Ella-Maria Nutti: Pohjoisessa kahvi on juotu mustana & Claire Keegan: Nämä pienet asiat

 

Kustantajien sanoin: Suoraan sydämeen käyvä esikoisromaani näyttää, miten ohuimmista langoista syntyy vahvin side. Ja: Unohtumaton kertomus myötätunnosta ja toivosta.

Hänen tekisi mieli heittäytyä pitkäkseen lattialle, iskeä kyynärpäät tiukasti muovimattoa vasten ja purra jokaista, joka yrittää lähestyä. - "Tildan täytyy saada tietää. Et voi salata sitä loputtomiin."

Ella-Maria Nutti: Pohjoisessa kahvi on juotu mustana, 206 s. - suom. ilm. 2023 - Kaffe med mjölk 2022 - suomennos: Jaana Nikula - kansi: Sara R. Acedo - Storytelin äänikirja - kesto: 4 t 1 min. -  lukija: Erja Manto - Johnny Kniga 

Esittelyteksti kustantajan sivuilta:

"Äiti, tytär ja etäisyys, joka pitäisi kuroa umpeen.
- Suoraan sydämeen käyvä esikoisromaani näyttää, miten ohuimmista langoista syntyy vahvin side.
- Äiti ja tytär. Heidän välillään tuhat kilometriä. Äiti, jonka pitää kertoa tyttärelle jotakin, mikä ei voi odottaa. Tytär, joka on juuri päässyt pohjoisesta pääkaupunkiin.
- Sydämellinen ja kaunis romaani etenee kuin jännityskertomus äidin pyrkiessä kohtaamaan tyttärensä ja tyttären pyrkiessä itsenäisyyteen.
- Ella-Maria Nutti onnistuu koskettamaan jotakin sanomatonta ja kouriintuntuvan tunnistettavaa kuvatessaan äitiä ja tytärtä, joita yhdistää veri ja pienet yksityiskohdat mutta erottaa kaikki asiat, joita he eivät voi sanoa toisilleen."
..........
Suruteemainen teos, jossa äiti, tytärtään säästääkseen, ei uskalla kertoa, että syöpä on jo niin pitkällä, ettei ole enää toivoa. Äiti pohtii miten ja milloin kertoisi kuolemasta tyttärelleen. Puhelimessa kertominen olisi aika tylyä, joten nokikkain asia pitäisi paljastaa. Mutta milloin olisi hyvä hetki? 

Kahviakin juodaan, maidolla ja ilman. Mitä tapahtuu kun Tilda lopulta saa tietää äitinsä syövästä?

Tarinassa on hieman jahkailua ja sitä samaa kertomisen siirtämistä. 
Esikoisteokseksi on kuitenkin aika hyvä. Tarinassa ei vellota sairaudessa, vaan äidin ja tyttären välinen suhde on pääosassa. Aihetta keventää toisinaan humoristine kerrrontatapa. Myös kesto on passeli. Kirjan tapahtumat sijoittuvat viikon sisälle.

Moni on varmaan miettinyt joskus miten itse kertoisi sairaudestaan läheisilleen. Ei olisi helppoa. 

Sitä vain en ymmärtänyt, että jos kodit sijaitsevat yli tuhannen kilometrin päässä toisistaan, Jällivaarasta Tukholmaan, eivätkä äiti ja tytär näe toisiaan usein, niin kuinka tytär ei muka näe äitinsä laihtumista ja hiustenlähtöä. Agneta kertoo tarinassa hiustensa lähtevän tukuttain ja sanoo vaatteidensa roikkuvan päällä.

Jännä, että teoksen nimi on käännetty noin, alkup. on nimittäin Kaffe med mjölk.

++++++
Saamelaiskirjailija
Ella-Maria Nutti, synt. 1995 Jällivaarassa. Opiskelee psykologiaa Uumajan yliopistossa.

