Valtteri Mörttinen: Ellei sade lakkaa, 2. osa

 

Oivan isä oli kertonut sytyttimen liekin olevan vapauden tuli, joka syttyisi niin kauan kuin Suomella oli toivoa. Poika uskoi sanat tiettyyn ikään asti, ja vasta aikuisena hahmotti niiden olleen symbolisia.

Valtteri Mörttinen: Ellei sade lakkaa, 416 s. - ilm. 2023 - 2. osa Ailon Rajakari -sarjaan - kansi: Jussi Jääskeläinen - Storytelin äänikirja - kesto: 11 t 22 min. - lukija: Petri Hanttu - CrimeTime

Esittelyteksti kustantajan sivuilta:
Entä jos se ei olekaan vainoharhaa?

Kovaotteinen jännitysromaani vie rikosylikonstaapeli Ailon Rajakarin syvälle salaliittoteorioiden ja poliittisen terrorin synkkään viidakkoon.

Eurooppalainen äärioikeisto pitää kokoustaan Helsingissä. Samaan aikaan yksinäinen suojelupoliisi tarvitsee Rajakarin apua kansanedustajan huumekuoleman tutkinnassa. Käynnistyy tapahtumaketju, joka uhkaa koko länsimaista maailmanjärjestystä – tai sitä, mitä siitä enää on jäljellä.

Amerikkalaisen kovaksikeitetyn dekkariviihteen ja armoa antamattoman yhteiskunnallisen satiirin perinteet lyövät kättä rikosylikonstaapeli Ailon Rajakarin tarinan toisessa osassa."

Ailon Rajakari kulkee edelleen omia teitään ja on kova "jätkä", kuten edellisessäkin osassa, jossa mietin kumpaa sukupuolta Ailon oikein on ja selvisihän se. Tässä toisessakaan osassa ei sukupuolesta anneta kuin vihje, mutta Rajakarin tapauksessa sukupuolella ei ole  väliä.
Rajakari on siis väkivaltarikoksiin erikoistunut tutkija, jolla on tässä osassa entistä enemmän myös henkilökohtaisia ongelmia, kuten pilleri- ja alkoholiriippuvuuuksien lisääntyminen. Kuinka ihmeessä Ailon kykenee tekemään työnsä? 

Ailon oli ollut hyllytettynä, kunnes pomo määräsi työpariksi Supon etsivän Oiva Touhosen. Tämä pari alkaa tutkia vasemmistoliiton kansanedustajan kuolemaa, jota pidetään huumekuolemana. Onko se sitä ? Lisäksi Touhonen epäilee, että kysessä olisi joku laajempi juttu. Tätä varten Touhonen ottaa tutkintaan mukaan toimittaja Manne Särjen.
(Vitsi mitä nimiä taas: Touhonen, Särki)
Mitä oikein tapahtuu?

Ensimmäisen osan jälkeen lupasin itselleni, etten kuuntele vaan luen toisen osan, jotta pääsisin kirjailijan mainion mustan huumorin sävyttämän tekstin kyytiin. En sitten kuitenkaan malttanut odottaa kirjaston kirjaa, vaan meni kuuntelemiseksi. (Ja oli kiire  kuunnella ennen festareita, joilla Mörttinen esiintyisi.) Ai ja voi, tein virheliikkeen. Olisi pitänyt vain malttaa odottaa paperikirjaa tai lukea e-kirjana. Tehty mikä tehty ja kyllä tämäkin osa kolahti, mutta täytyy tunnustaa, että olin välillä hieman pihalla sisällön suhteen, mutta enköhän pääpiirteittäin pysynyt kärryillä. Minulla on näkömuisti, joten kuunteleminen on hankalaa, jos tapahtumia on paljon ja teksti milllään tavalla koukeroista. 
Joka tapauksessa Mörttisellä on totisesti sana hallussa ja laukkaava mielikuvitus. Jos Ailon Rajakari on oman tiensä kulkija, niin sitä on myös Valtteri Mörttinen. 

Kirja on oiva sekoitus vähän kaikkea, poliittista terroria, salaliittoteorioita, huumeita ja hervotonta tekstiä. Entäs kirjan loppu?? Ehken odottanut ihan sellaista. Ainakin panee odottamaan seuraavaa osaa.

Teoksen omistusteksti: Omistettu Aleksi Navalnylle, joka teoksen valmistuessa saattaa olla jo marttyyri.

Lukija on hyvä!

++++++
Kirjailija, elokuvakriitikko, kulttuuri- ja urheilutoimittaja
Valtteri Mörttinen, synt. 1989 Vantaalla. Asuu Itä-Helsingissä.


Kuvasin kirjailijan Pieksämäen Dekkarit Festivaalissa heinäkuussa 2023.

********
Ilmestyneet teokset:
Näin talossa - Tarinoita Tampere-talosta 2020 - Teemu Rannikko - Pelin tekijä 2021 -

Rajakari -sarja:
Mutta suurin niistä on raha 2022 - Ellei sade lakkaa 2023

Linkki ensimmäiseen osaan: Mutta suurin niistä on raha
(Bonuksena Kari Haakanan Välitön uhka)
................
Äänikirjapalvelun maksan itse.

Kommentit

  1. Manne Särki hihitytti jo aiemmin jonkun muun bloggauksessa. Tässä sarjassa voisi olla itua, kuulostaa ainakin vähän erilaiselta kuin muissa sarjoissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, Mörttisen sanankäyttö on vertaansa vailla muutenkin. Tähän sarjaan pääse hyvin vielä mukaan.

      Poista

Lähetä kommentti