kaupan. Sudden halusi palvella alueen asukkaita parhaansa mukaan ja kirjoittaa listoja, mitä haluttaisiin ostaa: omenateetä, ruusuvettä, persialaista basmatiriisiä. Hyvällä palvelulla Sudden saa kulmakunnan asukkaat käymään kaupassaan eikä ajamaan suurten ketjujen marketteihin.
Jossain vaiheessa jengiläiset alkavat käydä kaupassa - maksamatta tietenkin. Mehdi pyytää usein pikkupoikia varastamaan kaupasta esimerkiksi karkkia. Jos oikein huonosti käy, niin jengiläiset varastamisen ohella sotkevat paikkoja. Poliisi ei lotkauta korvaansa, eivätkä vanhemmat saa lapsiaan kuriin tai eivät vain välitä.
Eräänä päivänä kun taas kauppaan oli tultu näpistelemään ja sotkemaan paikkoja, saa Sudden tarpeekseen. Mitä tapahtuu?

Suurin kaikista on ainoa kirja, jonka olen aiemmin lukenut Persson Giolotolta ja koska ko. kirja ei oikein sytyttänyt, niin en ole muitakaan lukenut. Senpä vuoksi Sinun käsissäsi on positiivinen yllätys. Vaikka kirjassa on välillä suvantovaiheita, niin silti tapahtuu. Ja vaikka jengeistä on kirjoitettu lukemattomia teoksia, on tarina poikkeuksellinen. Harvoin pääosassa ovat jengin liepeillä norkoilevat nuoret pojat.

Kirjailija osaa hyvin kuvata lähiön elämää ja sitä ettei varallisuus välttämättä ole kunnollisuuden tae. Rötöspoluille voi päätyä niin rikas kuin köyhäkin poika. Kumpi loppujen lopuksi on alttiimpi rikoksille? 
Keskenkasvuiset tekevät hurjia juttuja, joille poliisi ei voi mitään eivätkä vanhemmatkaan. Silminnäkijät eivät uskalla puhua pelätessään kostoa. 

Vaikuttava teos, jossa seurataan poikien elämää pikkupojista teineiksi. Tapahtuu rikos, jonka jälkeen  aletaan selvittää mitkä ovat poikien taustat ja kuinka suuri vaikutus on perheillä tai varallisuudella. Tarinan pojista Dogge on varakkaasta perheestä. Isä on liikemies ja äiti lähinnä makaa sängyssä. Billyn äiti on huolehtiva ja yrittää parhaansa mukaan pitää lapsensa poissa ikävyyksistä ja tuoda ruokaa pöytää. 
Entä mitkä asiat johtivat rikokseen ja miten epäilty tilanteen ottaa vai onko jopa syytön?

Vetävä tarina vie mukanaan. Ei ihme, että kirja oli ehdolla sekä Ruotsin parhaaksi dekkariksi että parhaaksi kirjaksi. Romaanista tehdään Netflix-sarja.

Rönnvikeniä ja Våringea yhdisti kehnosti valaistu moottoritien alikulkutunneli. Se on rakennettu, jotta alueelta toiselle pääsisi liikkumaan jalkaisin. Tunnelin seinässä oli huolimattomasti spreijattu graffiti: Våringessa on helppo kuolla. Kirjaimia oli yritetty pestä pois, mutta sanomaa oli täydennetty toisessa graffitissa: Helppo kuolla mut vitun vaikee elää.(...) Kolmas tekijä oli maalannut seinään paksun nuolen ja kirjoittanut myrkynvihreät sanat: Muuta sit Rönnvikeniin ja lopeta valitus!

++++++
Kirjailija, juristi
Malin Persson Giolito, synt. 1969 Bromma. Asuu Brysselissä.
Kirjailijan isä on myös tunnettu rikoskirjailija, Leif G. W. Persson.

******
Ilmestyneet teokset:
Molemmille poskille 2009 - Suurin kaikista 2017 - Tapaus Yousuf K. 2019 - Lapsi vain 2021 - Epäilyksen tuolla puolen 2021 - Sinun käsissäsi 2023

Kommentit