******
Ilmestyneet teokset:
Pohjoisessa kahvi on juotu mustana 2023

Lukija: Ääni sopii kirjan tarinaan.
------

Lokakuussa puut olivat keltaisia. Sitten kelloja siirrettiin tunnilla taaksepäin ja pitkän marraskuun tuulet alkoivat puhaltaa ja riipivät puut paljaiksi. New Rossin kaupungissa savupiiput syytivät taivaalle savua joka laskeutui ja ajelehti pois karvaisina, riekaleisina rihmoina ennen kuin hajosi satamalaitureille ja sieltä Barrowjoelle, joka vyöryi sateen nostattamien tulvien voimalla tummana kuin portteri.

Claire Keegan: Nämä pienet asiat, 116 s. - suom.ilm. 2023 - Small Things Like These 2021 - suomennos: Kristiina Rikman - kannen suunnittelu: Gretchen Mergenthaler - Tammi / Keltainen kirjasto - Storytelin ääänikirja - kesto: 2 t 10 min. - lukija: Jukka Pitkänen

Äänikirjan sisältöesittely kustantajan sivuilta:

Unohtumaton kertomus myötätunnosta ja toivosta.
Joulu lähestyy, irlantilainen pikkukaupunki on hiljainen varhain aamulla. Bill Furlong lähtee toimittamaan hiiliä luostariin ja kohtaa nuoren tytön, jonka kohtalo järkyttää häntä sydänjuuria myöten. Kohtaaminen saa miehen asettumaan kirkkoa ja tuomitsevaa ilmapiiriä vastaan, vaikka oma perhe ja koko kaupunki toivovat hänen unohtavan näkemänsä ja vaikenevan.​

Sanottiin ettei Furlong ollut kotoisin mistään. Äiti oli ollut kuusitoistavuotias Billin saadessaan ja isän kohdalla syntymätodistuksessa luki "tuntematon". Kun poika oli ollut kahdentoista, oli äiti kuollut yllättäen. Mahtaisiko kukaan tietää kuka Billin isä on?

Nykyään mies on onnellisesti naimisissa ja parilla on viisi tytärtä.

Niin, ja mitä sitten tapahtuukaan kun Bill Furlong kohtaa sisältöesittelyssä mainitun nuoren tytön?
Kuinka liikuttava pieni kirjanen, jonka tarina ei tarvitse mitään lisää eikä siitä tarvitse liioin mitään poistaa.  

Tämä tarina on omistettu niille naisille ja lapsille, jotka joutuivat kärsimään Irlannin ensikodeissa ja Magdalena-pesuloissa.

Lukija: Jukka Pitkänen 👍

P.S. Irlannissa perustettiin v. 1922 Magdalena-pesulat. Prostituoidut ja raiskauksen uhrit suljettiin katolisten nunnien pyörittämiin pesuloihin, joissa nunnat teettivät palkatonta orjatyötä. Kerrotaan, että yhdeksän kymmenestä naisesta/tytöstä kuoli epäinhimillisen kohtelun vuoksi. Myös orvot ja pahoinpidellyt lapset saattoivat joutua pesulaan. Pesuloissa ehti "työskennellä" ainakin 10 000 naista 74 vuoden aikana. Viimeinen pesula suljettiin 1996.
Irlannin pääministeri (2013)  Enda Kenny esitti virallisen anteeksipyynnön naisille, jotka pakotettiin työskentelemään ko. pesuloissa.
(Lähde: Yle 2013).

++++++
Kirjailija
Claire Keegan, synt. 1968 Irlannissa suuren perheen nuorimmaisena. Keegan opettaa kirjoittamista useissa arvostetuissa yliopistoissa.

******
Ilmestyneet teokset:
Nämä pienet asiat 2023

Tulossa: Kasvatti - ilm. helmikuussa

Kirjailijalta on ilmestynyt muitakin, mutta suomentamattomia, teoksia.

Kiitos Leena Lumi, jonka somempäivityksestä kirjan bongasin. Ohessa linkki Leenan arviooon: Leena Lumi -blogi

------
Äänikirjapalvelun maksan itse.

Kommentit