Anna Paldar: Kadonnut: Alessia B

Oven raosta näki hämärään eteiseen ja juuri silloin eteisessä liikahti jokin, varjo erkani ja liikkui. Seisoiko joku hämärässä, ikkunattomassa tilassa puoliksi piiloutuneena oven taakse? Kauhun väreet juoksivat pitkin kehoa.

Anna Paldar: Kadonnut: Alessia B, 261 s. - ilm. 2023 - 2. osa Iiris Kivelä -sarjaan -Lind & Co

Kertomuksen päähenkilö on Helsingissä asuva arkkitehti Iiris Kivelä, eronnut ja lapseton. Iiris oli kuusitoistavuotiaana muuttanut Anni-tätinsä luo väkivaltaista isäänsä turvaan. Liikuntakykynsä menettänyt äiti asuu nykyään hoitokodissa ja isä on vankilassa. 

Italialainen Alessia Bagnacani oli vuokrannut Iiriksen vanhempien entisen asunnon.
Kolmekymmentäseitsemänvuotias Alessia työskentelee joensuulaisessa ohjelmistoalan yrityksessä koodaajana. Mikä oli tuonut Alessian Napolista Joensuuhun? 

Eräänä päivänä nainen lähettää Iirikselle sähköpostiviestin, jossa kysyy saisiko vaihtaa asunnon lukon? Miksi? Onko avain kadonnut vai mitä on tapahtunut? 
- Hän (Iiris) halusi ensin tietää, mistä Alessian lukkojen vaihtamisessa oikeasti oli kyse. 
Hän naputteli lyhyen vastauksen viestiin ja lähetti sen ennen kuin palasi takaisin kokoushuoneeseen.
 
Vastausta ei tullut eikä Alessia vastannut puhelimeenkaan. Seuraavaksi Iiris soittaa Alessian pomolle, ja kysyy onko Alessiaa näkynyt. Mies lupaa ottaa asiasta selvää.
Sitten Iiris saa puhelun Alessian pikkusiskolta, Lilianalta, joka asuu Ruotsissa ja tekee siellä väitöskirjaa. Tyttöjen vanhemmat ovat kuolleet, joten sisaruksilla on läheiseet välit. Nyt Liliana on huolissaan. Alessia ei ole soitellut. Voisiko Iiris käydä asunnolla katsomassa?
- Liliana ei vain tiennyt, että Iiriksen nykyisestä sijainnista mitattuna Alessian vuokra-asunto sijaitsi yli 500 kilometriä itään.

Naiset sopivat tapaavansa viikonloppuna Joensuussa. Samalla Iiris voisi vierailla äitinsä luona hoitokodissa.
Alessia asunto on tyhjä. Mitä eräällä seinällä seinällä oli ollut?
Iiris ja Liliana päättävät tehdä katoamisilmoituksen. Joensuun poliisin rikospoliisin komissario Teppo Laakkonen ja ylikonstaapeli Kristiina Kärki alkavat tutkia katoamista.

Joensuun matkallaan Iiris joutuu tekemisiin menneisyyden kanssa. Asioidet, jotka oli halunnut unohtaa. Entä löytyykö Alessia?
--------
Kävin kuuntelemassa haastattelua, jossa Paldar kertoi kirjastaan. Sen pohjalta odotin, että tarinassa oltaisiin paljon Italiassa, mutta minne Italia oli unohtunut. Myös 1990-luvun lamasta puhuttiin, ja sitä olisi saanut olla makuuni paljon enemmän. Etenkin Joensuussa sijaitsevan Penttilän sahan palo (18.8.1996) on kiinnostava teema. 
En ole lukenut edellistä osaa, joten olisi ollut kiva jos Iiriksen hahmoa olisi syvennetty ja tapahtumia kerrattu, etenkin kun edellinen osa ilmestyi kolme vuotta sitten. (Liian pitkä aika sarjan osien ilmestymiselle.)
Ja onko isän väkivaltaisuus ainoa Iiristä traumatisoiva asia? 

Romaani ei ole varsinainen dekkari, vaan ennemminkin mystisen katoamistapauksen selvitys. Alku etenee turhan verkkaisesti ja varsinaiseen tarinaan olisi ollut kiva päästä nopeammin. Jossain vaiheessa mietin, että kauheasti tapahtuu, mutta mitään ei silti tapahdu. Mitä se sitten tarkoittaakaan. Olisiko tarinaa voinut jotenkin yksinkertaistaa tai rakennetta muuttaa ja tasapainottaa, sillä nyt loppupuolelle on kirjoitettu enemmän tapahtumia ja jännityksenpoikasia.
 
Yksityiselämä on aina virkistävää, mutta nyt sitä on hippasen liikaa. Minusta tarinassa on myös turhan paljon lukijalle valmiiksi syötettyjä vaihtoehtoja. Edelleen, poliisitutkinta jää turhan suppeaksi. Muutamia kielellisiä epätarkkuuksiakin löytyy. 

Kirjassa on paljon hyviä aineksia. Pienellä muokkaamisella tarinaan olisi saanut lisää vielä jännitystä ja kiinnostavuutta.
Jos pidät kepeistä tarinoista tai mysteeridekkareista, niin lue tämä. 

Päivä kerrallaan. Hän halusi nauttia tästä maailmasta nyt eikä hetken päästä.

++++++
Kirjailija, IT-asiantuntija
Anna Paldar (pseud), asuu Pirkanmaalla.

Kävin kuuntelemassa kirjailijaa elokuun lopussa 2023 Tahmelan kauniissa huvilassa Tampereella.

******
Ilmestyneet teokset:
Iiris Kivelä -sarja:
Mustan kiven varjo 2019 - Kadonnut: Alessia B 2023
 --------
Kirjailijalle kiitos kirjasta!

Kommentit